Kurczak w sosie porowym

Opublikowano: 19.06.2021 r., 19:29 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak w sosie porowym na eleganckim talerzu udekorowany pietruszką.
Kurczak w sosie porowym
Kurczak w sosie porowym to idealny pomysł na pyszny obiad czy kolację. Mięso podane w kremowym sosie smakuje i wygląda naprawdę wspaniale, a jest łatwy w przygotowaniu.
Przygotowanie 15 min
Czas duszenia 30 min
302 kcal
Kcal w porcji
285 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry 2 szt (400 g)
  • Por 2 szt (280 g)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu 5 łyżek (100 ml)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (45 ml)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
  • Pieczarki 10 szt (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek

Przepis na kurczaka w sosie porowym krok po kroku

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj drobno posiekany czosnek.

Kurczaka obierz z błonek i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do cebuli. Podsmaż przez chwilę. Po chwili dodaj pieczarki pokrojone w cząstki.

Pora umyj i obierz, przekrój na pół i posiekaj drobno. Dodaj go do kurczaka. Dodaj sól, pieprz, kminek i zioła prowansalskie. Całość zalej 1/4 szklanki wody i duś przez 20 minut.

Małą część sosu przełóż do miseczki i wymieszaj z jogurtem, by nie było grudek. Dodaj do garnka z sosem.

Jak oceniasz przepis na kurczaka w sosie porowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat kurczaka w sosie porowym

Kurczak w sosie porowym to świetny pomysł na zdrowy obiad. Jest niezwykle aromatyczny, a sos kremowy i aksamitny. To idealna propozycja dla miłośników delikatnych dań. Całość najlepiej podawać z kaszą lub ziemniakami i świeżymi warzywami. To świetna propozycja dla osób, które lubią naprawdę szybkie przepisy.

Filet z kurczaka w sosie porowym jest daniem lekkim, jednak bardzo smacznym. To wszystko zasługa idealnych dodatków. Duszony por nabiera słodko ostrego aromatu, który idealnie łączy się z kremowym jogurtem i mięsem z kurczaka. To danie nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie wygląda. Zielony por świetnie komponuje się z bielą jogurtu i szarością pieczarek.

Sos porowy do kurczaka ma wspaniały, choć delikatny smak. Najlepiej doprawić go tylko ziołami, które dopełnią całość kompozycji smakowej. Jest naprawdę kremowy i aksamitny. Cudownie otula duszonego kurczaka.

Pierś z kurczaka w takim wydaniu jest naprawdę lekka i delikatna. Zachwyca swoim łagodnym smakiem i wspaniałą kruchością. To idealny wybór dla wszystkich na lekkostrawnej diecie, gdyż tak przygotowane mięso nie jest zbyt tłuste ani kaloryczne. Duszenie to bardzo dobry sposób obróbki termicznej, gdyż używa się do niej mało tłuszczu i nie powstają podczas niej szkodliwe substancje chemiczne. Dlatego to idealny sposób dla wszystkich dbających o zdrowe posiłki.

Choć w tym przepisie używa się piersi z kurczaka, w podobny sposób można też przygotować udka. Dobrze jest podsmażyć je w całości z sosem lub użyć już ugotowanych, rozdrobnić je i podawać w sosie. To świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu.

W takim wydaniu to w stu procentach fit posiłek. Śmietana została w nim zamieniona na gęsty jogurt naturalny, dzięki temu całość ma mniej tłuszczu i kalorii, a dużo więcej wartościowych składników. Chudy drób dostarcza również sporo białka, dlatego to naprawdę sycąca potrawa. W sosie połączone zostały także pory z pieczarkami, dlatego całość jest bardziej wartościowa.

To mięso w sosie porowym można też przygotować z piekarnika. Wtedy pierś zalewa się sosem i podpieka się przez 20 minut. Można wtedy również dodać odrobinę parmezanu, by danie miło się zapiekło.

Alergeny w kurczaku w sosie porowym

Lista alergenów dla kurczaka w sosie porowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Wartości odżywcze kurczaka w sosie porowym

na 100g gotowej potrawy

To świetny pomysł na zdrowe danie, warto połączyć je z kaszą i surówką ze świeżych warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(285g)
Energia (kcal)
106.05
302.24
Białko (g)
9.82
27.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(285g)
Węglowodany (g)
5.60
15.97
Węglowodany przyswajalne (g)
4.79
13.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
2.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(285g)
Tłuszcz (g)
5.04
14.35
Tłuszcze nasycone (g)
1.27
3.62
Tłuszcze nienasycone (g)
3.77
10.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.13
8.92
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.64
1.81
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
26.14
74.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(285g)
Witamina A (µg (mcg))
23.54
67.10
Witamina B6 (mg)
0.39
1.10
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.23
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.38
12.47
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.00
2.84
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.16
9.00
Tiamina (mg)
0.07
0.19
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.41
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.12
11.74
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.57
67.16
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
245.77
700.44

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(285g)
Sód (mg)
25.48
72.61
Potas (mg)
235.32
670.65
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń (mg)
30.86
87.94
Fosfor (mg)
102.98
293.49
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.49
55.54
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.80
2.28
Cynk (mg)
0.39
1.11
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.31
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka w sosie porowym 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka w sosie porowym

Koszt składników
53.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 szt
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Por
280 g
2 szt
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.73
Za 280 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
100 ml
5 łyżek
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.22
Za 100 ml
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Pieczarki
200 g
10 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Koszt składników
53.20