Kurczak shanghai

Opublikowano: 20.03.2024 r., 19:05 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak shanghai z białym ryżem.
Kurczak shanghai
Kurczak Shanghai jest popularny w kuchni chińskiej, dzięki bogatej zawartości białka i warzyw zachwyca nie tylko podniebienie, ale także wspiera zdrowie i dobre samopoczucie.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 10 min
240 kcal
Kcal w porcji
268 g
Wielkość porcji
37
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
  • Cebula (100 g)
  • Papryka czerwona (70 g)
  • Papryka zielona (70 g)
  • Marchewka (45 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Sos sojowy (10 ml)
  • Bulion drobiowy (100 g)
  • Kapusta pekińska (70 g)
  • Mąka ziemniaczana (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa pięć smaków
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na kurczaka shanghai krok po kroku

Kurczaka pokrój, marynuj w sosie sojowym.

Warzywa umyj i pokrój w paski. Kapustę poszatkuj.

Na patelni rozgrzej olej i smaż kurczaka na złoty kolor.

Dodaj pokrojone warzywa (oprócz kapusty). Wszystko zalej bulionem i duś przez 5-7 minut.

Na koniec dodaj kapustę i całość dopraw przyprawą 5 smaków, solą i pieprzem (można dodać łyżkę sosu sojowego).

Gotuj jeszcze przez 3 minuty.

Mąkę rozprowadź w zimnej wodzie. Następnie wlej ją na patelnie i energicznie wymieszaj.

Podawaj z ugotowanym ryżem.

Jak oceniasz przepis na kurczaka shanghai
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat kurczaka shanghai

Kurczak Shanghai to pyszne i popularne danie kuchni chińskiej, które zyskało uznanie na całym świecie. Charakteryzuje się wyrazistym smakiem i aromatem, a także różnorodnością składników, co sprawia, że jest to potrawa pełna kontrastów i bogatych smaków. Podstawowymi składnikami kurczaka Shanghai są kawałki soczystego kurczaka, smażone wraz z warzywami, takimi jak cebula, papryka, marchewka, a nawet innymi ulubionymi składnikami takimi jak np. brokuły. Całość jest przyprawiana aromatycznymi sosami, takimi jak sos sojowy, sos ostrygowy, sos słodko-kwaśny i inne przyprawy, które nadają potrawie charakterystyczny smak. Jak się robi to danie? Przepis na kurczaka shanghai jest szybki i banalnie prosty, wystarczy usmażyć kurczaka z ulubionymi, pokrojonymi warzywami, następnie dodać sos sojowy oraz odpowiednio go przyprawić. Ten prosty przepis to idealna opcja na domowy obiad czy smaczny dodatek np. do ryżu. Kurczak Shanghai nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale także posiada wiele właściwości zdrowotnych. Kurczak jest bogatym źródłem białka, niezbędnego do budowy mięśni i regeneracji tkanek. Ponadto warzywa dodane do dania dostarczają organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i błonnika, wspierając tym samym zdrowie i kondycję. Dzięki zawartości warzyw i niskiemu poziomowi tłuszczu kurczak Shanghai może być również świetnym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę i kontrolę wagi. Dodatkowo, przyprawy używane do przygotowania potrawy, takie jak imbir, czosnek czy sos sojowy, posiadają właściwości prozdrowotne, wspierając układ odpornościowy i działając przeciwzapalnie. Warto również wspomnieć, że kurczak Shanghai jest potrawą łatwą do przygotowania w domu, co pozwala cieszyć się jej wyjątkowym smakiem bez konieczności wychodzenia z domu. Można dostosować składniki i przyprawy do własnych preferencji, tworząc danie idealnie dopasowane do swoich gustów i potrzeb. Kurczak Shanghai to nie tylko dobry posiłek kuchni chińskiej, ale również zdrowa i pożywna potrawa, którą można przygotować w zaciszu własnej kuchni. Dzięki bogatej zawartości białka, warzyw i aromatycznych przypraw, danie to zachwyca nie tylko podniebienie, ale także wspiera zdrowie i dobre samopoczucie.

Alergeny w kurczaku shanghai

Lista alergenów dla Kurczaka shanghai przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

W przepisie na Kurczaka shanghai nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • przyprawa pięć smaków
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kurczaka shanghai

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa i sycąca opcja na obiad, która dostarczy dużo witamin i białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(268g)
Energia (kcal)
89.75
240.52
Białko (g)
9.22
24.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(268g)
Węglowodany (g)
4.99
13.38
Węglowodany przyswajalne (g)
4.05
10.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.94
2.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(268g)
Tłuszcz (g)
3.59
9.61
Tłuszcze nasycone (g)
0.81
2.17
Tłuszcze nienasycone (g)
2.78
7.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.91
5.11
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.87
2.34
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: sos sojowy, bulion drobiowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
27.45
73.58

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(268g)
Witamina A (µg (mcg))
84.64
226.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.40
1.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
23.35
62.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.40
1.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.35
8.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.96
10.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.18
48.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
855.82
2293.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(268g)
Sód (mg)
143.07
383.44
Potas (mg)
248.46
665.87
Wapń (mg)
19.70
52.78
Fosfor (mg)
98.89
265.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.57
49.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.38
1.01
Cynk (mg)
0.37
0.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka shanghai 37
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka shanghai

Koszt składników
70.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
70 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 70 g
Papryka zielona
70 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Marchewka
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Sos sojowy
10 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.47
Za 10 ml
Bulion drobiowy
100 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 100 g
Kapusta pekińska
70 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 70 g
Mąka ziemniaczana
20 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
70.00