Przepis na kurczak w sosie kurkowym krok po kroku

Składniki
  • Piersi kurczaka bez skóry 400 g 2 sztuki
  • Śmietanka kremowa 30% 125 g
  • kurki świeże 250 g
  • Masło klarowane 20 g
  • Cebula 50 g
  • serek topiony śmietankowy 100 g
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
patelnia duża

Pierś z kurczaka umyj. Przekrój piersi na pół wzdłuż tworząc kotlety. Można rozbić tłuczkiem.

Połowę masła rozgrzej na patelni i wyłóż przyprawione solą i pieprzem piersi.

Podsmaż piersi z obu stron, by nie były surowe.

Zdejmij mięso z patelni i odstaw na bok.

Na patelnię dodaj resztę masła.

Obierz cebulę i pokrój bardzo drobno. Wyłóż na patelnię i zacznij podsmażać.

Umyte kurki dodaj do cebuli i smaż całość kilka minut, aż lekko się zarumienią.

Gdy będą już podsmażone dodaj serek topiony i śmietankę oraz przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Całość podgrzewaj aż do rozpuszczenia serka i połączenia się wszystkiego w jednolitą całość.

Jeśli trzeba spróbuj sosu i dopraw.

Gdy sos będzie miał dobrą konsystencję dodaj do niego mięso i wszystko jeszcze podgotuj pod przykryciem przez koło 5 minut.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Kurczak w sosie kurkowym
Kurczak w sosie kurkowym
Koszt przygotowania dania
33.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
353 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
9

Kurczak w sosie kurkowym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kurczaku w sosie kurkowym

Szybkie i smaczne danie na obiad? Kurczak w sosie kurkowym to idealna propozycja. Sprawdź jak dobrze zrobić przepis na kurczaka w sosie kurkowym, który jest idealnie kremowy. Pierś z kurczaka z tym sosem to potrawa smaczna i warta spróbowania. Sos ma tak znakomitą konsystencję, że je się go z przyjemnością. Jest on zagęszczony serkiem topionym, który właśnie odpowiada za odpowiednią jego strukturę. Przepis na pierś z kurczaka w sosie kurkowym możesz podawać tak jak lubisz. Jak zrobisz kurczaka w sosie kurkowym koniecznie podawaj go na gorąco.

Kurczak w sosie kurkowym jest to smaczne danie, które kojarzy się z wiosną i latem. Dobre dodatki do obiadu złożonego z piersi z kurczaka oraz sosu kurkowego to młode ziemniaki z masłem posypane świeżym koperkiem. Taka potrawa to klasyczny przykład na sezonowe danie. Kurki są grzybami pysznymi, które są banalne do przygotowania. Ich smak kojarzy się z czymś wyjątkowym i niemalże wykwintnym.

Jeśli brakuje Ci pomysłów na szybkie i pyszne danie na obiad zrób ten przepis. Jak zrobić kurczaka w sosie kremowym? Pierś z kurczaka w sosie kurkowym przygotowuje się bardzo szybko .Na początku należy podsmażyć na maśle mięso, a dopiero potem zająć się sosem. Do przepisu na kurczaka w sosie kurkowym używa się śmietanki o zawartości tłuszczu 30% oraz serek topiony. O ile śmietankę można dodać bez obawy o to, że się nie zważy, tak przy jogurcie sprawa jest bardziej skomplikowana. Gdy używa się jogurtu lub śmietany gęstej powstaje ryzyko, że pojawią się grudki. Najlepiej jest dodać śmietanę albo jogurt dopiero po wyłączeniu palnika. Nie powinno się już gotować, wtedy jest mniejsze ryzyko zważenia się sosu.

Jak zrobić kurczaka w sosie kurkowym, by było to pełnowartościowe i zdrowe danie? Sam kurczak w sosie kurkowym ma niski indeks glikemiczny. Jest on jednak zrobiony na bazie serka topionego oraz śmietanki. Te dwa składniki są wysokokaloryczne. Można je zastąpić produktami o mniejszej kaloryczności. Gdy chcesz oszczędzić kilokalorie polecam śmietankę do sosów o zawartości tłuszczu 12 lub 18%. Dobrze sprawdzi się także jogurt naturalny. Ważne są dodatki. Bardzo polecanymi produktami pod względem zdrowotnym są kasze gruboziarniste, zwłaszcza kasza gryczana lub pęczak. Zaleca się też makaron z pełnego ziarna albo pełnoziarnisty ryż. Nie zapominaj o ziemniakach, kalafiorze czy brokule. Ponadto ważne są warzywa. Kiszonki, świeże lub mrożone (ugotowane na parze) to dobre wybory. Dietetyczne danie także potrafi być pyszne.

Wartości odżywcze kurczaka w sosie kurkowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (235g)
Energia (kalorie)
150.26 kcal
353.12 kcal
Białko
11.02 g
25.89 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (235g)
Tłuszcz
10.37 g
24.36 g
Tłuszcze nasycone
8.09 g
19.02 g
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kurczak w sosie kurkowym

Na 100g
Na porcję (235g)
Ryboflawina
0.16 mg
0.37 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kurczak w sosie kurkowym

Na 100g
Na porcję (235g)
Sód
67.82 mg
159.39 mg
Potas
294.92 mg
693.06 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
14.90 mg
35.01 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
116.47 mg
273.69 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.54 mg
1.27 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka w sosie kurkowym 9
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kurczaku w sosie kurkowym

Lista alergenów dla kurczaka w sosie kurkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło klarowane
    • serek topiony śmietankowy

Cena przygotowania kurczaka w sosie kurkowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Kurki świeże
250 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 250 g
Masło klarowane
20 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Serek topiony śmietankowy
100 g
3.80
Za 130,0 g
Liczba opakowań 1
2.92
Za 100 g
Liczba porcji:
Razem
66.80
Łączny koszt
33.63
Jak oceniasz przepis na kurczak w sosie kurkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób