Przepis na kurczaka w sosie serowym krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 1000 g
- Ser pleśniowy niebieski 10 g plaster
- Masło 15 g łyżka
- Olej rzepakowy 10 ml łyżka
- Śmietana 18% 250 g szklanka
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Sól 1 g szczypta
- Pieprz cayenne 1 g szczypta
- Natka pietruszki 10 g łyżeczka
Pierś z kurczaka pokrój na ok. 2 cm. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj mięso i smaż na średnim ogniu, często mieszając.
Czosnek pokrój na cienkie plastry. Dodaj na patelnię z pokrojonym mięsem. Gdy mięso zacznie się rumienić, oznaczać to będzie, że nie jest już w środku surowe.
Kolejno dodaj śmietankę i ser, mieszaj często na małym ogniu, by ser równo się rozpuścił i nie zostały grudki.
Dodaj pieprz dla smaku i pokrojoną natkę pietruszki.
Tak przygotowane danie można podawać np z makaronem, ryżem czy kuskusem.
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Filet z kurczaka
-
Pad thai z kurczakiem
-
Ryż z warzywami
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Makaron po chińsku
-
Kurczak po toskańsku
-
Kurczak na ryżu
-
Quritto
-
Filet z kurczaka

(liczba kalorii)
Kurczak w sosie serowym - cechy przepisu
Więcej o kurczaku w sosie serowym
Kurczak w sosie serowym to smaczny pomysł na obiad. Danie to nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, każdy poradzi sobie z tą pyszną potrawą. Wystarczy kilka podstawowych składników i trochę wyobraźni. Można pomóc sobie, znajdując dobry przepis na kurczaka w sosie serowym i do dzieła. To, co najlepsze w tym daniu to możliwość eksperymentowania z dodatkami, np serami pleśniowymi. Pasuje prawie każdy, zarówno intensywna lazur, jak i również rokpol i wszystkie z niebieską pleśnią.
Przygotowanie takiego obiadu nie wymaga ani zbyt dużego portfela, ani czasu, zrobisz go w zaledwie 20 minut. Dzięki temu prostemu przepisowi przygotujesz go szybko i niedrogo.
Wystarczy kupić 3/4 piersi z kurczaka, śmietankę 18% i ser np lazur. Do smaku można dodać składniki takie jak czosnek czy pomidorki.
Jak zrobić kurczaka w sosie serowym: Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Czosnek pokrój na cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce. Na patelnie nalej odrobinę oleju i wrzuć czosnek, a po chwili dodaj kawałki kurczaka. Smaż tak długo, aż mięso zmieni kolor. Gdy mięso zmieni kolor, dodaj śmietankę i ser. Wszystko smaż na małym ogniu by i często mieszaj. Musisz poczekać, aż ser się rozpuści. Gdy z całości utworzy się sos, dodaj sól i pieprz dla smaku, a także drobną pokrojoną natkę pietruszki. Gdy sos będzie już gotowy, możesz go podać w dowolny sposób. Znakomicie pasuje z makaronem, ale równie smaczny będzie np z ryżem, kaszą czy kuskus.
Pyszny kurczak w sosie z serem na pewno będzie pasować każdemu, kto odwiedzi Twój dom. Jako że Polacy to miłośnicy kurczaka w każdej postaci to masz pewność, że danie to każdemu przypadnie do gustu. Możesz podać go na obiad dla rodziny czy kolację ze znajomymi. Dodawać i zmieniać składniki dla urozmaicenia jego smaku. Pomidory dodadzą mu słodkości, ale równie ciekawym połączeniem będą pieczarki. Smacznego!
Ciekawostką dietetyczną na temat kurczaka w sosie serowym jest to, że sos ten można przygotować w sposób, który zmniejszy jego zawartość tłuszczu i kalorii. Zamiast stosować tradycyjne, ciężkie sosy serowe na bazie śmietany i sera żółtego, można użyć lekkiego sera twarogowego oraz mleka o obniżonej zawartości tłuszczu, co zredukuje ilość kalorii i tłuszczu w daniu. Dodatkowo kurczak jest źródłem białka i składników mineralnych, takich jak cynk i fosfor, które są niezbędne dla zdrowia kości i mięśni. W związku z tym kurczak w sosie serowym może stanowić wartościowe i sycące danie dla osób dbających o zdrowie i chcących utrzymać odpowiednią masę ciała. Warto jednak pamiętać, że w diecie powinien być zrównoważony stosunek białka, tłuszczu i węglowodanów oraz wartościowa jakość produktów spożywczych.
Wartości odżywcze kurczaka w sosie serowym
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w kurczaku w sosie serowym
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na kurczaka w sosie serowym
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na kurczaka w sosie serowym
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kurczaku w sosie serowym
Lista alergenów dla kurczaka w sosie serowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser pleśniowy niebieski
- Masło
- Śmietana 18%