Kurczak w panko
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (120 ml)
- Panierka panko (60 g)
- Mąka pszenna typ 500 (30 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na kurczaka w panko krok po kroku
Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz, podziel na porcje i rozbij tłuczkiem do mięsa na grubość około 1 cm.
W misce wymieszaj 2 łyżki oleju, pół łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżkę stołową ziół prowansalskich oraz sól i pieprz do smaku.
Do miski z marynatą włóż mięso drobiowe, dokładnie wymieszaj i odłóż do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Do osobnych misek wsyp mąkę, panierkę panko oraz wybij i rozbełtaj jajko z odrobiną soli, oraz pieprzu.
Na patelni rozgrzej olej.
Każdy filet obtocz w mące, jajku oraz panierce panko.
Na rozgrzanym oleju smaż filety z kurczaka po około 4 minuty na stronę (panierka powinna mieć złoty kolor).
Usmażone mięso odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat kurczaka w panko
Kurczak w panko to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Kurczaka w panierce panko najczęściej smaży się na głębokim tłuszczu - jednak możesz upiec go także w piekarniku. Sprawdzony przepis na kurczaka w panko jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, olej rzepakowy, panierka panko, mąka pszenna, jajko, sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz czosnek granulowany.
A jak zrobić kurczaka w panko? Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz, podziel na porcje i rozbij tłuczkiem do mięsa na grubość około 1 cm. W misce wymieszaj 2 łyżki oleju, pół łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżkę stołową ziół prowansalskich oraz sól i pieprz do smaku. Do miski z marynatą włóż mięso drobiowe, dokładnie wymieszaj i odłóż do lodówki na kilka godzin. Do osobnych misek wsyp mąkę, panierkę panko oraz wybij i rozbełtaj jajko z odrobiną soli, oraz pieprzu. Na patelni rozgrzej olej. Każdy filet obtocz w mące, jajku oraz panierce panko. Na rozgrzanym oleju smaż filety z kurczaka po około 4 minuty na stronę. Usmażone mięso odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Mięso z piersi kurczaka jest dobrym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego, które szczególnie potrzebne jest do rozbudowy masy tkanki mięśniowej sportowców siłowych. Dodatkowo w mięsie tym znajdziemy spore ilości witaminy B6, która wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Jest ona niezbędna do przemiany aminokwasów i syntezy białek oraz kwasów nukleinowych, które są potrzebne do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu.
Podsumowując wiesz już jak przygotować kurczaka smażonego w panierce panko. Pyszny kurczak panierowany stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Mięso smażone warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz z surówką przygotowaną na bazie sezonowych warzyw. Smaczny kurczak jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w kurczaku w panko
Lista alergenów dla kurczaka w panko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- panierka panko
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kurczaka w panko
Kurczak w panko to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Mięso z piersi kurczaka smażone na tłuszczu jest ciężkostrawne, dlatego nie powinny spożywać go osoby zmagające się z problemami ze strony układu pokarmowego.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.