Przepis na kurczaka w miodzie krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, przyprawa do kurczaka
To będzie niezbędne
piekarnik, miska, brytfanna

Mięso dokładnie umyj i osusz.

Natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami.

Posyp całość ziołami i polej miodem.

Wyłóż mięso do brytfanki z olejem i zalej 1/2 szklanki wody.

Piecz mięso przez 30 - 40 minut w 180 stopniach C.

kurczak w miodzie
Kurczak w miodzie
Koszt przygotowania dania
13.08 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
477 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
70

Kurczak w miodzie - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kurczaku w miodzie

Dzisiaj przychodzę z pyszną propozycją na obiad, poznajcie mój przepis na kurczaka w miodzie, którego przygotujesz w nie całą godzinę w piekarniku. Nie od dzisiaj łączymy wytrawne dania z odrobiną słodyczy, dokładnie w taki sam sposób powstanie mój kurczak w miodzie. To przepis, który świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny w ciągu tygodnia, ale nie tylko, danie jest tak pyszne i pięknie się prezentuje, że śmiało możesz przygotować je na święta.

Zatem jak zrobić kurczaka w miodzie?

Nic trudnego. W pierwszej kolejności zaopatrz się we wszystkie niezbędne składniki. Będziesz potrzebować kurczaka. Możesz postawić na konkretną część, czyli np. nogi, udka, skrzydełka lub piersi, jeśli stawiasz na chude i delikatne mięso.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować w ten sposób całego kurczaka. Cały kurczak w złocistej glazurze na pewno zrobi ogromne wrażenie na wszystkich przybyłych gościach.

Dodatkowo będziesz potrzebować tylko miód, czosnek, olej, ulubione przyprawy i zioła.

Jeśli brakuje Ci pomysłu na doprawienie, spójrz, jakie ja dobrałam przyprawy, może będą one inspiracją dla Ciebie.

Teraz wystarczy, że dokładnie umyjesz kurczaka i go osuszysz.

Następnie natrzyj mięso przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań, obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zwiększyć nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Całego kurczaka polej odrobiną miodu, a następnie dopraw do smaku i posyp ziołami. Tak przygotowane mięso włóż do brytfanki, dolej odrobinę wody i piecz w piekarniku w 180 stopniach. Po około 40 minutach pyszny, soczysty kurczak gotowy.

Nie zapominaj o dodatkach i dużej porcji warzyw, idealnie nada się surówka z białej kapusty typu colesław, pomysł na nią znajdziesz w innych moich przepisach. Przygotowanie jej zajmie Ci dosłownie chwile, a na Twoim talerzu przybędzie potężna dawka witamin i składników mineralnych.

Skoro już wiesz, jak powstaje pieczony kurczak, przygotuj najlepszy obiad dla całej rodziny.

Wartości odżywcze kurczaka w miodzie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
238.52 kcal
477.04 kcal
Białko
14.47 g
28.93 g
Fenyloalanina
0.57 mg
1.14 mg
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej

Węglowodany w kurczaku w miodzie

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
7.08 g
14.16 g
Węglowodany przyswajalne
7.00 g
14.01 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.08 g
0.15 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
16.83 g
33.65 g
Tłuszcze nasycone
5.45 g
10.91 g
Tłuszcze nienasycone
11.37 g
22.75 g
Tłuszcze jednonasycone
7.67 g
15.34 g
Tłuszcze wielonasycone
3.70 g
7.41 g
Tłuszcze trans
0.05 g
0.10 g
Cholesterol
80.87 mg
161.74 mg

Witaminy w przepisie na kurczaka w miodzie

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
24.35 µg (mcg)
48.70 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.32 mg
0.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.49 µg (mcg)
0.97 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.11 mg
2.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.09 µg (mcg)
0.17 µg (mcg)
Witamina E
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
24.35 µg (mcg)
48.70 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.14 mg
8.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
3.71 µg (mcg)
7.42 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.14 µg (mcg)
0.29 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kurczaka w miodzie

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
73.83 mg
147.65 mg
Potas
191.91 mg
383.83 mg
Wapń
13.51 mg
27.01 mg
Fosfor
139.51 mg
279.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.39 mg
34.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.68 mg
1.36 mg
Cynk
1.33 mg
2.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka w miodzie 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kurczaku w miodzie

Lista alergenów dla kurczaka w miodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka

Cena przygotowania kurczaka w miodzie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
600 g
6 sztuk
8.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 600 g
Czosnek
20 g
3 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Miód
50 g
5 łyżek
15.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
41.00
Jak oceniasz przepis na kurczaka w miodzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93.7% osób