Kurczak w musztardzie
- Musztarda (50 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (50 g)
- Pałki z kurczaka (500 g)
- Skrzydełko kurczaka (400 g)
- Mąka pszenna typ 500 - do sosu (10 g)
- Miód (20 g)
- Musztarda miodowa - do sosu (20 g)
Przepis na kurczaka w musztardzie krok po kroku
Mięso z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
Osuszone mięso oprósz solą i pieprzem z obu stron.
Do miseczki dodaj olej i musztardę. Dokładnie wymieszaj.
Przygotowaną marynatą natrzyj kurczaka z każdej strony. Odstaw do lodówki na 2h.
Zamarynowane mięso oprósz mąką, następnie wymieszaj miód z musztardą i wymocz w nim kurczaka.
Na patelni rozgrzej olej i smaż, kurczaka, gdy kurczak się zarumieni, dodaj pozostały miód z musztardą oraz 3 łyżki wody, aby powstał sos, smaż jeszcze przez 5-7min.
Następnie zagęść sos łyżką mąki.
-
Udka z kurczaka
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka
-
Tortilla
-
Szu szu
-
Makaron z kurczakiem
-
Kurczak curry
-
Kurczak z rożna
-
Chicken butter
-
Tortilla z kurczakiem
-
Kurczak po tajwańsku
-
Filet z kurczaka
-
Roladki z kurczaka
-
Kurczak pieczony
-
Ryż z warzywami
-
Kurczak po wietnamsku
-
Kurczak po chińsku
-
Pomysł na obiad z kurczakiem
Więcej informacji na temat kurczaka w musztardzie
Kurczak w musztardzie to pomysł na naprawdę smaczny posiłek, który doskonale sprawdzi się na co dzień. Jest niezwykle odżywczy, a przy tym prosty w przygotowaniu.
Przepis na kurczaka w musztardzie to doskonały sposób na naprawdę smaczne mięso. Wiele osób zastanawia się jak przygotować mięso drobiowe, by nie było suche. Zwłaszcza gdy smażymy je na patelni. Niestety drób ze względu na małą zawartość tłuszczu niezwykle szybko wysycha. A przez to staje się mniej apetyczny i nie smakuje już tak dobrze. Smażony kurczak może jednak być smaczny, miękki i delikatny. Możesz wykorzystać do niego nie tylko pałki, ale również inne części mięsa. Sprawdzi się na przykład pierś z kurczaka, która jest jedną z ulubionych części kurczaka, ponieważ jest prosta w obróbce, dodatkowo jest też tania i łatwo dostępna. Sprawdza się na obiad dla całej rodziny. Jeśli nie masz pomysłu co z nią zrobić, bo znudziły Ci się tradycyjne sposoby obróbki, sięgnij po ten prosty przepis. Marynata na bazie musztardy ożywia to delikatne mięso i sprawia, że smakuje wybornie. Tak przygotowany kurczak sprawdzi się idealnie do sałatki, ale również jako dodatek do wrapów i główny składnik obiadu. Połącz go z warzywnymi frytkami lub kaszą. Dzięki temu stworzysz naprawdę smaczny i odżywczy posiłek.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kurczaka w musztardzie, by był smaczny, a przy tym naprawdę prosty, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Kurczak marynowany w musztardzie jest soczysty, a przy tym przepełniony smakiem. Mięso z kurczaka jest nie tylko bardzo smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Filet jest dobrym źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz krwionośnego. Spożywając piersi kurczaka, uzupełniamy również składniki mineralne takie jak żelazo, magnez, selen oraz cynk. Choć smażenie nie jest najzdrowszą obróbką termiczną, to jednak gdy pojawia się w menu od czasu, to nie ma negatywnego wpływu na zdrowie. Jeśli chcesz ograniczyć jej negatywny wpływ na zdrowie, podawaj smażone mięso z warzywami.
Alergeny w kurczaku w musztardzie
Lista alergenów dla kurczaka w musztardzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
- Musztarda miodowa
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze kurczaka w musztardzie
Ta opcja zawiera dużo cukru oraz nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(183g)
Węglowodany
(183g)
Tłuszcze
(183g)
Witaminy
(183g)
Składniki mineralne
(183g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.