Kurczak w majonezie
Opublikowano: 24.01.2025 r.
Połączenie kremowego majonezu z ostrą musztardą i delikatnym mięsem kurczaka sprawia, że każde danie staje się wyjątkowe. Sprawdź nasz prosty przepis.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Majonez - 30 g
- Musztarda sarepska - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, oregano, bazylia, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, patelnia grillowa, grill, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Kurczaka przekrój na 4-6 części i rozbij tłuczkiem na średniej grubości kotlety.
- Oprósz z obu stron przyprawami: łyżeczką tymianku, oregano, bazylii, papryki słodkiej i ostrej, soli oraz pieprzu.
- Następnie wysmaruj dokładnie majonezem i musztardą.
- Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Zapiekaj w 180 st. C około 25-30 minut lub grilluj przez 4-5 minuty z każdej strony.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny