Kurczak w miodzie

Opublikowano: 04.01.2022 r., 20:56 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kurczak w miodzie
Kurczak w miodzie
Przepyszne połączenie delikatnego mięsa ze słodkim miodem, poznaj mój przepis i przygotuj obiad dla całej swojej rodziny.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Czas duszenia 40 min
477 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Udko kurczaka ze skórą 6 sztuk (600 g)
  • Czosnek 3 ząbki (20 g)
  • Miód 5 łyżek (50 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, przyprawa do kurczaka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, miska, brytfanna

Przepis na kurczaka w miodzie krok po kroku

Mięso dokładnie umyj i osusz.

Natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami.

Posyp całość ziołami i polej miodem.

Wyłóż mięso do brytfanki z olejem i zalej 1/2 szklanki wody.

Piecz mięso przez 30 - 40 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na kurczaka w miodzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat kurczaka w miodzie

Dzisiaj przychodzę z pyszną propozycją na obiad, poznajcie mój przepis na kurczaka w miodzie, którego przygotujesz w nie całą godzinę w piekarniku. Nie od dzisiaj łączymy wytrawne dania z odrobiną słodyczy, dokładnie w taki sam sposób powstanie mój kurczak w miodzie. To przepis, który świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny w ciągu tygodnia, ale nie tylko, danie jest tak pyszne i pięknie się prezentuje, że śmiało możesz przygotować je na święta.

Zatem jak zrobić kurczaka w miodzie?

Nic trudnego. W pierwszej kolejności zaopatrz się we wszystkie niezbędne składniki. Będziesz potrzebować kurczaka. Możesz postawić na konkretną część, czyli np. nogi, udka, skrzydełka lub piersi, jeśli stawiasz na chude i delikatne mięso.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować w ten sposób całego kurczaka. Cały kurczak w złocistej glazurze na pewno zrobi ogromne wrażenie na wszystkich przybyłych gościach.

Dodatkowo będziesz potrzebować tylko miód, czosnek, olej, ulubione przyprawy i zioła.

Jeśli brakuje Ci pomysłu na doprawienie, spójrz, jakie ja dobrałam przyprawy, może będą one inspiracją dla Ciebie.

Teraz wystarczy, że dokładnie umyjesz kurczaka i go osuszysz.

Następnie natrzyj mięso przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań, obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zwiększyć nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Całego kurczaka polej odrobiną miodu, a następnie dopraw do smaku i posyp ziołami. Tak przygotowane mięso włóż do brytfanki, dolej odrobinę wody i piecz w piekarniku w 180 stopniach. Po około 40 minutach pyszny, soczysty kurczak gotowy.

Nie zapominaj o dodatkach i dużej porcji warzyw, idealnie nada się surówka z białej kapusty typu colesław, pomysł na nią znajdziesz w innych moich przepisach. Przygotowanie jej zajmie Ci dosłownie chwile, a na Twoim talerzu przybędzie potężna dawka witamin i składników mineralnych.

Skoro już wiesz, jak powstaje pieczony kurczak, przygotuj najlepszy obiad dla całej rodziny.

Alergeny w kurczaku w miodzie

Lista alergenów dla kurczaka w miodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka

Wartości odżywcze kurczaka w miodzie

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania kurczaka w miodzie możesz skorzystać z dowolnej części, jeśli zależy Ci na chudym mięsie postaw na piersi z kurczaka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
238.52
477.04
Białko (g)
14.47
28.93
Fenyloalanina (mg)
0.57
1.14
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
7.08
14.16
Węglowodany przyswajalne (g)
7.00
14.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.08
0.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
16.83
33.65
Tłuszcze nasycone (g)
5.45
10.91
Tłuszcze nienasycone (g)
11.37
22.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.67
15.34
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.70
7.41
Tłuszcze trans (g)
0.05
0.10
Cholesterol (mg)
80.87
161.74

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
24.35
48.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.32
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.49
0.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.11
2.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.17
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.35
48.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.14
8.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
3.71
7.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.14
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
73.83
147.65
Potas (mg)
191.91
383.83
Wapń (mg)
13.51
27.01
Fosfor (mg)
139.51
279.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.39
34.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.68
1.36
Cynk (mg)
1.33
2.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka w miodzie 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka w miodzie

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
600 g
6 sztuk
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 600 g
Czosnek
20 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Miód
50 g
5 łyżek
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
41.00