Kurczak tikka masala
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Jogurt naturalny (100 ml)
- Sok cytrynowy (6 ml)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
- Cebula - 1 sztuka (105 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (200 g)
- Mleczko kokosowe (200 ml)
Przepis na kurczaka tikka masala krok po kroku
Mięso pokrój w paski i wymieszaj z jogurtem, 0,25 łyżeczki pieprzu, kurkumy, kminu, ostrej papryki i 1 łyżką kolendry.
Wstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia podsmaż cebulę na oliwie z 0,5 łyżeczki pieprzu, soli, kurkumy, papryki ostrej i słodkiej, 2 posiekanymi ząbkami czosnku i 0,5 łyżeczki imbiru.
Do podsmażonej cebuli dodaj mięso i lekko podsmaż.
Następnie dodaj mleczko kokosowe i przecier pomidorowy.
Gotuj całość około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
-
Udka z kurczaka
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka
-
Tortilla
-
Szu szu
-
Makaron z kurczakiem
-
Kurczak curry
-
Kurczak z rożna
-
Chicken butter
-
Tortilla z kurczakiem
-
Kurczak po tajwańsku
-
Filet z kurczaka
-
Roladki z kurczaka
-
Kurczak pieczony
-
Ryż z warzywami
-
Kurczak po wietnamsku
-
Kurczak po chińsku
-
Pomysł na obiad z kurczakiem
Więcej informacji na temat kurczaka tikka masala
Kurczak tikka masala uznawany jest zarówno za danie brytyjskie, jak i indyjskie. Bardzo często spotkasz go w wielu indyjskich restauracjach. Potrawa jest bardzo aromatyczna, ponieważ indyjskie dania słyną właśnie z bogactwa przypraw. Nie są one tylko smacznym dodatkiem, ale także wspomagają zdrowie, poprzez silne działanie antyoksydacyjne.
Przepis na kurczaka tikka masala jest dosyć prosty, lecz wymaga trochę czasu, aby zamarynować mięso. Potrzebne składniki to mięso z kurczaka, jogurt naturalny, przecier pomidorowy lub koncentrat, mleczko kokosowe, oliwa z oliwek i masa przypraw.
Przygotowania zaczynamy od pokrojenia mięsa i zamarynowania go w jogurcie. Do marynaty dodajemy ostrą paprykę, kolendrę, kurkumę, pieprz (który zwiększa przyswajanie kurkuminy) i kmin rzymski. Wszystko dokładnie mieszamy, aby mięso całe pokryło się marynatą. Tak przygotowane mięso przykrywamy i odstawiamy, chociaż na dwie godziny do lodówki — najlepiej na całą noc.
Następnie na oliwie podsmażamy cebulkę z przyprawami (przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym imbirem, kurkumą i papryką). Możesz też opcjonalnie dodać więcej warzyw, na przykład paprykę, ale oryginalny przepis tego nie zawiera. Następnie dodajemy do niej mięso i podsmażamy. Mięso mieszamy z pomidorami i mleczkiem kokosowym. Gotujemy całość, na wolnym ogniu, około 10 -15 minut, od czasu do czasu mieszając. Sos powinien mieć kolor pomarańczowo-czerwony. Na koniec dodajemy sok z limonki lub cytryny i mamy gotowy sos tikka masala z kurczakiem.
Takie danie jest nie tylko bardzo smaczne, ale też zdrowe, bo zawiera dużo przeciwutleniaczy, które zawarte są w przyprawach. Takiego bogatego przyprawiania potraw, powinniśmy uczyć się od dań kuchni indyjskiej.
Mięso po marynowaniu i gotowaniu w takim sosie wychodzi miękkie, soczyste i bardzo smaczne. Także sam sos jest przepysznym dodatkiem do pieczywa czy też kasz, dzięki bogactwu różnych przypraw. Taki indyjski kurczak tikka masala idealnie smakuje z ryżem. Oryginalny przepis najczęściej podaje się z chlebkiem naan.
Alergeny w kurczaku tikka masala
Lista alergenów dla kurczaka tikka masala przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
Wartości odżywcze kurczaka tikka masala
Kurczak tikka masala to danie o niskim indeksie glikemicznym i bezglutenowe.
Energia i białka
(186g)
Węglowodany
(186g)
Tłuszcze
(186g)
Witaminy
(186g)
Składniki mineralne
(186g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.