Kurczak po tajwańsku

Opublikowano: 01.10.2022 r., 17:41 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak smażony w stylu tajwańskim
Kurczak po tajwańsku
Kurczak po tajwańsku to nic innego jak soczyste mięso w towarzystwie mleczka kokosowego. Koniecznie poznaj mój szybki przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
219 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry - 2 sztuki (400 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyża (10 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Olej kokosowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Czerwona pasta curry - 1 łyżka (10 g)
  • Imbir korzeń - 1 kawałek (10 g)
  • Mleczko kokosowe (100 ml)
  • Sok z limonki - 2 łyżki (20 ml)
  • Sos sojowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Seler naciowy - 2 kawałki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na kurczaka po tajwańsku krok po kroku

Mięso umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.

Wymieszaj mięso z pastą curry i olejem rzepakowym. Odłóż mięso do lodówki na 20 minut.

Posyp mięso skrobią ziemniaczaną.

Olej kokosowy rozgrzej na patelni, dodaj posiekany czosnek i imbir.

Usmaż mięso, dodaj pokrojony seler naciowy.

Wlej mleczko kokosowe, wlej sos sojowy i sok z limonki.

Sos zagotuj i podawaj z ryżem.

Jak oceniasz przepis na kurczaka po tajwańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat kurczaka po tajwańsku

Brakuje Ci pomysłów na obiad, a już znudziły Ci się tradycyjne przepisy na kurczaka?

Koniecznie poznaj mój przepis na kurczaka po tajwańsku. Nie dosyć, że jest pyszny to dodatkowo szybki i łatwy w przygotowaniu.

Całe danie powstaje w około 30 minut.

Kurczak po tajwańsku to dobry pomysł na obiad, ale nie tylko, przygotuj kurczaka, wykorzystując mój prosty przepis.

Do wykonania przepisu zaopatrz się w mięso z kurczaka, skrobia ziemniaczana, olej rzepakowy, olej kokosowy, pasta curry, imbir, czosnek, mleczko kokosowe, sos sojowy, sok z limonki, seler naciowy.

Zatem, jak zrobić kurczaka po tajwańsku?

W pierwszej kolejności mięso umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj mięso z pastą curry i olejem rzepakowym. Odłóż mięso do lodówki na 20 minut. Posyp mięso skrobią ziemniaczaną. Następnie olej kokosowy rozgrzej na patelni, dodaj posiekany czosnek i imbir. Usmaż mięso, dodaj pokrojony seler naciowy. Wlej mleczko kokosowe, wlej sos sojowy i sok z limonki. Sos zagotuj i podawaj z ryżem.

Nasz pomysł na posiłek dla całej rodziny jest gotowy, przygotuj moje danie na obiad i przekonaj się, jak smaczny jest kurczak po tajwańsku.

Najlepiej smakuje z ryżem, warto pamiętać, że charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym, dlatego, jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II, ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie niewskazany. Możesz wybrać, także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy. Jeśli nie masz przeciwwskazań zdrowotnych, to rodzaj ryżu naprawdę nie ma większego znaczenia. Śmiało możesz wybrać taki rodzaj, który najbardziej lubisz.

Dzięki połączeniu mięsa z ryżem i warzywami nasz pomysł na obiad będzie nie tylko pyszny, ale i pożywny, taki posiłek da Ci energię na długi czas.

Alergeny w kurczaku po tajwańsku

Lista alergenów dla kurczaka po tajwańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry
    • Sos sojowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy

Wartości odżywcze kurczaka po tajwańsku

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować danie z mięsem z indyka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
146.34
219.51
Białko (g)
13.59
20.38
Fenyloalanina (mg)
0.54
0.81
Brak danych dla: czerwona pasta curry, sos sojowy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
5.12
7.67
Węglowodany przyswajalne (g)
4.70
7.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.41
0.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
7.73
11.59
Tłuszcze nasycone (g)
4.03
6.04
Tłuszcze nienasycone (g)
3.70
5.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.57
3.85
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.10
1.65
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
42.68
64.01
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
11.61
17.41
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.49
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.42
2.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: czerwona pasta curry, mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.31
12.46
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.59
8.39
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.89
17.83
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
40.99
61.48
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
326.73
490.10
Potas (mg)
278.44
417.65
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń (mg)
25.03
37.54
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
159.46
239.20
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.13
34.69
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.33
0.50
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.49
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka po tajwańsku 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka po tajwańsku

Koszt składników
80.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
10 g
1 łyża
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Olej kokosowy
20 ml
2 łyżki
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.36
Za 20 ml
Czerwona pasta curry
10 g
1 łyżka
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 10 g
Imbir korzeń
10 g
1 kawałek
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 10 g
Mleczko kokosowe
100 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 100 ml
Sok z limonki
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 20 ml
Sos sojowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 ml
Seler naciowy
100 g
2 kawałki
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
80.50