Kurczak po toskańsku
- Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
- Czosnek (15 g)
- Bulion drobiowy (200 g)
- Śmietana 18% (100 g)
- Suszone pomidory (70 g)
- Szpinak (125 g)
- Ser parmezan (40 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (25 g)
Przepis na kurczaka po toskańsku krok po kroku
Mięso z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę.
Mięso dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem, łyżeczką oregano. Natrzyj również przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżką oliwy. Odstaw na około godzinę do zamarynowania.
Kawałki kurczaka obtocz w mące i strzepnij jej nadmiar.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i obsmaż na nim kurczaka, aż ładnie się zarumieni z każdej strony.
Ściągnij kurczaka z patelni. Na tę samą patelnię wlej bulion i zagotuj.
Ponownie umieść w patelni kurczaka. Dodaj pokrojone, suszone pomidory. Całość gotuj kilka minut.
Wlej śmietanę i ponownie doprowadź do wrzenia. Posyp świeżymi liśćmi szpinaku.
Gotuj, aż sos zgęstnieje. Danie podawaj posypane parmezanem.
-
Potrawka z kurczaka
-
Strogonow z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka z ryżem
-
Gulasz z serc drobiowych
-
Eskalopki z kurczaka
-
Kurczak hanoi
-
Burrito z kurczakiem
-
Shoarma drobiowa
-
Kurczak w potrawce
-
Panang curry
-
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami
-
Potrawka z kurczaka z warzywami
-
Polędwiczki drobiowe
-
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
-
Potrawka z kurczaka z rosołu
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Potrawka z piersią z kurczaka
-
Indyjskie curry
-
Potrawka z kurczaka
Więcej informacji na temat kurczaka po toskańsku
Kurczak po toskańsku to pyszne danie, które przygotujesz w kilka minut. Z poniższego przepisu powstaje smaczne drobiowe mięso w kremowym sosie z dodatkiem szpinaku i suszonych pomidorów.
Przepis na kurczaka po toskańsku przygotujesz w kilku krokach. Na początku przygotuj mięso. Pokrój je w kostkę i dokładnie natrzyj przyprawami. Potrzebne przyprawy to sól, pieprz, oregano i czosnek. Odstaw je na kilka minut by dobrze się zamarynowało. Następnie obtocz mięso w mące i podsmaż z każdej strony na złoty kolor na patelni. Takie mięso ściągnij z patelni. Wlej teraz bulion na patelnie i go zagotuj. Ponownie dodaj mięso i suszone pomidory. Chwilę całość podgotuj. Wlej śmietanę i doprowadź całość do wrzenia. Całe danie posyp świeżymi liśćmi szpinaku i gotuj, aż zgęstnieje. Tak przygotowany kurczak to świetny pomysł na danie z makaronem na obiad.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić kurczaka po toskańsku w piekarniku to wystarczy, że podsmażonego kurczaka umieścisz w naczyniu żaroodpornym i dodasz do niego pozostałe składniki. Całość zapiekaj w 180 stopniach przez 20 minut. W ten sposób ten pyszny kurczak będzie wymagał mniejszej ilości pracy. W każdym wydaniu będzie na pewno bardzo dobry w smaku.
Drób to nazwa na mięso uzyskane z ptactwa hodowlanego. Zaliczamy do niego kurczaki, kury, pierliczki, indyki, kaczki, gołębie i gęsi. Najbardziej popularne jest mięso z kurczaka i z indyka. Mięso z kurczaka jest tanie, dlatego też dużo chętniej jest spożywane. Jest łatwostrawne, dlatego może być spożywane od samego początku rozszerzania diety dzieci. W 100 g piersi kurczaka bez skóry znajduje się tylko 99 kcal i 1,3 g tłuszczu. Jako produkt niskokaloryczny szczególnie chętnie wybierany jest podczas stosowania diety niskokalorycznej. W mięsie z drobiu znajdują się spore ilości witamin z grupy B. Znajdziemy również witaminę A, D oraz E. Szczególną uwagę należy jednak zwrócić na obecność w mięsie żelaza, a dokładniej dobrze przyswajalnego żelaza hemowego. Do 6-go miesiąca życia dziecka ma ono zapewnione rezerwy żelaza w organizmie. Z czasem rezerwy te zostają wyczerpane, dlatego istotne jest by wraz z dietą dostarczać tego składnika. Żelazo pochodzące z produktów odzwierzęcych jest lepiej przyswajane niż to pochodzące z roślin. Mimo to ważne jest by spożywać również roślinne źródła tego pierwiastka. Dobrze zbilansowana dieta dostarcza odpowiednie ilości składników odżywczych, zapewniając zdrowie i dobre samopoczucie.
Alergeny w kurczaku po toskańsku
Lista alergenów dla kurczaka po toskańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Ser parmezan
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze kurczaka po toskańsku
W 100 g piersi kurczaka bez skóry znajduje się tylko 99 kcal i 1,3 g tłuszczu.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.