Kurczak w sosie śmietanowym

Opublikowano: 18.03.2022 r., 9:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak w kremowym sosie.
Kurczak w sosie śmietanowym
Kurczak w sosie śmietanowym to wspaniała propozycja na pieczonego w całości kurczaka w sosie. Kurczak pieczony jest bardzo soczysty i świetnie komponuje się podany z kremowym sosem.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 110 min
545 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Kurczak cały (1800 g)
  • Olej rzepakowy - 10 łyżek stołowych (100 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kumin, papryka ostra, czosnek, czubryca czerwona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na kurczak w sosie śmietanowym krok po kroku

Wlej olej do miski i dodaj do niego sól, pieprz, paprykę ostrą i słodką, przeciśnięty przez praskę czosnek, kumin, wymieszaj.

Natrzyj kurczaka marynatą i odstaw na 60 minut.

Kurczaka umieść w naczyniu żaroodpornym.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 90 minut.

Wlej śmietanę do naczynia i zapiecz jeszcze przez 10-15 minut.

Kurczaka podziel na porcje i podawaj z sosem.

Jak oceniasz przepis na kurczak w sosie śmietanowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,3% osób

Więcej informacji na temat kurczaka w sosie śmietanowym

Kurczak w sosie śmietanowym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kurczak pieczony w całości jest bardzo soczysty i można go przygotować dzień wcześniej a dniu podania tylko upiec. Przepis na kurczaka w sosie śmietanowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia kurczaka potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kurczak, czosnek, śmietana kremówka, papryka słodka, papryka ostra, czubryca czerwona, kumin, sól, pieprz ziołowy.

Jak zrobić kurczaka w sosie śmietanowym? Wlej olej do miski i dodaj do niego sól, pieprz, paprykę ostrą i słodką, przeciśnięty przez praskę czosnek, kumin, wymieszaj. Natrzyj kurczaka marynatą i odstaw na 60 minut. Kurczaka umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 90 minut. Wlej śmietanę do naczynia i zapiecz jeszcze przez 10-15 minut. Kurczaka podziel na porcje i podawaj z sosem.

Mięso z kurczaka jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Jest także składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie oraz substratem do powstawania hormonów białkowych takich jak insulina czy prolaktyna. Insulina odpowiada między innymi za transport glukozy do naszych tkanek. Bez niej nie jesteśmy w stanie wytwarzać energii potrzebnej do życia. Białko jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała, dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika.

Podsumowując pyszny kurczak w sosie świetnie sprawdzi się na obiad. Można go podać także na święta lub podczas imprezy ze znajomymi. Prosty przepis świetnie sprawdza się także na bardziej uroczyste kolacje. Kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej, będzie on bardziej aromatyczny. Kurczak w sosie jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez około 2 dni. Ciekawym sposobem podania kurczaka jest oddzielenie całego mięsa od kości i wymieszanie z sosem, dzięki temu kurczak jest jeszcze bardziej soczysty.

Alergeny w kurczaku w sosie śmietanowym

Lista alergenów dla kurczaka w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

W przepisie na kurczak w sosie śmietanowym nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • czubryca czerwona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kurczaka w sosie śmietanowym

na 100g gotowej potrawy

Kurczak w sosie śmietanowym to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Kurczak zawiera także dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Mięso kurczaka jest nisko kaloryczne i sprawdza się na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
237.00
545.10
Białko (g)
14.62
33.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
0.45
1.03
Węglowodany przyswajalne (g)
0.45
1.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
19.11
43.95
Tłuszcze nasycone (g)
8.40
19.32
Tłuszcze nienasycone (g)
10.71
24.63

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
68.73
158.08
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka w sosie śmietanowym 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka w sosie śmietanowym

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurczak cały
1800 g
17.00
Za 1800,0 g
Liczba opakowań 1
17.00
Za 1800 g
Olej rzepakowy
100 ml
10 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Koszt składników
30.00