Przepis na kurczaka w sosie koperkowym krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, praska do czosnku

Obie cebule obierz i pokrój w kostkę.

Koperek posiekaj.

Mięso z piersi kurczaka opłucz i osusz, a potem pozbądź się błonek. Następnie pokrój mięso na mniejsze kawałki i posyp je solą, świeżo mielonym pieprzem oraz odrobiną przyprawy do kurczaka.

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, a potem wrzuć kurczaka. Mięso smaż do momentu, aż będzie lekko przyrumienione. Następnie odłóż je na talerz.

Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wrzuć cebule. Smaż je do zeszklenia (ok. 3-4 min), a potem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Po 1 minucie dorzuć mięso oraz wlej śmietanę.

Wymieszaj i duś pod przykryciem ok. 10 min.

Dodaj koperek, wymieszaj i gotuj ok. 2 min.

Kurczak w sosie koperkowym znajduje się na patelni. Dookoła leżą: koperek, cebula, cebula czerwona, czosnek.
Kurczak w sosie koperkowym
Koszt przygotowania dania
20.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
631 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
23

Kurczak w sosie koperkowym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kurczaku w sosie koperkowym

Kurczak w sosie koperkowym to bardzo smaczne danie, które można przygotować na obiad dla całej rodziny. Zarówno dzieci, jak i dorośli chętnie sięgają po pierś z kurczaka w takim sosie. To danie nie jest trudne do przygotowania, więc może je zrobić nawet ten, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem. Kurczak w sosie koperkowym może być podawany z ryżem i warzywami, ale odpowiednie będą także ziemniaki pieczone lub z wody.

Jak zrobić to danie? Mięso należy pokroić na kawałki i obtoczyć w wybranych dodatkach. Może to być sól i pieprz, ale można też dodać nieco przyprawy do kurczaka. Następnie mięso należy usmażyć na patelni i odłożyć na chwilę na bok. Sos przygotowuje się na tej samej patelni. Należy zacząć od przysmażania cebulki. Potem można dodać czosnek, a po minucie też mięso i śmietanę. Koperek dodaje się pod koniec.

Ten przepis na kurczaka w sosie koperkowym możesz dowolnie zmodyfikować. Sos koperkowy do kurczaka możesz zrobić z bulionem warzywnym lub drobiowym. Odpowiednim dodatkiem będzie także sok z cytryny. Takie dodatki to już kwestia smaku i własnego gustu.

Kurczak nie musi być przysmażany. Odpowiednia będzie również gotowana pierś z kurczaka w sosie koperkowym. Pierś wystarczy ugotować w całości w bulionie lub w osolonej wodzie, a potem pokroić ją na kawałki i dodać do sosu na patelni.

Filet z kurczaka duszony w sosie koperkowym można bardzo często spotkać na naszych stołach. Zdecydowanie rzadziej trafia się kurczak w sosie pomidorowym. Ten sos jest równie łatwy do przygotowania, co koperkowy. Aby zrobić sos pomidorowy potrzebne będą: oliwa (lub olej), czosnek, przecier pomidorowy, krojone pomidory z puszki, oregano, bazylia, śmietana oraz sól i pieprz do smaku. Możesz też pokusić się na dodanie cebulki. Wtedy sos należy zacząć od jej przysmażania. Gdy się zeszkli, można dodać czosnek i po minucie wlać przecier oraz pomidory. Od razu można też wsypać zioła. Po 5 minutach trzeba dodać przysmażonego wcześniej kurczaka. Po 5-10 minutach można całość doprawić i zabielić sos. W przypadku sosu pomidorowego należy pamiętać o tym, aby dodać do niego już gotowego kurczaka.

Wartości odżywcze kurczaka w sosie koperkowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kalorie)
197.48 kcal
631.95 kcal
Białko
10.37 g
33.19 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz
15.77 g
50.46 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
11.44 g
36.62 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kurczaka w sosie koperkowym

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód
21.04 mg
67.33 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka w sosie koperkowym 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kurczaku w sosie koperkowym

Lista alergenów dla kurczaka w sosie koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka

Cena przygotowania kurczaka w sosie koperkowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Koperek
30 g
1 garść, 3 łyżki
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
340 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
5.10
Za 340 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Cebula czerwona
50 g
1 mała cebula
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
38.00
Jak oceniasz przepis na kurczaka w sosie koperkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób