Kurczak w sosie kurkowym
- Piersi kurczaka bez skóry - 2 sztuki (400 g)
- Śmietanka kremowa 30% (125 g)
- Kurki świeże (250 g)
- Masło klarowane (20 g)
- Cebula (50 g)
- Serek topiony śmietankowy (100 g)
Przepis na kurczak w sosie kurkowym krok po kroku
Pierś z kurczaka umyj. Przekrój piersi na pół wzdłuż tworząc kotlety. Można rozbić tłuczkiem.
Połowę masła rozgrzej na patelni i wyłóż przyprawione solą i pieprzem piersi.
Podsmaż piersi z obu stron, by nie były surowe.
Zdejmij mięso z patelni i odstaw na bok.
Na patelnię dodaj resztę masła.
Obierz cebulę i pokrój bardzo drobno. Wyłóż na patelnię i zacznij podsmażać.
Umyte kurki dodaj do cebuli i smaż całość kilka minut, aż lekko się zarumienią.
Gdy będą już podsmażone dodaj serek topiony i śmietankę oraz przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Całość podgrzewaj aż do rozpuszczenia serka i połączenia się wszystkiego w jednolitą całość.
Jeśli trzeba spróbuj sosu i dopraw.
Gdy sos będzie miał dobrą konsystencję dodaj do niego mięso i wszystko jeszcze podgotuj pod przykryciem przez koło 5 minut.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
- Kapuśniak
- Pierś z kurczaka
- Kurczak curry
- Tortilla z kurczakiem
- Filet z kurczaka
- Ryż z warzywami
- Pad thai z kurczakiem
- Butter chicken
- Kurczak po chińsku
- Kotleciki siekane z kurczaka
- Pieczona pierś z kurczaka
- Filet z kurczaka z piekarnika
- Sałatka z kurczakiem i makaronem
- Zapiekanka gyros
- Nuggetsy z piekarnika
- Tagliatelle z kurczakiem
- Kurczak ze szpinakiem
- Kotlety z piersi kurczaka
- Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat kurczaka w sosie kurkowym
Szybkie i smaczne danie na obiad? Kurczak w sosie kurkowym to idealna propozycja. Sprawdź jak dobrze zrobić przepis na kurczaka w sosie kurkowym, który jest idealnie kremowy. Pierś z kurczaka z tym sosem to potrawa smaczna i warta spróbowania. Sos ma tak znakomitą konsystencję, że je się go z przyjemnością. Jest on zagęszczony serkiem topionym, który właśnie odpowiada za odpowiednią jego strukturę. Przepis na pierś z kurczaka w sosie kurkowym możesz podawać tak jak lubisz. Jak zrobisz kurczaka w sosie kurkowym koniecznie podawaj go na gorąco.
Kurczak w sosie kurkowym jest to smaczne danie, które kojarzy się z wiosną i latem. Dobre dodatki do obiadu złożonego z piersi z kurczaka oraz sosu kurkowego to młode ziemniaki z masłem posypane świeżym koperkiem. Taka potrawa to klasyczny przykład na sezonowe danie. Kurki są grzybami pysznymi, które są banalne do przygotowania. Ich smak kojarzy się z czymś wyjątkowym i niemalże wykwintnym.
Jeśli brakuje Ci pomysłów na szybkie i pyszne danie na obiad zrób ten przepis. Jak zrobić kurczaka w sosie kremowym? Pierś z kurczaka w sosie kurkowym przygotowuje się bardzo szybko .Na początku należy podsmażyć na maśle mięso, a dopiero potem zająć się sosem. Do przepisu na kurczaka w sosie kurkowym używa się śmietanki o zawartości tłuszczu 30% oraz serek topiony. O ile śmietankę można dodać bez obawy o to, że się nie zważy, tak przy jogurcie sprawa jest bardziej skomplikowana. Gdy używa się jogurtu lub śmietany gęstej powstaje ryzyko, że pojawią się grudki. Najlepiej jest dodać śmietanę albo jogurt dopiero po wyłączeniu palnika. Nie powinno się już gotować, wtedy jest mniejsze ryzyko zważenia się sosu.
Jak zrobić kurczaka w sosie kurkowym, by było to pełnowartościowe i zdrowe danie? Sam kurczak w sosie kurkowym ma niski indeks glikemiczny. Jest on jednak zrobiony na bazie serka topionego oraz śmietanki. Te dwa składniki są wysokokaloryczne. Można je zastąpić produktami o mniejszej kaloryczności. Gdy chcesz oszczędzić kilokalorie polecam śmietankę do sosów o zawartości tłuszczu 12 lub 18%. Dobrze sprawdzi się także jogurt naturalny. Ważne są dodatki. Bardzo polecanymi produktami pod względem zdrowotnym są kasze gruboziarniste, zwłaszcza kasza gryczana lub pęczak. Zaleca się też makaron z pełnego ziarna albo pełnoziarnisty ryż. Nie zapominaj o ziemniakach, kalafiorze czy brokule. Ponadto ważne są warzywa. Kiszonki, świeże lub mrożone (ugotowane na parze) to dobre wybory. Dietetyczne danie także potrafi być pyszne.
Alergeny w kurczaku w sosie kurkowym
Lista alergenów dla kurczaka w sosie kurkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło klarowane
- serek topiony śmietankowy
Wartości odżywcze kurczaka w sosie kurkowym
Danie ma niski indeks glikemiczny. Zawiera niewielką ilość węglowodanów.
Energia i białka
(235g)
Węglowodany
(235g)
Tłuszcze
(235g)
Witaminy
(235g)
Składniki mineralne
(235g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.