Kurczak w sosie sojowym

Opublikowano: 16.08.2022 r., 8:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak w sosie sojowym podany w brązowej miseczce.
Kurczak w sosie sojowym
Kurczak w sosie sojowym to doskonała propozycja na smaczny i szybki w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na soczyste mięso.
Przygotowanie 25 min
414 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Sok z cytryny (40 ml)
  • Papryka czerwona 1 duża sztuka (250 g)
  • Pieczarki (200 g)
  • Sos sojowy (50 ml)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka ostra, harissa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska

Przepis na kurczaka w sosie sojowym krok po kroku

Mięso z piersi kurczaka umyj, usuń z niego błonki i pokrój w kostkę.

Do miski wlej sok z cytryny, wsyp pół łyżeczki papryki ostrej, pół łyżeczki przyprawy harissa oraz połowę sosu sojowego.

Do miski z marynatą włóż pokrojone piersi z kurczaka i marynuj je przez około 20 minut.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pieczarki i paprykę. Całość podsmaż do momentu zmniejszenia objętości przez pieczarki.

Następnie na patelnię dodaj mięso wraz z marynatą, dolej pozostały sos sojowy i smaż do miękkości mięsa.

Gotowe mięso podawaj z ugotowanym ryżem lub makaronem.

Jak oceniasz przepis na kurczaka w sosie sojowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat kurczaka w sosie sojowym

Kurczak w sosie sojowym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny i szybki w przygotowaniu kurczak doskonale smakuje z ugotowanym ryżem, kaszą lub ziemniakami. Do mięsa warto podać też surówkę lub przetwory ze słoika. Przepis na kurczaka w sosie sojowym jest bardzo prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Do przygotowania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, sok z cytryny, papryka czerwona, pieczarki, sos sojowy, olej rzepakowy, papryka ostra oraz harissa.

Jak zrobić kurczaka w sosie sojowym? Mięso z piersi kurczaka umyj, usuń z niego błonki i pokrój w kostkę. Do miski wlej sok z cytryny, wsyp pół łyżeczki papryki ostrej, pół łyżeczki przyprawy harissa oraz połowę sosu sojowego. Do miski z marynatą włóż pokrojone piersi z kurczaka i marynuj je przez około 20 minut. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pieczarki i paprykę. Całość podsmaż do momentu zmniejszenia objętości przez pieczarki. Następnie na patelnię dodaj mięso wraz z marynatą, dolej pozostały sos sojowy i smaż do miękkości mięsa. Gotowe mięso podawaj z ugotowanym ryżem lub makaronem.

Mięso z piersi kurczaka jest doskonałym źródłem białka, które jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne. Pierś z kurczaka jest również niskokaloryczna, dlatego chętnie wybierają ją do swojej diety sportowcy oraz osoby odchudzające się. Pierś kurczaka jest również doskonałym źródłem witaminy B3 i B6. Mięso z kurczaka zawiera również składniki mineralne, między innymi fosfor, potas czy sód. Podaż potasu na odpowiednim poziomie pozwala na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.

Podsumowując smaczny kurczak w sosie sojowym to doskonała propozycja na mięsny dodatek do obiadu. Kurczak w sosie sojowym jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Mięso drobiowe stanowi dobre źródło białka, którego odpowiednia podaż jest szczególnie ważna w diecie sportowców, kobiet w ciąży oraz dzieci w okresie wzrostu.

Alergeny w kurczaku w sosie sojowym

Lista alergenów dla kurczaka w sosie sojowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

W przepisie na kurczaka w sosie sojowym nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • harissa
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kurczaka w sosie sojowym

na 100g gotowej potrawy

Kurczak w sosie sojowym to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Kurczak stanowi dobre źródło białka zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
92.20
414.88
Białko (g)
10.60
47.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
2.76
12.44
Węglowodany przyswajalne (g)
1.96
8.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.80
3.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
4.36
19.62
Tłuszcze nasycone (g)
0.93
4.18
Tłuszcze nienasycone (g)
3.43
15.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.33
10.50
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.10
4.94
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.02
Brak danych dla: sos sojowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
30.10
135.46

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
44.18
198.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.44
1.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
34.94
157.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.02
Witamina E (mg)
0.64
2.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.71
16.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.07
22.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.62
92.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
418.60
1883.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
303.80
1367.12
Potas (mg)
284.35
1279.58
Wapń (mg)
6.22
28.00
Fosfor (mg)
121.15
545.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.56
92.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.44
2.00
Cynk (mg)
0.50
2.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka w sosie sojowym 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka w sosie sojowym

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Sok z cytryny
40 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
2.00
Za 40 ml
Papryka czerwona
250 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Sos sojowy
50 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
2.33
Za 50 ml
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
41.50