Kurczak w sosie śmietanowym
- Kurczak cały (1800 g)
- Olej rzepakowy - 10 łyżek stołowych (100 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
Przepis na kurczak w sosie śmietanowym krok po kroku
Wlej olej do miski i dodaj do niego sól, pieprz, paprykę ostrą i słodką, przeciśnięty przez praskę czosnek, kumin, wymieszaj.
Natrzyj kurczaka marynatą i odstaw na 60 minut.
Kurczaka umieść w naczyniu żaroodpornym.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 90 minut.
Wlej śmietanę do naczynia i zapiecz jeszcze przez 10-15 minut.
Kurczaka podziel na porcje i podawaj z sosem.
Więcej informacji na temat kurczaka w sosie śmietanowym
Kurczak w sosie śmietanowym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kurczak pieczony w całości jest bardzo soczysty i można go przygotować dzień wcześniej a dniu podania tylko upiec. Przepis na kurczaka w sosie śmietanowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia kurczaka potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kurczak, czosnek, śmietana kremówka, papryka słodka, papryka ostra, czubryca czerwona, kumin, sól, pieprz ziołowy.
Jak zrobić kurczaka w sosie śmietanowym? Wlej olej do miski i dodaj do niego sól, pieprz, paprykę ostrą i słodką, przeciśnięty przez praskę czosnek, kumin, wymieszaj. Natrzyj kurczaka marynatą i odstaw na 60 minut. Kurczaka umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 90 minut. Wlej śmietanę do naczynia i zapiecz jeszcze przez 10-15 minut. Kurczaka podziel na porcje i podawaj z sosem.
Mięso z kurczaka jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Jest także składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie oraz substratem do powstawania hormonów białkowych takich jak insulina czy prolaktyna. Insulina odpowiada między innymi za transport glukozy do naszych tkanek. Bez niej nie jesteśmy w stanie wytwarzać energii potrzebnej do życia. Białko jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała, dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika.
Podsumowując pyszny kurczak w sosie świetnie sprawdzi się na obiad. Można go podać także na święta lub podczas imprezy ze znajomymi. Prosty przepis świetnie sprawdza się także na bardziej uroczyste kolacje. Kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej, będzie on bardziej aromatyczny. Kurczak w sosie jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez około 2 dni. Ciekawym sposobem podania kurczaka jest oddzielenie całego mięsa od kości i wymieszanie z sosem, dzięki temu kurczak jest jeszcze bardziej soczysty.
Alergeny w kurczaku w sosie śmietanowym
Lista alergenów dla kurczaka w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
W przepisie na kurczak w sosie śmietanowym nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- czubryca czerwona
Wartości odżywcze kurczaka w sosie śmietanowym
Kurczak w sosie śmietanowym to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Kurczak zawiera także dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Mięso kurczaka jest nisko kaloryczne i sprawdza się na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.