Przepis na kurczaka w sosie porowym krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 400 g 2 szt
- Por 280 g 2 szt
- Jogurt grecki 0% tłuszczu 100 ml 5 łyżek
- Cebula 100 g 1 szt
- Oliwa z oliwek 45 ml 3 łyżki
- Czosnek 15 g 3 ząbki
- Pieczarki 200 g 10 szt
W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj drobno posiekany czosnek.
Kurczaka obierz z błonek i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do cebuli. Podsmaż przez chwilę. Po chwili dodaj pieczarki pokrojone w cząstki.
Pora umyj i obierz, przekrój na pół i posiekaj drobno. Dodaj go do kurczaka. Dodaj sól, pieprz, kminek i zioła prowansalskie. Całość zalej 1/4 szklanki wody i duś przez 20 minut.
Małą część sosu przełóż do miseczki i wymieszaj z jogurtem, by nie było grudek. Dodaj do garnka z sosem.
Często zadawane pytania
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Łosoś z piekarnika
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Filet z indyka
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Dietetyczny obiad

(liczba kalorii)
Kurczak w sosie porowym - cechy przepisu
Więcej o kurczaku w sosie porowym
Kurczak w sosie porowym to świetny pomysł na zdrowy obiad. Jest niezwykle aromatyczny, a sos kremowy i aksamitny. To idealna propozycja dla miłośników delikatnych dań. Całość najlepiej podawać z kaszą lub ziemniakami i świeżymi warzywami. To świetna propozycja dla osób, które lubią naprawdę szybkie przepisy.
Filet z kurczaka w sosie porowym jest daniem lekkim, jednak bardzo smacznym. To wszystko zasługa idealnych dodatków. Duszony por nabiera słodko ostrego aromatu, który idealnie łączy się z kremowym jogurtem i mięsem z kurczaka. To danie nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie wygląda. Zielony por świetnie komponuje się z bielą jogurtu i szarością pieczarek.
Sos porowy do kurczaka ma wspaniały, choć delikatny smak. Najlepiej doprawić go tylko ziołami, które dopełnią całość kompozycji smakowej. Jest naprawdę kremowy i aksamitny. Cudownie otula duszonego kurczaka.
Pierś z kurczaka w takim wydaniu jest naprawdę lekka i delikatna. Zachwyca swoim łagodnym smakiem i wspaniałą kruchością. To idealny wybór dla wszystkich na lekkostrawnej diecie, gdyż tak przygotowane mięso nie jest zbyt tłuste ani kaloryczne. Duszenie to bardzo dobry sposób obróbki termicznej, gdyż używa się do niej mało tłuszczu i nie powstają podczas niej szkodliwe substancje chemiczne. Dlatego to idealny sposób dla wszystkich dbających o zdrowe posiłki.
Choć w tym przepisie używa się piersi z kurczaka, w podobny sposób można też przygotować udka. Dobrze jest podsmażyć je w całości z sosem lub użyć już ugotowanych, rozdrobnić je i podawać w sosie. To świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu.
W takim wydaniu to w stu procentach fit posiłek. Śmietana została w nim zamieniona na gęsty jogurt naturalny, dzięki temu całość ma mniej tłuszczu i kalorii, a dużo więcej wartościowych składników. Chudy drób dostarcza również sporo białka, dlatego to naprawdę sycąca potrawa. W sosie połączone zostały także pory z pieczarkami, dlatego całość jest bardziej wartościowa.
To mięso w sosie porowym można też przygotować z piekarnika. Wtedy pierś zalewa się sosem i podpieka się przez 20 minut. Można wtedy również dodać odrobinę parmezanu, by danie miło się zapiekło.
Wartości odżywcze kurczaka w sosie porowym
Energia i białka
(285g)
Węglowodany w kurczaku w sosie porowym
(285g)
Tłuszcze
(285g)
Witaminy w przepisie na kurczaka w sosie porowym
(285g)
Składniki mineralne w przepisie na kurczaka w sosie porowym
(285g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kurczaku w sosie porowym
Lista alergenów dla kurczaka w sosie porowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu