Kurczak w sosie koperkowym

Opublikowano: 09.06.2021 r., 12:56 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak w sosie koperkowym
Kurczak w sosie koperkowym
Kurczak w sosie koperkowym jest prosty do przygotowania. To danie smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Sprawdź, jak zrobić filet z kurczaka w sosie koperkowym!
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
631 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Koperek - 1 garść, 3 łyżki (30 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (340 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Cebula czerwona - 1 mała cebula (50 g)
  • Czosnek - 2 ząbki czosnku (10 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, praska do czosnku

Przepis na kurczaka w sosie koperkowym krok po kroku

Obie cebule obierz i pokrój w kostkę.

Koperek posiekaj.

Mięso z piersi kurczaka opłucz i osusz, a potem pozbądź się błonek. Następnie pokrój mięso na mniejsze kawałki i posyp je solą, świeżo mielonym pieprzem oraz odrobiną przyprawy do kurczaka.

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, a potem wrzuć kurczaka. Mięso smaż do momentu, aż będzie lekko przyrumienione. Następnie odłóż je na talerz.

Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wrzuć cebule. Smaż je do zeszklenia (ok. 3-4 min), a potem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Po 1 minucie dorzuć mięso oraz wlej śmietanę.

Wymieszaj i duś pod przykryciem ok. 10 min.

Dodaj koperek, wymieszaj i gotuj ok. 2 min.

Jak oceniasz przepis na kurczaka w sosie koperkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat kurczaka w sosie koperkowym

Kurczak w sosie koperkowym to bardzo smaczne danie, które można przygotować na obiad dla całej rodziny. Zarówno dzieci, jak i dorośli chętnie sięgają po pierś z kurczaka w takim sosie. To danie nie jest trudne do przygotowania, więc może je zrobić nawet ten, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem. Kurczak w sosie koperkowym może być podawany z ryżem i warzywami, ale odpowiednie będą także ziemniaki pieczone lub z wody.

Jak zrobić to danie? Mięso należy pokroić na kawałki i obtoczyć w wybranych dodatkach. Może to być sól i pieprz, ale można też dodać nieco przyprawy do kurczaka. Następnie mięso należy usmażyć na patelni i odłożyć na chwilę na bok. Sos przygotowuje się na tej samej patelni. Należy zacząć od przysmażania cebulki. Potem można dodać czosnek, a po minucie też mięso i śmietanę. Koperek dodaje się pod koniec.

Ten przepis na kurczaka w sosie koperkowym możesz dowolnie zmodyfikować. Sos koperkowy do kurczaka możesz zrobić z bulionem warzywnym lub drobiowym. Odpowiednim dodatkiem będzie także sok z cytryny. Takie dodatki to już kwestia smaku i własnego gustu.

Kurczak nie musi być przysmażany. Odpowiednia będzie również gotowana pierś z kurczaka w sosie koperkowym. Pierś wystarczy ugotować w całości w bulionie lub w osolonej wodzie, a potem pokroić ją na kawałki i dodać do sosu na patelni.

Filet z kurczaka duszony w sosie koperkowym można bardzo często spotkać na naszych stołach. Zdecydowanie rzadziej trafia się kurczak w sosie pomidorowym. Ten sos jest równie łatwy do przygotowania, co koperkowy. Aby zrobić sos pomidorowy potrzebne będą: oliwa (lub olej), czosnek, przecier pomidorowy, krojone pomidory z puszki, oregano, bazylia, śmietana oraz sól i pieprz do smaku. Możesz też pokusić się na dodanie cebulki. Wtedy sos należy zacząć od jej przysmażania. Gdy się zeszkli, można dodać czosnek i po minucie wlać przecier oraz pomidory. Od razu można też wsypać zioła. Po 5 minutach trzeba dodać przysmażonego wcześniej kurczaka. Po 5-10 minutach można całość doprawić i zabielić sos. W przypadku sosu pomidorowego należy pamiętać o tym, aby dodać do niego już gotowego kurczaka.

Alergeny w kurczaku w sosie koperkowym

Lista alergenów dla kurczaka w sosie koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka

Wartości odżywcze kurczaka w sosie koperkowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
197.48
631.95
Białko (g)
10.37
33.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
3.03
9.68
Węglowodany przyswajalne (g)
2.69
8.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.33
1.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
15.77
50.46
Tłuszcze nasycone (g)
11.44
36.62
Tłuszcze nienasycone (g)
4.33
13.84

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
21.04
67.33
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka w sosie koperkowym 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka w sosie koperkowym

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Koperek
30 g
1 garść, 3 łyżki
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
340 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
5.10
Za 340 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Cebula czerwona
50 g
1 mała cebula
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
38.00