Kurczak w majonezie
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Majonez (30 g)
- Musztarda sarepska (10 g)
Przepis na kurczaka w majonezie krok po kroku
Kurczaka przekrój na 4-6 części i rozbij tłuczkiem na średniej grubości kotlety.
Oprósz z obu stron przyprawami: łyżeczką tymianku, oregano, bazylii, papryki słodkiej i ostrej, soli oraz pieprzu.
Następnie wysmaruj dokładnie majonezem i musztardą.
Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Zapiekaj w 180 st. C około 25-30 minut lub grilluj przez 4-5 minuty z każdej strony.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat kurczaka w majonezie
Kurczak w majonezie to ciekawy pomysł na wykorzystanie mięsa z kurczaka. Dzięki tej smacznej marynacie mięso jest niezwykle delikatne, soczyste, a także aromatyczne.
Przepis na kurczaka w majonezie to super pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się na obiad, ale również kolacje. Marynowany w majonezie jest bardzo aromatyczny i nie potrzebuje zbyt wielu dodatków. Wystarczy połączyć go z ulubionym dodatkiem skrobiowym i surówką, by uzyskać naprawdę fantastyczne danie, po które możesz sięgać każdego dnia. Drób jest mięsem chudym i niezwykle zdrowym. Sprawdzi się w diecie tradycyjnej, jak i redukcyjnej. Jest również idealne dla dzieci, nawet tych najmniejszych. To dobre źródło pełnowartościowego białka, które pomaga budować mięśnie i dba o sytość. W mięsie drobiowym znajdziesz także sporo witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12) oraz witaminę A, D oraz E. Mięso drobiowe zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli te, które są bezpieczne dla zdrowia układu krążenia. Charakteryzuje się również wysoką zawartością cynku, magnezu, czy potasu. To składniki, które pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kurczaka w majonezie, by był smaczny, szybki i prosty, ten sprawdzony przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Mięso z kurczaka w takiej wersji nigdy się nie nudzi. Marynowanie kurczaka jest etapem niezwykle niezbędnym, by stworzyć na jego bazie smaczny posiłek. Dzięki temu zyska odpowiedni smak, ale również soczystość. Jest to ważne, szczególnie w mięsie drobiowym. Dlaczego? Gdyż zwykle jest ono pozbawione dużych ilości tłuszczu, przez co w trakcie obróbki termicznej wysycha. A to wpływa negatywnie na jego smak. Dodatkowo marynaty pozwalają zachować odpowiednią kruchość, a także zwiększają możliwości przyprawienia mięsa. Dzięki marynowaniu przyprawy mogą przejść w głąb potrawy, co sprawia, że mięso jest po prostu smaczniejsze. Jeśli chcesz, by mięso zachwyciło domowników, koniecznie wypróbuj tego pomysłu. Zachwycisz nim wszystkie, nawet najbardziej delikatne podniebienia.
Alergeny w kurczaku w majonezie
Lista alergenów dla kurczaka w majonezie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Musztarda sarepska
Wartości odżywcze kurczaka w majonezie
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka.
Energia i białka
(135g)
Węglowodany
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Witaminy
(135g)
Składniki mineralne
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.