Kurczak w sosie jogurtowym

Opublikowano: 23.10.2022 r., 13:14 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak z sosie jogurtowym podany na patelni.
Kurczak z sosie jogurtowym
Kurczak w sosie jogurtowym to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Kurczak w jogurcie jest bardzo delikatny i soczysty. Koniecznie wykorzystaj nasz przepis na smaczne danie.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Marynowanie 20 min
315 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (800 g)
  • Jogurt grecki pełnotłusty (300 g)
  • Sok z cytryny (20 ml)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na kurczak w sosie jogurtowym krok po kroku

Pierś z kurczaka pokrój na porcje.

Dopraw solą i pieprzem.

W misce umieść jogurt naturalny i dodaj sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dopraw marynatę solą i pieprzem.

Umieść kurczaka w marynacie i odstaw na około 3-4 godziny.

Kurczaka wyłóż na blasze wraz z marynatą.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut.

Kurczaka podawaj z dodatkiem świeżych warzyw.

Jak oceniasz przepis na kurczak w sosie jogurtowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat kurczaka w sosie jogurtowym

Kurczak z sosie jogurtowym to bardzo dobry pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Kurczaka można podawać z dodatkiem ryżu lub puree ziemniaczanego. Smaczna marynata powoduje, że mięso jest bardzo kruche i soczyste. Przepis na kurczaka w sosie jogurtowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, jogurt grecki, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz.

Jak zrobić kurczaka w sosie jogurtowym? Pierś z kurczaka pokrój na porcje. Dopraw solą i pieprzem. W misce umieść jogurt naturalny i dodaj sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw marynatę solą i pieprzem. Umieść kurczaka w marynacie i odstaw na około 3-4 godziny. Kurczaka wyłóż na blasze wraz z marynatą. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Kurczaka podawaj z dodatkiem świeżych warzyw.

Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych. Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak.

Podsumowując smaczna pierś w sosie jogurtowym będzie idealna na obiad dla całej rodziny. Danie jest aromatyczne i przypomina dania kuchni izraelskiej. Pierś z kurczaka jest mięsem dość suchym, dlatego nie powinno się poddawać jej zbyt długiej obróbce termicznej. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez dwa dni.

Alergeny w kurczaku w sosie jogurtowym

Lista alergenów dla kurczaka w sosie jogurtowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty

Wartości odżywcze kurczaka w sosie jogurtowym

na 100g gotowej potrawy

Kurczak w sosie jogurtowym to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Kurczak zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin. Kurczak jest nisko kaloryczny i można go podawać osobom na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
114.81
315.71
Białko (g)
17.94
49.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
3.68
10.12
Węglowodany przyswajalne (g)
3.66
10.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
2.66
7.32
Tłuszcze nasycone (g)
1.48
4.07
Tłuszcze nienasycone (g)
1.18
3.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.82
2.26
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.36
0.99
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
51.68
142.12

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
18.58
51.11
Witamina B6 (mg)
0.60
1.65
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.77
Witamina C (mg)
0.96
2.64
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.58
1.60
Retinol (µg (mcg))
18.32
50.38
Tiamina (mg)
0.08
0.22
Ryboflawina (mg)
0.19
0.53
Niacyna (mg)
6.86
18.86
Foliany (µg (mcg))
8.08
22.22
Beta karoten (µg (mcg))
1.92
5.28

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
41.85
115.09
Potas (mg)
271.83
747.54
Wapń (mg)
31.80
87.44
Fosfor (mg)
181.23
498.38
Magnez (mg)
22.81
62.71
Żelazo (mg)
0.28
0.77
Cynk (mg)
0.60
1.65
Miedź (mg)
0.04
0.10
Mangan (mg)
0.03
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka w sosie jogurtowym 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka w sosie jogurtowym

Koszt składników
43.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
800 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
25.60
Za 800 g
Jogurt grecki pełnotłusty
300 g
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 300 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
43.20