Kurczak w potrawce

Opublikowano: 20.06.2022 r., 22:45 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak w kremowej potrawce
Kurczak w potrawce
Kurczak w potrawce to pyszne, łatwostrawne danie. Będzie to idealne rozwiązanie, jeśli potrzebujesz smacznego obiadu, a w Twojej lodówce jest tylko mięso i marchewka z rosołu.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 20 min
462 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Udko kurczaka bez skóry - mięso z rosołu bez skóry i kości (400 g)
  • Marchewka - ugotowane w rosole (90 g)
  • Groszek zielony mrożony (70 g)
  • Bulion drobiowy - lub rosół (450 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Mąka pszenna typ 550 - 2 łyżki (20 g)
  • Ryż biały (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, drewniana łyżka

Przepis na kurczaka w potrawce krok po kroku

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Mięso z kurczaka i marchewki odsącz z rosołu.

Mięso obierz ze skóry i kości. Podziel mięso na nieduże kawałki. Marchewki pokrój na plasterki.

Na patelni umieść masło i je rozpuść. Wsyp mąkę na patelnię i przygotuj zasmażkę. Smaż, aż straci mączny smak, ale nie zdąży się zrumienić.

Na patelnie wlej, powoli rosół cały czas mieszając.

Do sosu na patelni dodaj mrożony groszek i gotuj przez około 4 minuty.

Dodaj mięso i marchewki. Wymieszaj, by wszystko było dobrze obtoczone sosem.

Dopraw solą i pieprzem.

Ryż wyłóż na talerze i polej go kurczakiem w potrawce.

Jak oceniasz przepis na kurczaka w potrawce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kurczaka w potrawce

Kurczak w potrawce to pyszne, łatwostrawne danie. Będzie to idealne rozwiązanie, jeśli potrzebujesz smacznego obiadu, a w Twojej lodówce jest tylko mięso i marchewka z rosołu.

Kurczak w potrawce to danie, które kojarzy się przede wszystkim z daniem szpitalnym. Myślę, że świetnie będzie odczarować ten dobry pomysł na lekki posiłek. Potrzebne będzie mięso z rosołu, najlepiej udka, odrobina rosołu, mrożony groszek, marchewka, masło i mąka. Aby wykonać przepis na kurczaka w potrawce najpierw oddziel mięso od kości i skór i porozrywaj na mniejsze kawałki. Marchewki z rosołu pokrój w plasterki. Na patelni rozpuść masło i z mąki zrób białą zasmażkę. Wlej rosół na patelnie i chwilę gotuj w sosie, mieszając, aż zgęstnieje. Teraz wsyp mrożony groszek i gotuj, aż groszek się zagrzeje. Teraz dodaj mięso i marchewki. Dokładnie wymieszaj, by sos obtoczył wszystkie składniki. Dopraw solą i pieprzem. Całość podaj z ugotowanym ryżem. Jeśli wiesz, już jak zrobić kurczaka w potrawce to koniecznie wypróbuj ten pyszny pomysł na obiad.

Drób to nazwa na mięso uzyskane z ptactwa hodowlanego. Zaliczamy do niego kurczaki, kury, pierliczki, indyki, kaczki, gołębie i gęsi. Najbardziej popularne jest mięso z kurczaka i z indyka. Mięso z kurczaka jest tanie, dlatego też dużo chętniej jest spożywane. Jest łatwostrawne, dlatego może być spożywane od samego początku rozszerzania diety dzieci. W 100 g piersi kurczaka bez skóry znajduje się tylko 99 kcal i 1,3 g tłuszczu. Jako produkt niskokaloryczny szczególnie chętnie wybierany jest podczas stosowania diety niskokalorycznej. W mięsie z drobiu znajdują się spore ilości witamin z grupy B. Znajdziemy również witaminę A, D oraz E. Szczególną uwagę należy jednak zwrócić na obecność w mięsie żelaza, a dokładniej dobrze przyswajalnego żelaza hemowego. Do 6-go miesiąca życia dziecka ma ono zapewnione rezerwy żelaza w organizmie. Z czasem rezerwy te zostają wyczerpane, dlatego istotne jest by wraz z dietą dostarczać tego składnika. Żelazo pochodzące z produktów odzwierzęcych jest lepiej przyswajane niż to pochodzące z roślin. Mimo to ważne jest by spożywać również roślinne źródła tego pierwiastka. Dobrze zbilansowana dieta dostarcza odpowiednie ilości składników odżywczych, zapewniając zdrowie i dobre samopoczucie.

Alergeny w kurczaku w potrawce

Lista alergenów dla kurczaka w potrawce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze kurczaka w potrawce

na 100g gotowej potrawy

W mięsie z drobiu znajdują się spore ilości witamin z grupy B. Znajdziemy również witaminę A, D oraz E.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
140.06
462.20
Białko (g)
8.00
26.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
20.30
67.00
Węglowodany przyswajalne (g)
19.77
65.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.53
1.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
2.87
9.48
Tłuszcze nasycone (g)
1.74
5.75
Tłuszcze nienasycone (g)
1.13
3.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.78
2.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.35
1.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
30.81
101.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A (µg (mcg))
74.10
244.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.49
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.33
4.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.15
0.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.90
42.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.28
Ryboflawina (mg)
0.09
0.30
Niacyna (mg)
2.26
7.45
Foliany (µg (mcg))
10.95
36.13
Beta karoten (µg (mcg))
618.27
2040.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
163.63
539.98
Potas (mg)
124.69
411.47
Wapń (mg)
9.61
31.70
Fosfor (mg)
84.33
278.30
Magnez (mg)
14.95
49.32
Żelazo (mg)
0.49
1.60
Cynk (mg)
0.88
2.92
Miedź (mg)
0.08
0.28
Mangan (mg)
0.24
0.79
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka w potrawce 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka w potrawce

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
400 g
mięso z rosołu bez skóry i kości
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 g
Marchewka
90 g
ugotowane w rosole
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Groszek zielony mrożony
70 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 70 g
Bulion drobiowy
450 g
lub rosół
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
9.64
Za 450 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Mąka pszenna typ 550
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Ryż biały
300 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 300 g
Koszt składników
42.00