Kurczak w sosie śmietanowo serowym

Opublikowano: 25.09.2022 r., 12:52 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak w sosie śmietanowo serowym podany w białym naczyniu.
Kurczak w sosie śmietanowo serowym
Kurczak w sosie śmietanowo serowym to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Danie podawać można z dodatkiem ryżu lub makaronu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na danie.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
487 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Cebula 1 średnia sztuka (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Ser parmezan (50 g)
  • Masło klarowane (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na kurczak w sosie śmietanowo serowym krok po kroku

Pierś z kurczaka pokrój w paski.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej masło klarowane.

Podsmaż cebulę przez 3-4 minuty.

Kurczaka dopraw solą i pieprzem.

Smaż kurczaka przez 4-5 minut na średnim ogniu.

Wlej śmietanę i dodaj starty parmezan.

Gotuj przez 5-6 minut na średnim ogniu.

Dopraw sos solą i pieprzem.

Danie podawaj na półmisku posypane posiekaną bazylią.

Jak oceniasz przepis na kurczak w sosie śmietanowo serowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat kurczaka w sosie śmietanowo serowym

Kurczak w sosie śmietanowo serowym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kurczaka podać można z dodatkiem ryżu lub makaronu. Kurczaka podać można także podczas spotkania ze znajomymi z dodatkiem świeżego pieczywa. Przepis na kurczaka w sosie śmietanowo serowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, cebula, śmietana kremówka, parmezan, bazylia, sól, pieprz, masło klarowane.

Jak zrobić kurczaka w sosie śmietanowo serowym? Pierś z kurczaka pokrój w paski. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Podsmaż cebulę przez 3-4 minuty. Kurczaka dopraw solą i pieprzem. Smaż kurczaka przez 4-5 minut na średnim ogniu. Wlej śmietanę i dodaj starty parmezan. Gotuj przez 5-6 minut na średnim ogniu. Dopraw sos solą i pieprzem. Danie podawaj na półmisku posypane posiekaną bazylią.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę. Śmietana kremówka jest bardzo dobrym źródłem naturalnego tłuszczu mlecznego, który przyswaja się bez konieczności wydzielania żółci.

Podsumowując pyszny kurczak w sosie sprawdzi się idealnie na obiad dla całej rodziny. Sprawdzony przepis pozwoli na przygotowanie udanego dania. Kurczak jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Smaczny kurczak może zostać przygotowany także z dodatkiem innego rodzaju sera. Dobrym pomysłem jest dodanie do sosu koperku lub natki pietruszki.

Alergeny w kurczaku w sosie śmietanowo serowym

Lista alergenów dla kurczaka w sosie śmietanowo serowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze kurczaka w sosie śmietanowo serowym

na 100g gotowej potrawy

Kurczak w sosie śmietanowo serowym to danie zawierające dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Danie jest kaloryczne i nie powinny go w dużych ilościach spożywać osoby będące na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
195.05
487.63
Białko (g)
14.24
35.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
2.15
5.37
Węglowodany przyswajalne (g)
1.97
4.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.18
0.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
13.99
34.97
Tłuszcze nasycone (g)
12.32
30.79
Tłuszcze nienasycone (g)
1.67
4.19

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
84.48
211.21
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka w sosie śmietanowo serowym 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka w sosie śmietanowo serowym

Koszt składników
42.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Masło klarowane
20 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Koszt składników
42.50