Kurczak w panko

Opublikowano: 11.06.2023 r., 12:14 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak w panko podany na białym talerzu.
Kurczak w panko
Kurczak w panko to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Mięso smażone warto podać z ulubionymi dodatkami. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
412 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Olej rzepakowy - pół szklanki (120 ml)
  • Panierka panko (60 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (30 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska, tłuczek do mięsa, miseczka, ręcznik papierowy

Przepis na kurczaka w panko krok po kroku

Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz, podziel na porcje i rozbij tłuczkiem do mięsa na grubość około 1 cm.

W misce wymieszaj 2 łyżki oleju, pół łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżkę stołową ziół prowansalskich oraz sól i pieprz do smaku.

Do miski z marynatą włóż mięso drobiowe, dokładnie wymieszaj i odłóż do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).

Do osobnych misek wsyp mąkę, panierkę panko oraz wybij i rozbełtaj jajko z odrobiną soli, oraz pieprzu.

Na patelni rozgrzej olej.

Każdy filet obtocz w mące, jajku oraz panierce panko.

Na rozgrzanym oleju smaż filety z kurczaka po około 4 minuty na stronę (panierka powinna mieć złoty kolor).

Usmażone mięso odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na kurczaka w panko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,3% osób

Więcej informacji na temat kurczaka w panko

Kurczak w panko to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Kurczaka w panierce panko najczęściej smaży się na głębokim tłuszczu - jednak możesz upiec go także w piekarniku. Sprawdzony przepis na kurczaka w panko jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, olej rzepakowy, panierka panko, mąka pszenna, jajko, sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz czosnek granulowany.

A jak zrobić kurczaka w panko? Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz, podziel na porcje i rozbij tłuczkiem do mięsa na grubość około 1 cm. W misce wymieszaj 2 łyżki oleju, pół łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżkę stołową ziół prowansalskich oraz sól i pieprz do smaku. Do miski z marynatą włóż mięso drobiowe, dokładnie wymieszaj i odłóż do lodówki na kilka godzin. Do osobnych misek wsyp mąkę, panierkę panko oraz wybij i rozbełtaj jajko z odrobiną soli, oraz pieprzu. Na patelni rozgrzej olej. Każdy filet obtocz w mące, jajku oraz panierce panko. Na rozgrzanym oleju smaż filety z kurczaka po około 4 minuty na stronę. Usmażone mięso odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Mięso z piersi kurczaka jest dobrym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego, które szczególnie potrzebne jest do rozbudowy masy tkanki mięśniowej sportowców siłowych. Dodatkowo w mięsie tym znajdziemy spore ilości witaminy B6, która wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Jest ona niezbędna do przemiany aminokwasów i syntezy białek oraz kwasów nukleinowych, które są potrzebne do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu.

Podsumowując wiesz już jak przygotować kurczaka smażonego w panierce panko. Pyszny kurczak panierowany stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Mięso smażone warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz z surówką przygotowaną na bazie sezonowych warzyw. Smaczny kurczak jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w kurczaku w panko

Lista alergenów dla kurczaka w panko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • panierka panko
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kurczaka w panko

na 100g gotowej potrawy

Kurczak w panko to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Mięso z piersi kurczaka smażone na tłuszczu jest ciężkostrawne, dlatego nie powinny spożywać go osoby zmagające się z problemami ze strony układu pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
275.10
412.66
Białko (g)
17.22
25.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
8.55
12.83
Węglowodany przyswajalne (g)
8.20
12.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.35
0.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
18.56
27.84
Tłuszcze nasycone (g)
2.61
3.91
Tłuszcze nienasycone (g)
15.96
23.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.15
16.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.81
7.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
74.46
111.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6 (mg)
0.55
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
7.06
10.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.34
35.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
97.15
145.73
Potas (mg)
248.58
372.86
Wapń (mg)
22.39
33.59
Fosfor (mg)
171.25
256.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.94
35.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.96
1.45
Cynk (mg)
0.69
1.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka w panko 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka w panko

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
120 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Panierka panko
60 g
15.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 60 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
47.00