Kurczak w sosie śmietanowo serowym
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Ser parmezan (50 g)
- Masło klarowane (20 g)
Przepis na kurczak w sosie śmietanowo serowym krok po kroku
Pierś z kurczaka pokrój w paski.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej masło klarowane.
Podsmaż cebulę przez 3-4 minuty.
Kurczaka dopraw solą i pieprzem.
Smaż kurczaka przez 4-5 minut na średnim ogniu.
Wlej śmietanę i dodaj starty parmezan.
Gotuj przez 5-6 minut na średnim ogniu.
Dopraw sos solą i pieprzem.
Danie podawaj na półmisku posypane posiekaną bazylią.
Więcej informacji na temat kurczaka w sosie śmietanowo serowym
Kurczak w sosie śmietanowo serowym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kurczaka podać można z dodatkiem ryżu lub makaronu. Kurczaka podać można także podczas spotkania ze znajomymi z dodatkiem świeżego pieczywa. Przepis na kurczaka w sosie śmietanowo serowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, cebula, śmietana kremówka, parmezan, bazylia, sól, pieprz, masło klarowane.
Jak zrobić kurczaka w sosie śmietanowo serowym? Pierś z kurczaka pokrój w paski. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Podsmaż cebulę przez 3-4 minuty. Kurczaka dopraw solą i pieprzem. Smaż kurczaka przez 4-5 minut na średnim ogniu. Wlej śmietanę i dodaj starty parmezan. Gotuj przez 5-6 minut na średnim ogniu. Dopraw sos solą i pieprzem. Danie podawaj na półmisku posypane posiekaną bazylią.
Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę. Śmietana kremówka jest bardzo dobrym źródłem naturalnego tłuszczu mlecznego, który przyswaja się bez konieczności wydzielania żółci.
Podsumowując pyszny kurczak w sosie sprawdzi się idealnie na obiad dla całej rodziny. Sprawdzony przepis pozwoli na przygotowanie udanego dania. Kurczak jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Smaczny kurczak może zostać przygotowany także z dodatkiem innego rodzaju sera. Dobrym pomysłem jest dodanie do sosu koperku lub natki pietruszki.
Alergeny w kurczaku w sosie śmietanowo serowym
Lista alergenów dla kurczaka w sosie śmietanowo serowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser parmezan
- Masło klarowane
Wartości odżywcze kurczaka w sosie śmietanowo serowym
Kurczak w sosie śmietanowo serowym to danie zawierające dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Danie jest kaloryczne i nie powinny go w dużych ilościach spożywać osoby będące na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.