Kurczak teriyaki
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Olej rzepakowy (25 ml)
- Sos sojowy (75 ml)
- Sok z limonki (25 ml)
- Syrop klonowy (25 g)
Przepis na kurczaka teriyaki krok po kroku
Na patelnię wlej olej, sos sojowy, sok z limonki oraz syrop klonowy. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz starty imbir.
Składniki z patelni zagotuj.
Następnie w sosie umieść pokrojone filety w kurczaka i przykryj patelnię. Składniki tuż około 5 minut.
Następnie zdejmij pokrywkę, mięso obróć i duś pod przykryciem kolejne 5 minut.
Na koniec zdejmij pokrywkę a mięso smaż jeszcze 5 minut, przewracając filety od czasu do czasu.
Propozycja podania: Gotowe mięso z piersi kurczaka podawaj posypane sezamem z dodatkiem ugotowanego ryżu.
Więcej informacji na temat kurczaka teriyaki
Filet z kurczaka w sosie teriyaki to bardzo dobry pomysł na mięsny dodatek obiadowy dla całej rodziny. Kurczak teriyaki jest bardzo prosty w przygotowaniu, dzięki temu każdy powinien sobie z nim poradzić, nie zależnie od posiadanych umiejętności kulinarnych. Danie wywodzi się z kuchni japońskiej i bardzo dobrze sprawdzi się w jadłospisie osób ograniczających węglowodany. Do przygotowania dania potrzebujemy następujących produktów spożywczych: mięsa z piersi kurczaka, oleju rzepakowego, sosu sojowego, soku z limonki, syropu klonowego, imbiru świeżego oraz czosnku.
Jak zrobić kurczaka teriyaki? Wystarczy że na patelnię dodamy olej, sok sojowy, wyciśnięty sok z limonki oraz syrop klonowy. Przez praskę przeciskamy czosnek i dodamy do tego świeży starty imbir. Całość należy następnie dobrze wymieszać. Do sosu na patelni dodajemy pokrojony filet z kurczaka. Składniki na patelni doprowadzamy do wrzenia i przykrywamy pokrywką na około 5 minut, po tym czasie przewracamy mięso na patelni i powtarzamy czynność. Pod koniec gotowania ściągamy pokrywkę i jeszcze przez parę minut gotujemy. Kurczaka możesz przygotować z sezamem - wystarczy, że mięso przed podsmażeniem obtoczysz w ziarenkach sezamu.
Mięso z piersi kurczaka jest doskonałym źródłem białka, które jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne. Pierś z kurczaka jest również niskokaloryczna, dlatego chętnie wybierają ją do swojej diety sportowcy oraz osoby odchudzające się. Pierś kurczaka jest również doskonałym źr∂złem witaminy B3 i B6. Mięso z kurczaka zawiera również składniki mineralne, między innymi fosfor, potas czy sód. Podaż potasu na odpowiednim poziomie pozwala na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.
Podsumowując przepis na kurczaka teriyaki jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dzięki temu możemy go zrobić w każdej chwili. Kurczaka możemy zjeść z ryżem oraz z warzywami. Ale równie dobrze kurczak może nam smakować pieczony w sosie własnym. Jest to doskonała propozycja na smaczny dodatek obiadowy dla całej rodziny.
Alergeny w kurczaku teriyaki
Lista alergenów dla kurczaka teriyaki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
Wartości odżywcze kurczaka teriyaki
Mięso z piersi kurczaka jest doskonałym źródłem białka, które jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne. Pierś z kurczaka jest również niskokaloryczna, dlatego chętnie wybierają ją do swojej diety sportowcy oraz osoby odchudzające się. Pierś kurczaka jest również doskonałym źr∂złem witaminy B3 i B6. Mięso z kurczaka zawiera również składniki mineralne, między innymi fosfor, potas czy sód. Podaż potasu na odpowiednim poziomie pozwala na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.