Kurczak tikka masala

Opublikowano: 30.05.2021 r., 18:54 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Miseczka kurczaka tikka masala z białym ryżem. Obok znajdują się świeże warzywa.
Kurczak tikka masala
Kurczak tikka masala to narodowe danie Wielkiej Brytanii, które wywodzi się z Indii. Jest to mięso drobiowe w aromatycznym sosie na bazie jogurtu i mleczka kokosowego.
Przygotowanie 35 min
182 kcal
Kcal w porcji
186 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Jogurt naturalny (100 ml)
  • Sok cytrynowy (6 ml)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
  • Cebula 1 sztuka (105 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (200 g)
  • Mleczko kokosowe (200 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, papryka ostra, czosnek, kmin rzymski
Sprzęt kuchenny
kuchenka, miska, patelnia głęboka

Przepis na kurczaka tikka masala krok po kroku

Mięso pokrój w paski i wymieszaj z jogurtem, 0,25 łyżeczki pieprzu, kurkumy, kminu, ostrej papryki i 1 łyżką kolendry.

Wstaw na noc do lodówki.

Następnego dnia podsmaż cebulę na oliwie z 0,5 łyżeczki pieprzu, soli, kurkumy, papryki ostrej i słodkiej, 2 posiekanymi ząbkami czosnku i 0,5 łyżeczki imbiru.

Do podsmażonej cebuli dodaj mięso i lekko podsmaż.

Następnie dodaj mleczko kokosowe i przecier pomidorowy.

Gotuj całość około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na kurczaka tikka masala
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat kurczaka tikka masala

Kurczak tikka masala uznawany jest zarówno za danie brytyjskie, jak i indyjskie. Bardzo często spotkasz go w wielu indyjskich restauracjach. Potrawa jest bardzo aromatyczna, ponieważ indyjskie dania słyną właśnie z bogactwa przypraw. Nie są one tylko smacznym dodatkiem, ale także wspomagają zdrowie, poprzez silne działanie antyoksydacyjne.

Przepis na kurczaka tikka masala jest dosyć prosty, lecz wymaga trochę czasu, aby zamarynować mięso. Potrzebne składniki to mięso z kurczaka, jogurt naturalny, przecier pomidorowy lub koncentrat, mleczko kokosowe, oliwa z oliwek i masa przypraw.

Przygotowania zaczynamy od pokrojenia mięsa i zamarynowania go w jogurcie. Do marynaty dodajemy ostrą paprykę, kolendrę, kurkumę, pieprz (który zwiększa przyswajanie kurkuminy) i kmin rzymski. Wszystko dokładnie mieszamy, aby mięso całe pokryło się marynatą. Tak przygotowane mięso przykrywamy i odstawiamy, chociaż na dwie godziny do lodówki — najlepiej na całą noc.

Następnie na oliwie podsmażamy cebulkę z przyprawami (przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym imbirem, kurkumą i papryką). Możesz też opcjonalnie dodać więcej warzyw, na przykład paprykę, ale oryginalny przepis tego nie zawiera. Następnie dodajemy do niej mięso i podsmażamy. Mięso mieszamy z pomidorami i mleczkiem kokosowym. Gotujemy całość, na wolnym ogniu, około 10 -15 minut, od czasu do czasu mieszając. Sos powinien mieć kolor pomarańczowo-czerwony. Na koniec dodajemy sok z limonki lub cytryny i mamy gotowy sos tikka masala z kurczakiem.

Takie danie jest nie tylko bardzo smaczne, ale też zdrowe, bo zawiera dużo przeciwutleniaczy, które zawarte są w przyprawach. Takiego bogatego przyprawiania potraw, powinniśmy uczyć się od dań kuchni indyjskiej.

Mięso po marynowaniu i gotowaniu w takim sosie wychodzi miękkie, soczyste i bardzo smaczne. Także sam sos jest przepysznym dodatkiem do pieczywa czy też kasz, dzięki bogactwu różnych przypraw. Taki indyjski kurczak tikka masala idealnie smakuje z ryżem. Oryginalny przepis najczęściej podaje się z chlebkiem naan.

Alergeny w kurczaku tikka masala

Lista alergenów dla kurczaka tikka masala przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze kurczaka tikka masala

na 100g gotowej potrawy

Kurczak tikka masala to danie o niskim indeksie glikemicznym i bezglutenowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(186g)
Energia (kcal)
97.92
182.14
Białko (g)
11.46
21.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(186g)
Węglowodany (g)
6.61
12.30
Węglowodany przyswajalne (g)
6.09
11.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.52
0.96
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny, cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(186g)
Tłuszcz (g)
2.75
5.11
Tłuszcze nasycone (g)
1.27
2.35
Tłuszcze nienasycone (g)
1.48
2.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.14
2.12
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
0.64
Cholesterol (mg)
34.70
64.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(186g)
Witamina A (µg (mcg))
13.11
24.39
Witamina B6 (mg)
0.41
0.76
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.37
Witamina C (mg)
2.89
5.37
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.20
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.73
1.36
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.30
15.43
Tiamina (mg)
0.06
0.11
Ryboflawina (mg)
0.14
0.27
Niacyna (mg)
4.58
8.52
Foliany (µg (mcg))
9.65
17.94
Beta karoten (µg (mcg))
57.37
106.71

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(186g)
Sód (mg)
76.22
141.77
Potas (mg)
287.30
534.37
Wapń (mg)
43.23
80.41
Fosfor (mg)
154.59
287.53
Magnez (mg)
17.65
32.83
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.54
1.01
Cynk (mg)
0.53
0.98
Miedź (mg)
0.08
0.15
Mangan (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: jogurt naturalny, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka tikka masala 34
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka tikka masala

Koszt składników
51.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Jogurt naturalny
100 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 ml
Sok cytrynowy
6 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 6 ml
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Przecier pomidorowy bez soli
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Mleczko kokosowe
200 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Koszt składników
51.80