Kurczak po turecku
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Ryż biały (200 g)
- Marchewka - 2 sztuki (90 g)
- Cebula - 1 sztuka (90 g)
- Papryka żółta - 1/2 sztuki (120 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Bulion warzywny (300 ml)
Przepis na kurczaka po turecku krok po kroku
Pierś z kurczaka umyj. Oczyść z błonek i pokrój w kostkę.
Włóż mięso do miski, dodaj przyprawy: łyżeczkę gyrosu, słodkiej papryki, pół łyżeczki curry i soli. Dokładnie wymieszaj z mięsem i odstaw by się chwilę zamarynowało.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, umyj i pokrój w półplasterki.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż na niej cebulę. Następnie dodaj paprykę i marchewkę i smaż razem.
Ryż przepłucz pod bieżącą wodą. Wsyp na patelnię i wlej 300 ml bulionu. Dodaj łyżeczkę curry. Gotuj razem, aż ryż wchłonie wodę.
Na drugiej patelni podsmaż kurczaka na oliwie.
Dodaj kurczaka do ryżu z warzywami i wymieszaj.
Smacznego!
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat kurczaka po turecku
Kurczak po turecku to pyszny pomysł na obiad. To aromatyczne danie z warzywami na pewno przypadnie Ci do gustu.
Aby wykonać przepis na kurczaka po turecku potrzebne będą Ci dwie patelnie. Na jednej przygotujesz warzywa z ryżem, a na drugiej pierś z kurczaka. Na samym początku oczyść i pokrój w kostkę mięso. Następnie dobrze dopraw przyprawą gyros, curry i słodką papryką. Tak przygotowane mięso odstaw na kilka minut, by się szybko zamarynowało.
W tym czasie oczyść i pokrój warzywa: cebulę, marchewkę i paprykę. Na patelni podsmaż na oliwie cebulę i dodaj pozostałe warzywa. Podsmaż razem i wsyp przepłukany ryż. Wlej bulion, dodaj curry i gotuj razem, aż ryż wchłonie płyn. Jeśli zauważysz, że ubyło płynu, a ryż jednak nie zmiękł dodaj jeszcze trochę bulionu tak by nie rozgotować za bardzo ryżu. W tym czasie usmaż kurczaka na pozostałej oliwie i dodaj do ryżu. Po tych kilku krokach wiesz już jak zrobić kurczaka po turecku i na Twoim talerzu pojawi się bardzo dobry, ciepły posiłek.
Kuchnię turecką można nazwać połączeniem smaków Europy, Azji i Półwyspu Arabskiego. Wynika to przede wszystkim z położenia geograficznego Turcji. Kraj ten jest uznanym producentem oliwy z oliwek, więc i w naszym przepisie nie mogło jej zabraknąć. Nasz przepis na kurczaka po turecku inspirowany jest przepisem na tradycyjny, turecki pilaw. Jest to danie sporządzane z ryżu, warzyw i mięsa (głównie baraniny lub drobiu). W tym daniu najistotniejszy jest ryż, który powinien być sypki. Ważną rolę odgrywają również przyprawy takie jak curry czy gyros, które nadają odpowiedniego aromatu.
Ryż jest równie popularny w polskiej kuchni co ziemniaki. Te małe, białe ziarenka to nie tylko smaczny dodatek, ale również doskonałe źródło węglowodanów. Jest bogaty w magnez, cynk, fosfor. Rozróżniamy kilka rodzajów ryżu, które dzielimy ze względu na kształt ziaren lub ich kolor. Najpopularniejszy ryż biały polecany jest w diecie łatwostrawnej, ponieważ jest najlepiej trawiony przez ludzki organizm. Ryż brązowy to nieoczyszczona forma ryżu białego. Zawiera przez to więcej witamin z grupy B i błonnika, dając dłuższe uczucie sytości. Ma też niższy Indeks Glikemiczny. Wyróżniamy również ryż czerwony, niełuskany oraz czarny, który przez długi czas spożywany był tylko przez chińskiego cesarza i był niedozwolony dla ludu. W sklepach ze zdrową żywnością można spotkać również żółty ryż wykorzystywany głównie w japońskiej kuchni.
Alergeny w kurczaku po turecku
Lista alergenów dla kurczaka po turecku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
W przepisie na kurczaka po turecku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- przyprawa gyros
Wartości odżywcze kurczaka po turecku
Ryż z kurczakiem to danie popularne szczególnie wśród osób dbających o swoją masę ciała. Wynika to z tego, że takie danie to świetne źródło białka i węglowodanów w diecie.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.