Kurczak w zalewie octowej

Opublikowano: 15.06.2022 r., 8:51 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak w zalewie octowej podany w białym naczyniu.
Kurczak w zalewie octowej
Kurczak w zalewie octowej to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do wódki. Kurczaka w zalewie przechowywać można przez długi czas w chłodnym miejscu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
450 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Składniki dla 7 porcji
  • Pałki z kurczaka (1000 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (400 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (20 g)
  • Ocet spirytusowy (300 ml)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, miód
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na kurczak w zalewie octowej krok po kroku

W garnku zagotuj 1 l wody, dodaj łyżkę soli i wymieszaj.

Dodaj pałki z kurczaka i gotuj przez 10 minut.

Pałki wyjmij z wody i osusz.

W misce roztrzep jajko.

Obtocz pałki z kurczaka w jajku i mące pszennej.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż mięso.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.

Do wody po gotowaniu mięsa dodaj przecier pomidorowy oraz ocet.

Dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i miodem.

Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Cebulę zeszklij na oleju rzepakowym.

Dodaj cebulę do zalewy i zagotuj.

Pałki kurczaka umieść w misce i zalej gorącą zalewą.

Wierzch posyp natką pietruszki.

Wystudź i umieść w lodówce na 3-4 dni.

Jak oceniasz przepis na kurczak w zalewie octowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat kurczaka w zalewie octowej

Kurczak w zalewie octowej to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Kurczaka można przygotować kilka dni przed podaniem. Proporcje na zalewę octową są identyczne jako do ryby po węgiersku. Jeśli chcesz, aby marynata była słodsza, możesz dodać do niej więcej cukru lub miodu. Przepis na kurczaka w zalewie octowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pałki z kurczaka, cebula, przecier pomidorowy, mąka pszenna, jajko, miód, natka pietruszki, papryka ostra, ocet spirytusowy, sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.

Jak zrobić kurczaka w zalewie octowej? W garnku zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli i wymieszaj. Dodaj pałki z kurczaka i gotuj przez 10 minut. Pałki wyjmij z wody i osusz. W misce roztrzep jajko. Obtocz pałki z kurczaka w jajku i mące pszennej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż mięso. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Do wody po gotowaniu mięsa dodaj przecier pomidorowy oraz ocet. Dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i miodem. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę zeszklij na oleju rzepakowym. Dodaj cebulę do zalewy i zagotuj. Pałki kurczaka umieść w misce i zalej gorącą zalewą. Wierzch posyp natką pietruszki. Wystudź i umieść w lodówce na 3-4 dni.

Pałki z kurczaka są bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Białko jest niezbędnym budulcem dla naszego organizmu. Białko bierze udział w procesach regeneracyjnych w naszym ciele. Jest także niezmiernie ważne w syntezie hormonów białkowych takich jak insulina czy prolaktyna. Insulina jest hormonem wytwarzanym przez wysepki beta trzustki. Jest ona niezbędna do życia, gdyż bez niej glukoza będącym podstawowym źródłem energii nie może trafić do komórek. Pamiętaj, aby wybierać mięso z kurczaków hodowanych bez dodatku antybiotyków.

Podsumowując najlepszy kurczak świetnie sprawdzi się jako przekąska. Pyszny kurczak sprawdzi się na kolację i śniadanie dla rodziny. Smaczny kurczak w zalewie jest idealny jako zakąska do wódki. Kurczak jest dobry do spożycia kilka dni po przygotowaniu. Kurczak doskonale sprawdzi się podany ze świeżym pieczywem lub ryżem.

Alergeny w kurczaku w zalewie octowej

Lista alergenów dla kurczaka w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na kurczak w zalewie octowej nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kurczaka w zalewie octowej

na 100g gotowej potrawy

Kurczak w zalewie octowej to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Kurczak zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Kurczak w zalewie jest idealny dla osób na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
140.79
450.54
Białko (g)
10.42
33.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
8.72
27.90
Węglowodany przyswajalne (g)
8.24
26.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.48
1.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
6.74
21.55
Tłuszcze nasycone (g)
1.43
4.58
Tłuszcze nienasycone (g)
5.30
16.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.63
11.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.67
5.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
56.62
181.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
17.69
56.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.32
10.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.30
0.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
11.85
37.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.12
9.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.89
70.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
69.79
223.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
51.99
166.37
Potas (mg)
187.32
599.43
Wapń (mg)
16.02
51.25
Fosfor (mg)
106.67
341.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.79
50.54
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.14
3.65
Cynk (mg)
0.98
3.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka w zalewie octowej 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka w zalewie octowej

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pałki z kurczaka
1000 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Cebula
400 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Przecier pomidorowy bez soli
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Ocet spirytusowy
300 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 300 ml
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
45.00