Przepis na kurczaka teriyaki krok po kroku

Składniki
  • Piersi kurczaka bez skóry 500 g
  • Olej rzepakowy 25 ml
  • Sos sojowy 75 ml
  • Sok z limonki 25 ml
  • Syrop klonowy 25 g
Przyprawy
imbir świeży, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, praska do czosnku

Na patelnię wlej olej, sos sojowy, sok z limonki oraz syrop klonowy. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz starty imbir.

Składniki z patelni zagotuj.

Następnie w sosie umieść pokrojone filety w kurczaka i przykryj patelnię. Składniki tuż około 5 minut.

Następnie zdejmij pokrywkę, mięso obróć i duś pod przykryciem kolejne 5 minut.

Na koniec zdejmij pokrywkę a mięso smaż jeszcze 5 minut, przewracając filety od czasu do czasu.

Propozycja podania: Gotowe mięso z piersi kurczaka podawaj posypane sezamem z dodatkiem ugotowanego ryżu.

Kurczak teriyaki znajduje się w czarnej wysokiej misce.
Kurczak teriyaki
Koszt przygotowania dania
22.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
180 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
56

Kurczak teriyaki - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kurczaku teriyaki

Filet z kurczaka w sosie teriyaki to bardzo dobry pomysł na mięsny dodatek obiadowy dla całej rodziny. Kurczak teriyaki jest bardzo prosty w przygotowaniu, dzięki temu każdy powinien sobie z nim poradzić, nie zależnie od posiadanych umiejętności kulinarnych. Danie wywodzi się z kuchni japońskiej i bardzo dobrze sprawdzi się w jadłospisie osób ograniczających węglowodany. Do przygotowania dania potrzebujemy następujących produktów spożywczych: mięsa z piersi kurczaka, oleju rzepakowego, sosu sojowego, soku z limonki, syropu klonowego, imbiru świeżego oraz czosnku.

Jak zrobić kurczaka teriyaki? Wystarczy że na patelnię dodamy olej, sok sojowy, wyciśnięty sok z limonki oraz syrop klonowy. Przez praskę przeciskamy czosnek i dodamy do tego świeży starty imbir. Całość należy następnie dobrze wymieszać. Do sosu na patelni dodajemy pokrojony filet z kurczaka. Składniki na patelni doprowadzamy do wrzenia i przykrywamy pokrywką na około 5 minut, po tym czasie przewracamy mięso na patelni i powtarzamy czynność. Pod koniec gotowania ściągamy pokrywkę i jeszcze przez parę minut gotujemy. Kurczaka możesz przygotować z sezamem - wystarczy, że mięso przed podsmażeniem obtoczysz w ziarenkach sezamu.

Mięso z piersi kurczaka jest doskonałym źródłem białka, które jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne. Pierś z kurczaka jest również niskokaloryczna, dlatego chętnie wybierają ją do swojej diety sportowcy oraz osoby odchudzające się. Pierś kurczaka jest również doskonałym źr∂złem witaminy B3 i B6. Mięso z kurczaka zawiera również składniki mineralne, między innymi fosfor, potas czy sód. Podaż potasu na odpowiednim poziomie pozwala na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.

Podsumowując przepis na kurczaka teriyaki jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dzięki temu możemy go zrobić w każdej chwili. Kurczaka możemy zjeść z ryżem oraz z warzywami. Ale równie dobrze kurczak może nam smakować pieczony w sosie własnym. Jest to doskonała propozycja na smaczny dodatek obiadowy dla całej rodziny.

Wartości odżywcze kurczaka teriyaki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (125g)
Energia (kalorie)
144.00 kcal
180.00 kcal
Białko
18.26 g
22.83 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (125g)
Tłuszcz
5.93 g
7.42 g
Tłuszcze nasycone
1.46 g
1.82 g
Tłuszcze nienasycone
4.47 g
5.59 g
Tłuszcze jednonasycone
3.08 g
3.85 g
Tłuszcze wielonasycone
1.39 g
1.74 g

Witaminy w przepisie na kurczaka teriyaki

Na 100g
Na porcję (125g)
Tiamina
0.08 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
7.65 mg
9.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kurczaka teriyaki

Na 100g
Na porcję (125g)
Sód
668.96 mg
836.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
319.77 mg
399.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
12.12 mg
15.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
183.62 mg
229.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
31.19 mg
38.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.46 mg
0.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.68 mg
0.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka teriyaki 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kurczaku teriyaki

Lista alergenów dla kurczaka teriyaki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. imbir świeży, czosnek.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Cena przygotowania kurczaka teriyaki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
25 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 25 ml
Sos sojowy
75 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 75 ml
Sok z limonki
25 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 25 ml
Syrop klonowy
25 g
23.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 25 g
Liczba porcji:
Razem
60.00
Łączny koszt
22.68
Jak oceniasz przepis na kurczaka teriyaki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób