Kurczak tandoori
- Udko kurczaka bez skóry - 5 sztuk (1000 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (20 g)
- Czosnek - 2 ząbki (20 g)
- Imbir korzeń - kawałek (20 g)
- Czerwona pasta curry - 1 łyżka (10 g)
- Miód - 2 łyżki (20 g)
Przepis na kurczaka tandoori krok po kroku
Mięso dokładnie umyj, osusz i przełóż do miski.
Dodaj przyprawy, miód, koncentrat i olej. Całość dokładnie wymieszaj.
Odstaw do lodówki na minimum godzinę.
Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w pióra.
Dodaj mięso i smaż z każdej strony.
Gdy mięso nabierze charakterystycznego brązowego koloru będzie gotowe do spożycia.
-
Kurczak curry
-
Kurczak w sosie curry
-
Ogórki z curry
-
Makaron ryżowy z kurczakiem
-
Zielone curry
-
Currywurst
-
Kurczak po tajlandzku
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Kurczak z ananasem
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Czerwone curry
-
Laksa
-
Massaman curry
-
Marynowana cukinia
-
Kurczak curry z mlekiem kokosowym
-
Curry z kalafiora
-
Ryż z curry
-
Curry z dyni
-
Dania z curry
Więcej informacji na temat kurczaka tandoori
Kurczak tandoori to dobry pomysł na pyszny obiad dla Ciebie i całej rodziny, który dostarczy Ci energii na resztę dnia. Przepis na kurczaka tandoori po indyjsku jest bardzo prosty, wymaga tylko odrobiny cierpliwości, jednak warto czekać.
Najlepiej smakuje podany z ziemniaczanymi łódeczkami lub ryżem. Może to być zwykły ryż biały lecz pamiętaj, że charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym dlatego jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie nie wskazany. Możesz wybrać także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy.
Skoro ryż już mamy wybrany należy go ugotować w lekko osolonej wodzie. Pamiętaj aby go nie rozgotować lepiej niech będzie ugotowany al dente.
Teraz pora na główny składnik, czyli nasz kurczak tandoori, który jest niezwykle pyszny.
Jak zrobić kurczaka tandoori?
Mięso dokładnie umyj i osusz, następnie przełóż do miski z przyprawami orientalnymi, które podałam w szczegółowym przepisie. Możesz użyć mieszanki przypraw tandoori masala, która idealnie sprawdzi się w daniach z kuchni indyjskiej. Skropl oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym i dokładnie wymieszaj. Teraz musisz odstawić kurczaka do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie smaż kurczaka na patelni z odrobiną oleju w towarzystwie cebuli lub grilluj bez tłuszczu na patelni.
Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.
Mój sprawdzony przepis na kurczaka w stylu indyjskim to doskonały pomysł na kolację ze znajomymi lub na obiad z rodziną. Skoro już znasz przepis na pyszne mięso w stylu orientalnym, nie pozostaje nic innego jak go wypróbować.
Alergeny w kurczaku tandoori
Lista alergenów dla kurczaka tandoori przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Czerwona pasta curry
- sos sojowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze kurczaka tandoori
Mięso możesz usmażyć na patelni lub grillować bez tłuszczu.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.