Kurczak w pięciu smakach
- Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
- Marchewka - 2 średnie sztuki (250 g)
- Kalafior (200 g)
- Pędy bambusa (100 g)
- Por (40 g)
- Grzyby mun suszone (40 g)
- Seler korzeniowy (50 g)
- Passata pomidorowa (30 g)
- Sos sojowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
- Ocet winny - 1 łyżka stołowa (10 ml)
- Bulion warzywny - pół szklanki (125 ml)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Przepis na kurczaka w pięciu smakach krok po kroku
Mięso umyj, osusz i pokrój w paski.
Do miski wlej sos sojowy, passatę pomidorową, ocet winny i olej. Następnie dodaj pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki imbiru mielonego oraz pół łyżeczki gałki muszkatołowej.
Do marynaty dodaj mięso, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Grzyby mun namocz w wodzie na kilka godzin.
Marchew i seler obierz, umyj i pokrój w cienkie paski.
Kalafiora podziel na mniejsze różyczki i dokładnie umyj.
Do garnka włóż warzywa, zalej je zimną wodą i gotuj przez 15 minut.
Grzyby mun pokrój w paski. Pora umyj, osusz oraz pokrój w półtalarki.
Ugotowane warzywa podsmaż na rozgrzanej patelni, dodaj do nich grzyby mun, pora oraz pędy bambusa. Całość smaż przez kilka minut i przełóż do miski.
Na patelni smaż mięso drobiowe wraz z marynatą przez około 4 minuty.
Następnie na patelnię dodaj warzywa oraz bulion warzywny. Całość duś pod przykryciem przez około 20 minut na średniej mocy palnika.
Potrawę dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba.
Gotowe danie podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat kurczaka w pięciu smakach
Kurczak w pięciu smakach to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Kurczaka w pięciu smakach warto podać z dodatkiem ugotowanego ryżu. Prosty przepis na kurczaka w pięciu smakach nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, marchew, kalafior, pędy bambusa, por, grzyby mun, seler korzeniowy, passata pomidorowa, sos sojowy, ocet winny, bulion warzywny, olej rzepakowy, papryka słodka, imbir mielony oraz gałka muszkatołowa.
A jak zrobić kurczak w pięciu smakach? Z przypraw, oleju, sosu sojowego, cassaty pomidorowej oraz octu przygotowuj marynatę, włóż do niej mięso, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin. Grzyby mun namocz w wodzie. Do garnka włóż obrane i pokrojone warzywa, zalej je zimną wodą i gotuj przez 15 minut. Grzyby mun pokrój w paski. Pora umyj, osusz oraz pokrój w półtalarki. Ugotowane warzywa podsmaż na rozgrzanej patelni, dodaj do nich grzyby mun, pora oraz pędy bambusa. Całość smaż przez kilka minut i przełóż do miski. Na patelni smaż mięso wraz z marynatą przez około 4 minuty. Następnie na patelnię dodaj warzywa oraz bulion warzywny. Całość duś pod przykryciem przez około 20 minut na średniej mocy palnika.
Kalafior to niskokaloryczne warzywo. W kalafiorze znajdziemy wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo, witaminę C, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B. Dostarczenie witaminy C z kalafiora może wpływać na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Jest to szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, która przypada w okresie jesienno-zimowym. Kalafior posiada indeks glikemiczny, który wynosi 15, dlatego warzywo to może być polecane osobom cierpiącym na insulinooporność lub chorującym na cukrzycę.
Podsumowując kurczak w pięciu smakach stanowi doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kurczaka warto podać z dodatki ugotowanego ryżu. Kurczak w pięciu smakach jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w kurczaku w pięciu smakach
Lista alergenów dla kurczaka w pięciu smakach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
Wartości odżywcze kurczaka w pięciu smakach
Kurczak w pięciu smakach to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Mięso drobiowe stanowi doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego.
Energia i białka
(375g)
Węglowodany
(375g)
Tłuszcze
(375g)
Witaminy
(375g)
Składniki mineralne
(375g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.