Kurczak w porach
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
- Sok z cytryny (10 ml)
- Por (400 g)
- Masło (30 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Ser Mozzarella (120 g)
Przepis na kurczaka w porach krok po kroku
Filety z kurczaka umyj, osusz i pokrój an mniejsze paski (każdą pierś przekrój na 4 części).
Mięso dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.
Pora umyj i osusz. Białą i jasnozieloną część pora przekrój wzdłuż na pół i pokrój na plasterki.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż pokrojonego pora i dopraw go solą.
Na wierzch ułóż filety z kurczaka oraz wiórki z masła.
Kurczaka z porem piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut.
Po tym czasie kurczaka polej śmietanką i posyp startym serem. Kurczaka piecz jeszcze przez 5 minut.
Gotowego kurczaka podawaj bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat kurczaka w porach
Kurczak w porach to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Warto podać go z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Przepis na kurczaka w porach jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, czosnek, oliwa z oliwek, sok z cytryny, por, masło, śmietanka 30%, mozzarella oraz przyprawy (sól, pieprz oraz papryka słodka).
A jak zrobić kurczaka w porach? Filety z kurczaka umyj, osusz i pokrój an mniejsze paski (każdą pierś przekrój na 4 części). Mięso dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Pora umyj i osusz. Białą i jasnozieloną część pora przekrój wzdłuż na pół i pokrój na plasterki. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż pokrojonego pora i dopraw go solą. Na wierzch ułóż filety z kurczaka oraz wiórki z masła. Kurczaka z porem piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Po tym czasie kurczaka polej śmietanką i posyp startym serem. Kurczaka piecz jeszcze przez 5 minut. Gotowego kurczaka podawaj bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło.
Por jest warzywem niskokalorycznym i stanowi doskonałe źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Por stanowi dobre źródło witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy K, niektórych witamin z grupy B. Por jest tak, że doskonałym źródłem składników mineralnych, do których możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, potas, sód oraz cynk. Por stanowi dobre źródło związku o nazwie allicyna. Związek ten po uszkodzeniu tkanek pora uwalnia charakterystyczny, drażniący zapach. Dodatkowo allicyna ma korzystny wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.
Podsumowując smaczny pieczony kurczak w porach to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Najlepszy kurczak z piekarnika jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Warto podać go z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
Alergeny w kurczaku w porach
Lista alergenów dla kurczaka w porach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze kurczaka w porach
Kurczak w porach to doskonała propozycja na smaczny obiad dla rodziny. Kurczak stanowi doskonałe źródło białka.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.