Kurczak w porach

Opublikowano: 20.02.2023 r., 21:26 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak w porach podany w naczyniu do zapiekania.
Kurczak w porach
Kurczak w porach to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Koniecznie odwiedź naszą stronę i poznaj prosty przepis na kurczaka pieczonego w porach.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 35 min
510 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Sok z cytryny (10 ml)
  • Por (400 g)
  • Masło (30 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Ser Mozzarella (120 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, tarka

Przepis na kurczaka w porach krok po kroku

Filety z kurczaka umyj, osusz i pokrój an mniejsze paski (każdą pierś przekrój na 4 części).

Mięso dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.

Pora umyj i osusz. Białą i jasnozieloną część pora przekrój wzdłuż na pół i pokrój na plasterki.

Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż pokrojonego pora i dopraw go solą.

Na wierzch ułóż filety z kurczaka oraz wiórki z masła.

Kurczaka z porem piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut.

Po tym czasie kurczaka polej śmietanką i posyp startym serem. Kurczaka piecz jeszcze przez 5 minut.

Gotowego kurczaka podawaj bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło.

Jak oceniasz przepis na kurczaka w porach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat kurczaka w porach

Kurczak w porach to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Warto podać go z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Przepis na kurczaka w porach jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, czosnek, oliwa z oliwek, sok z cytryny, por, masło, śmietanka 30%, mozzarella oraz przyprawy (sól, pieprz oraz papryka słodka).

A jak zrobić kurczaka w porach? Filety z kurczaka umyj, osusz i pokrój an mniejsze paski (każdą pierś przekrój na 4 części). Mięso dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Pora umyj i osusz. Białą i jasnozieloną część pora przekrój wzdłuż na pół i pokrój na plasterki. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż pokrojonego pora i dopraw go solą. Na wierzch ułóż filety z kurczaka oraz wiórki z masła. Kurczaka z porem piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Po tym czasie kurczaka polej śmietanką i posyp startym serem. Kurczaka piecz jeszcze przez 5 minut. Gotowego kurczaka podawaj bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło.

Por jest warzywem niskokalorycznym i stanowi doskonałe źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Por stanowi dobre źródło witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy K, niektórych witamin z grupy B. Por jest tak, że doskonałym źródłem składników mineralnych, do których możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, potas, sód oraz cynk. Por stanowi dobre źródło związku o nazwie allicyna. Związek ten po uszkodzeniu tkanek pora uwalnia charakterystyczny, drażniący zapach. Dodatkowo allicyna ma korzystny wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.

Podsumowując smaczny pieczony kurczak w porach to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Najlepszy kurczak z piekarnika jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Warto podać go z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Alergeny w kurczaku w porach

Lista alergenów dla kurczaka w porach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze kurczaka w porach

na 100g gotowej potrawy

Kurczak w porach to doskonała propozycja na smaczny obiad dla rodziny. Kurczak stanowi doskonałe źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
170.22
510.65
Białko (g)
11.66
34.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
5.43
16.30
Węglowodany przyswajalne (g)
4.86
14.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.58
1.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
11.26
33.78
Tłuszcze nasycone (g)
8.18
24.55
Tłuszcze nienasycone (g)
3.08
9.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.55
7.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.52
1.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
40.64
121.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
61.78
185.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.40
1.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.26
12.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.80
2.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
35.28
105.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.86
11.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.23
72.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
319.10
957.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
69.28
207.85
Potas (mg)
196.82
590.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
69.23
207.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
128.15
384.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.68
65.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.86
2.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.58
1.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka w porach 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka w porach

Koszt składników
60.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Sok z cytryny
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Por
400 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
5.33
Za 400 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Ser Mozzarella
120 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 120 g
Koszt składników
60.50