Kurczak w sosie koperkowym
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Koperek - 1 garść, 3 łyżki (30 g)
- Śmietanka kremowa 30% (340 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Cebula czerwona - 1 mała cebula (50 g)
- Czosnek - 2 ząbki czosnku (10 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
Przepis na kurczaka w sosie koperkowym krok po kroku
Obie cebule obierz i pokrój w kostkę.
Koperek posiekaj.
Mięso z piersi kurczaka opłucz i osusz, a potem pozbądź się błonek. Następnie pokrój mięso na mniejsze kawałki i posyp je solą, świeżo mielonym pieprzem oraz odrobiną przyprawy do kurczaka.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, a potem wrzuć kurczaka. Mięso smaż do momentu, aż będzie lekko przyrumienione. Następnie odłóż je na talerz.
Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wrzuć cebule. Smaż je do zeszklenia (ok. 3-4 min), a potem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Po 1 minucie dorzuć mięso oraz wlej śmietanę.
Wymieszaj i duś pod przykryciem ok. 10 min.
Dodaj koperek, wymieszaj i gotuj ok. 2 min.
-
Barszcz ukraiński
-
Spaghetti
-
Quesadilla
-
Kotlety jajeczne
-
Kotlety ziemniaczane
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Gulasz węgierski
-
Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Udziec z indyka
-
Kotlety pożarskie
-
Karkówka po cygańsku
-
Łosoś pieczony
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Kaczka z jabłkami
-
Schab w sosie własnym
-
Kurczak z warzywami
-
Zupa szpinakowa
-
Dania urodzinowe na ciepło
Więcej informacji na temat kurczaka w sosie koperkowym
Kurczak w sosie koperkowym to bardzo smaczne danie, które można przygotować na obiad dla całej rodziny. Zarówno dzieci, jak i dorośli chętnie sięgają po pierś z kurczaka w takim sosie. To danie nie jest trudne do przygotowania, więc może je zrobić nawet ten, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem. Kurczak w sosie koperkowym może być podawany z ryżem i warzywami, ale odpowiednie będą także ziemniaki pieczone lub z wody.
Jak zrobić to danie? Mięso należy pokroić na kawałki i obtoczyć w wybranych dodatkach. Może to być sól i pieprz, ale można też dodać nieco przyprawy do kurczaka. Następnie mięso należy usmażyć na patelni i odłożyć na chwilę na bok. Sos przygotowuje się na tej samej patelni. Należy zacząć od przysmażania cebulki. Potem można dodać czosnek, a po minucie też mięso i śmietanę. Koperek dodaje się pod koniec.
Ten przepis na kurczaka w sosie koperkowym możesz dowolnie zmodyfikować. Sos koperkowy do kurczaka możesz zrobić z bulionem warzywnym lub drobiowym. Odpowiednim dodatkiem będzie także sok z cytryny. Takie dodatki to już kwestia smaku i własnego gustu.
Kurczak nie musi być przysmażany. Odpowiednia będzie również gotowana pierś z kurczaka w sosie koperkowym. Pierś wystarczy ugotować w całości w bulionie lub w osolonej wodzie, a potem pokroić ją na kawałki i dodać do sosu na patelni.
Filet z kurczaka duszony w sosie koperkowym można bardzo często spotkać na naszych stołach. Zdecydowanie rzadziej trafia się kurczak w sosie pomidorowym. Ten sos jest równie łatwy do przygotowania, co koperkowy. Aby zrobić sos pomidorowy potrzebne będą: oliwa (lub olej), czosnek, przecier pomidorowy, krojone pomidory z puszki, oregano, bazylia, śmietana oraz sól i pieprz do smaku. Możesz też pokusić się na dodanie cebulki. Wtedy sos należy zacząć od jej przysmażania. Gdy się zeszkli, można dodać czosnek i po minucie wlać przecier oraz pomidory. Od razu można też wsypać zioła. Po 5 minutach trzeba dodać przysmażonego wcześniej kurczaka. Po 5-10 minutach można całość doprawić i zabielić sos. W przypadku sosu pomidorowego należy pamiętać o tym, aby dodać do niego już gotowego kurczaka.
Alergeny w kurczaku w sosie koperkowym
Lista alergenów dla kurczaka w sosie koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do kurczaka
Wartości odżywcze kurczaka w sosie koperkowym
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.