Kurczak w sosie słodko kwaśnym

Opublikowano: 12.10.2022 r., 12:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak słodko-kwaśny w miseczce
Kurczak w sosie słodko kwaśnym
Kurczak w sosie słodko kwaśnym to wspaniała propozycja na pyszne danie dla całej rodziny. Danie pochodzi z kuchni chińskiej i można je dowolnie modyfikować. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
449 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (800 g)
  • Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Ananas w puszce (200 g)
  • Mąka ziemniaczana - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Cukier - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Limonka (100 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir świeży, czosnek, papryka chilli
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na kurczak w sosie słodko kwaśnym krok po kroku

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.

Mięso obtocz w mące ziemniaczanej.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i posiekaj w kostkę.

Ananasa odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.

Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek.

Dodaj na patelnię kurczaka i smaż przez 5-6 minut.

Zalewę z ananasa wymieszaj z cukrem.

Na patelnię dodaj paprykę i ananasa.

Dopraw całość solą, pieprzem i papryczką chilli.

Wlej zalewę z ananasa i gotuj całość przez 10 minut.

Dodaj sok z limonki i wymieszaj.

Podawaj z dodatkiem gotowanego ryżu.

Jak oceniasz przepis na kurczak w sosie słodko kwaśnym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat kurczaka w sosie słodko kwaśnym

Kurczak w sosie słodko kwaśnym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Łatwy przepis można wykonać z dodatkiem innego kawałka tuszki z kurczaka. Pyszne danie najlepiej podawać z ryżem. Przepis na kurczaka w sosie słodko kwaśnym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, papryka czerwona, ananas w puszce, papryczka chilli, mąka ziemniaczana, cukier, sól, pieprz, imbir, olej rzepakowy, limonka, cebula, czosnek.

Jak zrobić kurczaka w sosie słodko kwaśnym? Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Mięso obtocz w mące ziemniaczanej. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i posiekaj w kostkę. Ananasa odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj na patelnię kurczaka i smaż przez 5-6 minut. Zalewę z ananasa wymieszaj z cukrem. Na patelnię dodaj paprykę i ananasa. Dopraw całość solą, pieprzem i papryczką chilli. Wlej zalewę z ananasa i gotuj całość przez 10 minut. Dodaj sok z limonki i wymieszaj. Podawaj z dodatkiem gotowanego ryżu.

Ananas to roślina uprawiana głównie w Ameryce Południowej. Ananas jest owocem niskokalorycznym, zawiera dużo błonnika pokarmowego, dzięki któremu lepiej pracują nasze jelita. Ananas zawiera bromelinę, jest to enzym rozkładający białka. Ma on szerokie zastosowanie, począwszy od kuchni skończywszy na przemyśle kosmetycznym. Papryka to pochodzące z Ameryki Południowej chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu.

Podsumowując sprawdzony przepis na danie z piersi kurczaka będzie doskonały na obiad dla całej rodziny. Potrawę najlepiej podać z ryżem jaśminowym. Smaczny kurczak w sosie może posłużyć także jako danie na spotkanie ze znajomymi. Kurczak jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Alergeny w kurczaku w sosie słodko kwaśnym

Lista alergenów dla kurczaka w sosie słodko kwaśnym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na kurczak w sosie słodko kwaśnym nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • papryka chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kurczaka w sosie słodko kwaśnym

na 100g gotowej potrawy

Kurczak w sosie słodko kwaśnym to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Danie zawiera dużą ilość witamin i składników mineralnych. Jest nisko kaloryczne i sprawdzi się w diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
112.35
449.39
Białko (g)
11.71
46.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
9.05
36.20
Węglowodany przyswajalne (g)
8.16
32.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
3.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
3.25
13.01
Tłuszcze nasycone (g)
0.93
3.72
Tłuszcze nienasycone (g)
2.32
9.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.58
6.31
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.75
2.98
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.02
Cholesterol (mg)
36.27
145.09

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
24.35
97.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.48
1.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
19.86
79.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.50
1.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.47
17.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.04
20.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.29
57.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
206.58
826.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
24.99
99.98
Potas (mg)
256.70
1026.78
Wapń (mg)
11.64
46.56
Fosfor (mg)
118.71
474.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.37
81.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.37
1.48
Cynk (mg)
0.42
1.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka w sosie słodko kwaśnym 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka w sosie słodko kwaśnym

Koszt składników
62.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
800 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
25.60
Za 800 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Ananas w puszce
200 g
6.00
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
3.53
Za 200 g
Mąka ziemniaczana
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Cukier
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Limonka
100 g
2.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koszt składników
62.00