Kurczak teriyaki

Opublikowano: 02.06.2021 r., 23:05 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak teriyaki w misce
Kurczak teriyaki
Kurczak teriyaki to doskonała propozycja na mięsny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się również na spotkaniach ze znajomymi jako przystawka.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Czas duszenia 20 min
180 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Olej rzepakowy (25 ml)
  • Sos sojowy (75 ml)
  • Sok z limonki (25 ml)
  • Syrop klonowy (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
imbir świeży, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, praska do czosnku

Przepis na kurczaka teriyaki krok po kroku

Na patelnię wlej olej, sos sojowy, sok z limonki oraz syrop klonowy. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz starty imbir.

Składniki z patelni zagotuj.

Następnie w sosie umieść pokrojone filety w kurczaka i przykryj patelnię. Składniki tuż około 5 minut.

Następnie zdejmij pokrywkę, mięso obróć i duś pod przykryciem kolejne 5 minut.

Na koniec zdejmij pokrywkę a mięso smaż jeszcze 5 minut, przewracając filety od czasu do czasu.

Propozycja podania: Gotowe mięso z piersi kurczaka podawaj posypane sezamem z dodatkiem ugotowanego ryżu.

Jak oceniasz przepis na kurczaka teriyaki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat kurczaka teriyaki

Filet z kurczaka w sosie teriyaki to bardzo dobry pomysł na mięsny dodatek obiadowy dla całej rodziny. Kurczak teriyaki jest bardzo prosty w przygotowaniu, dzięki temu każdy powinien sobie z nim poradzić, nie zależnie od posiadanych umiejętności kulinarnych. Danie wywodzi się z kuchni japońskiej i bardzo dobrze sprawdzi się w jadłospisie osób ograniczających węglowodany. Do przygotowania dania potrzebujemy następujących produktów spożywczych: mięsa z piersi kurczaka, oleju rzepakowego, sosu sojowego, soku z limonki, syropu klonowego, imbiru świeżego oraz czosnku.

Jak zrobić kurczaka teriyaki? Wystarczy że na patelnię dodamy olej, sok sojowy, wyciśnięty sok z limonki oraz syrop klonowy. Przez praskę przeciskamy czosnek i dodamy do tego świeży starty imbir. Całość należy następnie dobrze wymieszać. Do sosu na patelni dodajemy pokrojony filet z kurczaka. Składniki na patelni doprowadzamy do wrzenia i przykrywamy pokrywką na około 5 minut, po tym czasie przewracamy mięso na patelni i powtarzamy czynność. Pod koniec gotowania ściągamy pokrywkę i jeszcze przez parę minut gotujemy. Kurczaka możesz przygotować z sezamem - wystarczy, że mięso przed podsmażeniem obtoczysz w ziarenkach sezamu.

Mięso z piersi kurczaka jest doskonałym źródłem białka, które jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne. Pierś z kurczaka jest również niskokaloryczna, dlatego chętnie wybierają ją do swojej diety sportowcy oraz osoby odchudzające się. Pierś kurczaka jest również doskonałym źr∂złem witaminy B3 i B6. Mięso z kurczaka zawiera również składniki mineralne, między innymi fosfor, potas czy sód. Podaż potasu na odpowiednim poziomie pozwala na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.

Podsumowując przepis na kurczaka teriyaki jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dzięki temu możemy go zrobić w każdej chwili. Kurczaka możemy zjeść z ryżem oraz z warzywami. Ale równie dobrze kurczak może nam smakować pieczony w sosie własnym. Jest to doskonała propozycja na smaczny dodatek obiadowy dla całej rodziny.

Alergeny w kurczaku teriyaki

Lista alergenów dla kurczaka teriyaki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze kurczaka teriyaki

na 100g gotowej potrawy

Mięso z piersi kurczaka jest doskonałym źródłem białka, które jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne. Pierś z kurczaka jest również niskokaloryczna, dlatego chętnie wybierają ją do swojej diety sportowcy oraz osoby odchudzające się. Pierś kurczaka jest również doskonałym źr∂złem witaminy B3 i B6. Mięso z kurczaka zawiera również składniki mineralne, między innymi fosfor, potas czy sód. Podaż potasu na odpowiednim poziomie pozwala na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
144.00
180.00
Białko (g)
18.26
22.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
3.47
4.34
Węglowodany przyswajalne (g)
3.36
4.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.11
0.13
Sacharoza (cukier) (g)
2.26
2.83
Brak danych dla: sos sojowy.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.08
0.11
Brak danych dla: sos sojowy.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.04
0.05
Brak danych dla: sos sojowy.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: sos sojowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
5.93
7.42
Tłuszcze nasycone (g)
1.46
1.82
Tłuszcze nienasycone (g)
4.47
5.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.08
3.85
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.39
1.74
Cholesterol (mg)
56.15
70.19

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
7.00
8.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.64
0.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.15
1.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.44
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.92
8.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
7.65
9.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.92
11.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.15
1.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
668.96
836.20
Potas (mg)
319.77
399.71
Wapń (mg)
12.12
15.14
Fosfor (mg)
183.62
229.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
31.19
38.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.46
0.57
Cynk (mg)
0.68
0.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka teriyaki 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka teriyaki

Koszt składników
60.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
25 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 25 ml
Sos sojowy
75 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 75 ml
Sok z limonki
25 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 25 ml
Syrop klonowy
25 g
23.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 25 g
Koszt składników
60.00