Kurczak tandoori

Opublikowano: 19.11.2021 r., 11:43 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kurczak tandoori
Kurczak tandoori
Kurczak tandoori sprawdzi się idealnie na obiad dla całej Twojej rodziny, poznaj przepis i daj się pozwać do orientalnych Indii.
Przygotowanie 60 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
320 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Udko kurczaka bez skóry 5 sztuk (1000 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżki (20 g)
  • Czosnek 2 ząbki (20 g)
  • Imbir korzeń kawałek (20 g)
  • Czerwona pasta curry 1 łyżka (10 g)
  • Miód 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, papryczka chilli świeża, papryka wędzona, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, patelnia grillowa, patelnia mała, miska, lodówka

Przepis na kurczaka tandoori krok po kroku

Mięso dokładnie umyj, osusz i przełóż do miski.

Dodaj przyprawy, miód, koncentrat i olej. Całość dokładnie wymieszaj.

Odstaw do lodówki na minimum godzinę.

Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w pióra.

Dodaj mięso i smaż z każdej strony.

Gdy mięso nabierze charakterystycznego brązowego koloru będzie gotowe do spożycia.

Jak oceniasz przepis na kurczaka tandoori
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kurczaka tandoori

Kurczak tandoori to dobry pomysł na pyszny obiad dla Ciebie i całej rodziny, który dostarczy Ci energii na resztę dnia. Przepis na kurczaka tandoori po indyjsku jest bardzo prosty, wymaga tylko odrobiny cierpliwości, jednak warto czekać.

Najlepiej smakuje podany z ziemniaczanymi łódeczkami lub ryżem. Może to być zwykły ryż biały lecz pamiętaj, że charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym dlatego jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie nie wskazany. Możesz wybrać także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy.

Skoro ryż już mamy wybrany należy go ugotować w lekko osolonej wodzie. Pamiętaj aby go nie rozgotować lepiej niech będzie ugotowany al dente.

Teraz pora na główny składnik, czyli nasz kurczak tandoori, który jest niezwykle pyszny.

Jak zrobić kurczaka tandoori?

Mięso dokładnie umyj i osusz, następnie przełóż do miski z przyprawami orientalnymi, które podałam w szczegółowym przepisie. Możesz użyć mieszanki przypraw tandoori masala, która idealnie sprawdzi się w daniach z kuchni indyjskiej. Skropl oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym i dokładnie wymieszaj. Teraz musisz odstawić kurczaka do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie smaż kurczaka na patelni z odrobiną oleju w towarzystwie cebuli lub grilluj bez tłuszczu na patelni.

Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Mój sprawdzony przepis na kurczaka w stylu indyjskim to doskonały pomysł na kolację ze znajomymi lub na obiad z rodziną. Skoro już znasz przepis na pyszne mięso w stylu orientalnym, nie pozostaje nic innego jak go wypróbować.

Alergeny w kurczaku tandoori

Lista alergenów dla kurczaka tandoori przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry
    • sos sojowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze kurczaka tandoori

na 100g gotowej potrawy

Mięso możesz usmażyć na patelni lub grillować bez tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
128.37
320.93
Białko (g)
16.20
40.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
3.41
8.53
Węglowodany przyswajalne (g)
3.12
7.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.30
0.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
5.26
13.15
Tłuszcze nasycone (g)
1.71
4.27
Tłuszcze nienasycone (g)
3.55
8.88
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.29
5.71
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.25
3.13
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.04
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
75.21
188.02
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
9.52
23.80
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.38
0.94
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
1.18
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.58
3.95
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.15
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.26
20.66
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.70
11.75
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.34
13.35
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
15.06
37.64
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
139.72
349.30
Potas (mg)
239.80
599.50
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń (mg)
14.12
35.29
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
155.69
389.21
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.69
54.21
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.76
1.89
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.51
3.77
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka tandoori 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka tandoori

Koszt składników
60.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
1000 g
5 sztuk
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Imbir korzeń
20 g
kawałek
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 20 g
Czerwona pasta curry
10 g
1 łyżka
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 10 g
Miód
20 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Koszt składników
60.00