Kurczak w potrawce
- Udko kurczaka bez skóry - mięso z rosołu bez skóry i kości (400 g)
- Marchewka - ugotowane w rosole (90 g)
- Groszek zielony mrożony (70 g)
- Bulion drobiowy - lub rosół (450 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 2 łyżki (20 g)
- Ryż biały (300 g)
Przepis na kurczaka w potrawce krok po kroku
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Mięso z kurczaka i marchewki odsącz z rosołu.
Mięso obierz ze skóry i kości. Podziel mięso na nieduże kawałki. Marchewki pokrój na plasterki.
Na patelni umieść masło i je rozpuść. Wsyp mąkę na patelnię i przygotuj zasmażkę. Smaż, aż straci mączny smak, ale nie zdąży się zrumienić.
Na patelnie wlej, powoli rosół cały czas mieszając.
Do sosu na patelni dodaj mrożony groszek i gotuj przez około 4 minuty.
Dodaj mięso i marchewki. Wymieszaj, by wszystko było dobrze obtoczone sosem.
Dopraw solą i pieprzem.
Ryż wyłóż na talerze i polej go kurczakiem w potrawce.
-
Potrawka z kurczaka
-
Kurczak po toskańsku
-
Strogonow z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka z ryżem
-
Gulasz z serc drobiowych
-
Eskalopki z kurczaka
-
Kurczak hanoi
-
Burrito z kurczakiem
-
Shoarma drobiowa
-
Panang curry
-
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami
-
Potrawka z kurczaka z warzywami
-
Polędwiczki drobiowe
-
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
-
Potrawka z kurczaka z rosołu
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Potrawka z piersią z kurczaka
-
Indyjskie curry
-
Potrawka z kurczaka
Więcej informacji na temat kurczaka w potrawce
Kurczak w potrawce to pyszne, łatwostrawne danie. Będzie to idealne rozwiązanie, jeśli potrzebujesz smacznego obiadu, a w Twojej lodówce jest tylko mięso i marchewka z rosołu.
Kurczak w potrawce to danie, które kojarzy się przede wszystkim z daniem szpitalnym. Myślę, że świetnie będzie odczarować ten dobry pomysł na lekki posiłek. Potrzebne będzie mięso z rosołu, najlepiej udka, odrobina rosołu, mrożony groszek, marchewka, masło i mąka. Aby wykonać przepis na kurczaka w potrawce najpierw oddziel mięso od kości i skór i porozrywaj na mniejsze kawałki. Marchewki z rosołu pokrój w plasterki. Na patelni rozpuść masło i z mąki zrób białą zasmażkę. Wlej rosół na patelnie i chwilę gotuj w sosie, mieszając, aż zgęstnieje. Teraz wsyp mrożony groszek i gotuj, aż groszek się zagrzeje. Teraz dodaj mięso i marchewki. Dokładnie wymieszaj, by sos obtoczył wszystkie składniki. Dopraw solą i pieprzem. Całość podaj z ugotowanym ryżem. Jeśli wiesz, już jak zrobić kurczaka w potrawce to koniecznie wypróbuj ten pyszny pomysł na obiad.
Drób to nazwa na mięso uzyskane z ptactwa hodowlanego. Zaliczamy do niego kurczaki, kury, pierliczki, indyki, kaczki, gołębie i gęsi. Najbardziej popularne jest mięso z kurczaka i z indyka. Mięso z kurczaka jest tanie, dlatego też dużo chętniej jest spożywane. Jest łatwostrawne, dlatego może być spożywane od samego początku rozszerzania diety dzieci. W 100 g piersi kurczaka bez skóry znajduje się tylko 99 kcal i 1,3 g tłuszczu. Jako produkt niskokaloryczny szczególnie chętnie wybierany jest podczas stosowania diety niskokalorycznej. W mięsie z drobiu znajdują się spore ilości witamin z grupy B. Znajdziemy również witaminę A, D oraz E. Szczególną uwagę należy jednak zwrócić na obecność w mięsie żelaza, a dokładniej dobrze przyswajalnego żelaza hemowego. Do 6-go miesiąca życia dziecka ma ono zapewnione rezerwy żelaza w organizmie. Z czasem rezerwy te zostają wyczerpane, dlatego istotne jest by wraz z dietą dostarczać tego składnika. Żelazo pochodzące z produktów odzwierzęcych jest lepiej przyswajane niż to pochodzące z roślin. Mimo to ważne jest by spożywać również roślinne źródła tego pierwiastka. Dobrze zbilansowana dieta dostarcza odpowiednie ilości składników odżywczych, zapewniając zdrowie i dobre samopoczucie.
Alergeny w kurczaku w potrawce
Lista alergenów dla kurczaka w potrawce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
Wartości odżywcze kurczaka w potrawce
W mięsie z drobiu znajdują się spore ilości witamin z grupy B. Znajdziemy również witaminę A, D oraz E.
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.