Kurczak w sosie musztardowym
- Udko kurczaka ze skórą (1200 g)
- Miód (100 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
- Musztarda francuska (200 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
Przepis na kurczaka w sosie musztardowym krok po kroku
Do miski dodaj musztardę i miód.
Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę.
Przeciśnij czosnek przez praskę.
Dopraw marynatę solą, pieprzem, papryką słodką i wymieszaj.
Udka z kurczaka umieść w misce.
Wymieszaj kurczaka dokładnie.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej kurczaka.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 70 minut.
Podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego na dużym talerzu udekorowane siekaną pietruszką.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat kurczaka w sosie musztardowym
Kurczak w sosie musztardowym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczne danie podawać można na wiele różnych okazji. Kurczaka podawać można na ciepło i na zimno. Soczysty kurczak sprawdzi się podany z puree ziemniaczanym lub gotowanym ryżem. Przepis na kurczaka w sosie musztardowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udka z kurczaka, czosnek, miód, cebula, musztarda francuska, papryka słodka, natka pietruszki, sól, pieprz.
Jak zrobić kurczaka w sosie musztardowym? Do miski dodaj musztardę i miód. Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Przeciśnij czosnek przez praskę. Dopraw marynatę solą, pieprzem, papryką słodką i wymieszaj. Udka z kurczaka umieść w misce. Wymieszaj kurczaka dokładnie. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej kurczaka. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 70 minut. Podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego na dużym talerzu.
Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Niegdyś miodem smarowało się rany, co miało przyspieszać ich gojenie. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności. Dodaje się go do herbaty jako środek przeciwbólowy przy zapaleniu gardła. Udka kurczaka zawierają dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Kurczak zawiera składniki mineralne i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Kurczak nie zawiera dużej ilości kalorii i świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej.
Podsumowując: smaczne udka w sosie musztardowym sprawdzą się idealnie na obiad. Udka z kurczaka podawać można z dodatkiem świeżego pieczywa lub sałatki warzywnej. Pyszny kurczak smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Kurczak jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni.
Alergeny w kurczaku w sosie musztardowym
Lista alergenów dla kurczaka w sosie musztardowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda francuska
Wartości odżywcze kurczaka w sosie musztardowym
Kurczak w sosie musztardowym to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Kurczak jest także źródłem węglowodanów prostych pochodzących z miodu dodanego do marynaty. Kurczak zawiera niezbędne witaminy i składniki mineralne.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
-
kurczak,
miód,
cebula,
pietruszka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.