Kurczak w sosie musztardowym

Opublikowano: 02.10.2022 r., 17:47 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak w kremowym sosie musztardowym
Kurczak w sosie musztardowym
Kurczak w sosie musztardowy to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Kremowy sos świetnie pasuje do delikatnego mięsa. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na potrawę.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 60 min
469 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Udko kurczaka ze skórą (1200 g)
  • Miód (100 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
  • Musztarda francuska (200 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na kurczaka w sosie musztardowym krok po kroku

Do miski dodaj musztardę i miód.

Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę.

Przeciśnij czosnek przez praskę.

Dopraw marynatę solą, pieprzem, papryką słodką i wymieszaj.

Udka z kurczaka umieść w misce.

Wymieszaj kurczaka dokładnie.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej kurczaka.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 70 minut.

Podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego na dużym talerzu udekorowane siekaną pietruszką.

Jak oceniasz przepis na kurczaka w sosie musztardowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat kurczaka w sosie musztardowym

Kurczak w sosie musztardowym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczne danie podawać można na wiele różnych okazji. Kurczaka podawać można na ciepło i na zimno. Soczysty kurczak sprawdzi się podany z puree ziemniaczanym lub gotowanym ryżem. Przepis na kurczaka w sosie musztardowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udka z kurczaka, czosnek, miód, cebula, musztarda francuska, papryka słodka, natka pietruszki, sól, pieprz.

Jak zrobić kurczaka w sosie musztardowym? Do miski dodaj musztardę i miód. Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Przeciśnij czosnek przez praskę. Dopraw marynatę solą, pieprzem, papryką słodką i wymieszaj. Udka z kurczaka umieść w misce. Wymieszaj kurczaka dokładnie. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej kurczaka. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 70 minut. Podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego na dużym talerzu.

Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Niegdyś miodem smarowało się rany, co miało przyspieszać ich gojenie. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności. Dodaje się go do herbaty jako środek przeciwbólowy przy zapaleniu gardła. Udka kurczaka zawierają dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Kurczak zawiera składniki mineralne i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Kurczak nie zawiera dużej ilości kalorii i świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej.

Podsumowując: smaczne udka w sosie musztardowym sprawdzą się idealnie na obiad. Udka z kurczaka podawać można z dodatkiem świeżego pieczywa lub sałatki warzywnej. Pyszny kurczak smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Kurczak jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni.

Alergeny w kurczaku w sosie musztardowym

Lista alergenów dla kurczaka w sosie musztardowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda francuska

Wartości odżywcze kurczaka w sosie musztardowym

na 100g gotowej potrawy

Kurczak w sosie musztardowym to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Kurczak jest także źródłem węglowodanów prostych pochodzących z miodu dodanego do marynaty. Kurczak zawiera niezbędne witaminy i składniki mineralne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
187.73
469.32
Białko (g)
12.80
31.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
6.52
16.30
Węglowodany przyswajalne (g)
5.83
14.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.69
1.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
12.29
30.71
Tłuszcze nasycone (g)
4.89
12.23
Tłuszcze nienasycone (g)
7.39
18.48
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.91
12.27
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.48
6.21
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.11
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
68.89
172.22

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
26.43
66.08
Witamina B6 (mg)
0.26
0.64
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
1.04
Witamina C (mg)
2.33
5.82
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.19
Witamina E (mg)
0.04
0.11
Retinol (µg (mcg))
20.74
51.85
Tiamina (mg)
0.08
0.20
Ryboflawina (mg)
0.12
0.29
Niacyna (mg)
3.60
9.01
Foliany (µg (mcg))
7.00
17.50
Beta karoten (µg (mcg))
66.23
165.59

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
199.21
498.02
Potas (mg)
187.95
469.88
Wapń (mg)
17.94
44.85
Fosfor (mg)
130.90
327.25
Magnez (mg)
21.36
53.40
Żelazo (mg)
0.82
2.06
Cynk (mg)
1.21
3.01
Miedź (mg)
0.05
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka w sosie musztardowym 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka w sosie musztardowym

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
1200 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 1200 g
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Musztarda francuska
200 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
2.22
Za 200 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
48.00