Kurczak w zalewie octowej
- Pałki z kurczaka (1000 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (400 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
- Ocet spirytusowy (300 ml)
- Olej rzepakowy (100 ml)
Przepis na kurczak w zalewie octowej krok po kroku
W garnku zagotuj 1 l wody, dodaj łyżkę soli i wymieszaj.
Dodaj pałki z kurczaka i gotuj przez 10 minut.
Pałki wyjmij z wody i osusz.
W misce roztrzep jajko.
Obtocz pałki z kurczaka w jajku i mące pszennej.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż mięso.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
Do wody po gotowaniu mięsa dodaj przecier pomidorowy oraz ocet.
Dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i miodem.
Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Cebulę zeszklij na oleju rzepakowym.
Dodaj cebulę do zalewy i zagotuj.
Pałki kurczaka umieść w misce i zalej gorącą zalewą.
Wierzch posyp natką pietruszki.
Wystudź i umieść w lodówce na 3-4 dni.
-
Zalewa octowa do ryb
-
Zalewa do ogórków konserwowych
-
Zalewa octowa do grzybów
-
Zalewa octowa do śledzia
-
Zalewa na korniszony
-
Ryba w zalewie pomidorowej
-
Marynata do grzybów
-
Ryba w zalewie octowej do słoika
-
Pomidory w zalewie
-
Kanie w zalewie octowej
-
Grzybki w zalewie octowej
-
Karp w zalewie octowej
-
Sałatka szwedzka z ogórków
-
Ryba opiekana w zalewie octowej
-
Zalewa do papryki konserwowej
-
Pieczarki w occie
-
Dynia w zalewie octowej
-
Ryby smażone w zalewie octowej
-
Dania w zalewie octowej
Więcej informacji na temat kurczaka w zalewie octowej
Kurczak w zalewie octowej to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Kurczaka można przygotować kilka dni przed podaniem. Proporcje na zalewę octową są identyczne jako do ryby po węgiersku. Jeśli chcesz, aby marynata była słodsza, możesz dodać do niej więcej cukru lub miodu. Przepis na kurczaka w zalewie octowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pałki z kurczaka, cebula, przecier pomidorowy, mąka pszenna, jajko, miód, natka pietruszki, papryka ostra, ocet spirytusowy, sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.
Jak zrobić kurczaka w zalewie octowej? W garnku zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli i wymieszaj. Dodaj pałki z kurczaka i gotuj przez 10 minut. Pałki wyjmij z wody i osusz. W misce roztrzep jajko. Obtocz pałki z kurczaka w jajku i mące pszennej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż mięso. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Do wody po gotowaniu mięsa dodaj przecier pomidorowy oraz ocet. Dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i miodem. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę zeszklij na oleju rzepakowym. Dodaj cebulę do zalewy i zagotuj. Pałki kurczaka umieść w misce i zalej gorącą zalewą. Wierzch posyp natką pietruszki. Wystudź i umieść w lodówce na 3-4 dni.
Pałki z kurczaka są bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Białko jest niezbędnym budulcem dla naszego organizmu. Białko bierze udział w procesach regeneracyjnych w naszym ciele. Jest także niezmiernie ważne w syntezie hormonów białkowych takich jak insulina czy prolaktyna. Insulina jest hormonem wytwarzanym przez wysepki beta trzustki. Jest ona niezbędna do życia, gdyż bez niej glukoza będącym podstawowym źródłem energii nie może trafić do komórek. Pamiętaj, aby wybierać mięso z kurczaków hodowanych bez dodatku antybiotyków.
Podsumowując najlepszy kurczak świetnie sprawdzi się jako przekąska. Pyszny kurczak sprawdzi się na kolację i śniadanie dla rodziny. Smaczny kurczak w zalewie jest idealny jako zakąska do wódki. Kurczak jest dobry do spożycia kilka dni po przygotowaniu. Kurczak doskonale sprawdzi się podany ze świeżym pieczywem lub ryżem.
Alergeny w kurczaku w zalewie octowej
Lista alergenów dla kurczaka w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na kurczak w zalewie octowej nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- miód
Wartości odżywcze kurczaka w zalewie octowej
Kurczak w zalewie octowej to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Kurczak zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Kurczak w zalewie jest idealny dla osób na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.