Kurczak w cieście kokosowym

Opublikowano: 30.06.2025 r.
Piersi kurczaka, jajko, mleko i wiórki kokosowe to kluczowe składniki kurczaka w cieście kokosowym. Piersi kurczaka obtaczamy w mieszance z mleka, jajka i mąki z dodatkiem proszku do pieczenia, a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Tak przygotowane mięso smażymy na oleju rzepakowym.
Składniki dla 2 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 sztuki)
- Jajko - 1 szt.
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Proszek do pieczenia - 10 g (1 łyżeczka)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki)
- Wiórki kokosowe - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, miska
Przepis krok po kroku
- Mleko wlej do miski, wbij jajko, wsyp mąkę i wymieszaj za pomocą rózgi.
- Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj ponownie.
- Mięso pokrój w kostkę i dopraw do smaku.
- Zamocz mięso w cieście i usmaż na patelni z rozgrzanym oleju rzepakowym.
Komentarz dietetyka
Zamiast kurczaka możesz postawić na indyka. Danie będzie tak samo pyszne.
~ Oliwia Gawron, dietetyk