Kurczak po turecku

Opublikowano: 26.01.2022 r., 18:55 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak po turecku na czarnym talerzu
Kurczak po turecku
Kurczak po turecku to pyszny pomysł na obiad. To aromatyczne danie z warzywami na pewno przypadnie Ci do gustu.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
367 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Ryż biały (200 g)
  • Marchewka 2 sztuki (90 g)
  • Cebula 1 sztuka (90 g)
  • Papryka żółta 1/2 sztuki (120 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
  • Bulion warzywny (300 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka, curry, przyprawa gyros
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, patelnia mała, miska

Przepis na kurczaka po turecku krok po kroku

Pierś z kurczaka umyj. Oczyść z błonek i pokrój w kostkę.

Włóż mięso do miski, dodaj przyprawy: łyżeczkę gyrosu, słodkiej papryki, pół łyżeczki curry i soli. Dokładnie wymieszaj z mięsem i odstaw by się chwilę zamarynowało.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, umyj i pokrój w półplasterki.

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż na niej cebulę. Następnie dodaj paprykę i marchewkę i smaż razem.

Ryż przepłucz pod bieżącą wodą. Wsyp na patelnię i wlej 300 ml bulionu. Dodaj łyżeczkę curry. Gotuj razem, aż ryż wchłonie wodę.

Na drugiej patelni podsmaż kurczaka na oliwie.

Dodaj kurczaka do ryżu z warzywami i wymieszaj.

Smacznego!

Jak oceniasz przepis na kurczaka po turecku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kurczaka po turecku

Kurczak po turecku to pyszny pomysł na obiad. To aromatyczne danie z warzywami na pewno przypadnie Ci do gustu.

Aby wykonać przepis na kurczaka po turecku potrzebne będą Ci dwie patelnie. Na jednej przygotujesz warzywa z ryżem, a na drugiej pierś z kurczaka. Na samym początku oczyść i pokrój w kostkę mięso. Następnie dobrze dopraw przyprawą gyros, curry i słodką papryką. Tak przygotowane mięso odstaw na kilka minut, by się szybko zamarynowało.

W tym czasie oczyść i pokrój warzywa: cebulę, marchewkę i paprykę. Na patelni podsmaż na oliwie cebulę i dodaj pozostałe warzywa. Podsmaż razem i wsyp przepłukany ryż. Wlej bulion, dodaj curry i gotuj razem, aż ryż wchłonie płyn. Jeśli zauważysz, że ubyło płynu, a ryż jednak nie zmiękł dodaj jeszcze trochę bulionu tak by nie rozgotować za bardzo ryżu. W tym czasie usmaż kurczaka na pozostałej oliwie i dodaj do ryżu. Po tych kilku krokach wiesz już jak zrobić kurczaka po turecku i na Twoim talerzu pojawi się bardzo dobry, ciepły posiłek.

Kuchnię turecką można nazwać połączeniem smaków Europy, Azji i Półwyspu Arabskiego. Wynika to przede wszystkim z położenia geograficznego Turcji. Kraj ten jest uznanym producentem oliwy z oliwek, więc i w naszym przepisie nie mogło jej zabraknąć. Nasz przepis na kurczaka po turecku inspirowany jest przepisem na tradycyjny, turecki pilaw. Jest to danie sporządzane z ryżu, warzyw i mięsa (głównie baraniny lub drobiu). W tym daniu najistotniejszy jest ryż, który powinien być sypki. Ważną rolę odgrywają również przyprawy takie jak curry czy gyros, które nadają odpowiedniego aromatu.

Ryż jest równie popularny w polskiej kuchni co ziemniaki. Te małe, białe ziarenka to nie tylko smaczny dodatek, ale również doskonałe źródło węglowodanów. Jest bogaty w magnez, cynk, fosfor. Rozróżniamy kilka rodzajów ryżu, które dzielimy ze względu na kształt ziaren lub ich kolor. Najpopularniejszy ryż biały polecany jest w diecie łatwostrawnej, ponieważ jest najlepiej trawiony przez ludzki organizm. Ryż brązowy to nieoczyszczona forma ryżu białego. Zawiera przez to więcej witamin z grupy B i błonnika, dając dłuższe uczucie sytości. Ma też niższy Indeks Glikemiczny. Wyróżniamy również ryż czerwony, niełuskany oraz czarny, który przez długi czas spożywany był tylko przez chińskiego cesarza i był niedozwolony dla ludu. W sklepach ze zdrową żywnością można spotkać również żółty ryż wykorzystywany głównie w japońskiej kuchni.

Alergeny w kurczaku po turecku

Lista alergenów dla kurczaka po turecku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

W przepisie na kurczaka po turecku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • przyprawa gyros
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kurczaka po turecku

na 100g gotowej potrawy

Ryż z kurczakiem to danie popularne szczególnie wśród osób dbających o swoją masę ciała. Wynika to z tego, że takie danie to świetne źródło białka i węglowodanów w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
122.55
367.65
Białko (g)
8.82
26.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
15.33
45.98
Węglowodany przyswajalne (g)
14.83
44.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
1.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
2.77
8.32
Tłuszcze nasycone (g)
1.03
3.09
Tłuszcze nienasycone (g)
1.75
5.24
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.43
4.28
Brak danych dla: ryż biały, papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.32
0.96
Brak danych dla: ryż biały, papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
23.93
71.80
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
68.48
205.45
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.31
0.94
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.21
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
19.13
57.39
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.47
1.41
Brak danych dla: ryż biały, papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.95
8.85
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.18
Ryboflawina (mg)
0.07
0.22
Niacyna (mg)
3.55
10.64
Foliany (µg (mcg))
10.93
32.80
Beta karoten (µg (mcg))
650.36
1951.08
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
93.98
281.93
Potas (mg)
181.72
545.16
Wapń (mg)
8.59
25.77
Fosfor (mg)
93.07
279.20
Magnez (mg)
15.98
47.95
Żelazo (mg)
0.26
0.79
Cynk (mg)
0.47
1.42
Miedź (mg)
0.07
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka po turecku 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka po turecku

Koszt składników
61.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Ryż biały
200 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Marchewka
90 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Papryka żółta
120 g
1/2 sztuki
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Bulion warzywny
300 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
6.43
Za 300 ml
Koszt składników
61.00