Kurczak po koreańsku
- Piersi kurczaka bez skóry (450 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka ziemniaczana (120 g)
- Olej sezamowy (30 ml)
- Czerwona pasta curry (10 g)
- Sos sojowy (30 ml)
- Sok z cytryny (10 ml)
- Ketchup (25 g)
- Miód (25 g)
- Imbir korzeń (2 g)
- Czosnek (15 g)
- Sezam nasiona (40 g)
- Oliwa z oliwek (100 ml)
Przepis na kurczaka po koreańsku krok po kroku
Mięso pokrój w paseczki lub kostkę, w zależności od preferencji.
Mięso oprósz solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką słodką i tymiankiem.
Jajko wbij do miseczki, a następnie każdy kawałek dokładnie w nim zamocz.
Kurczaka oprósz mąką ziemniaczaną.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej kawałki kurczaka na złoto.
Mięso odłóż na talerzyk.
W misce zmieszaj pozostałe składniki, by utworzyły sos.
Wlej sos na patelnię i zagotuj. Następnie dodaj do niego kawałki kurczaka, podgrzej przez kilka minut.
Gotowego kurczaka podawaj z sezamem.
-
Udka z kurczaka
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka
-
Tortilla
-
Szu szu
-
Makaron z kurczakiem
-
Kurczak curry
-
Kurczak z rożna
-
Chicken butter
-
Tortilla z kurczakiem
-
Kurczak po tajwańsku
-
Filet z kurczaka
-
Roladki z kurczaka
-
Kurczak pieczony
-
Ryż z warzywami
-
Kurczak po wietnamsku
-
Kurczak po chińsku
-
Pomysł na obiad z kurczakiem
Więcej informacji na temat kurczaka po koreańsku
Kurczak po koreańsku to jeden z tych przepisów, obok których ciężko przejść obojętnie, gdyż zachwycają swoim aromatem i ciekawym smakiem. To danie bardzo ciekawe, a przy tym naprawdę proste.
Przepis na kurczaka po koreańsku pozwala przenieść do swojej kuchni nieco azjatyckiego aromatu. Łączy się w nim to, co najlepsze w kuchni koreańskiej. Słodko pikantny aromat i chrupiąca panierka. Ten kurczak jest tak dobry, że skradnie serca wszystkich, którzy go spróbują.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kurczaka po koreańsku w piekarniku, który będzie pyszny, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Całość świetnie sprawdzi się na obiad, zwłaszcza połączona z ryżem lub makaronem i warzywami. To dobry pomysł na urozmaicenie swojego codziennego menu. Kluczem do uzyskania tak ciekawego smaku są odpowiednie przyprawy. Jednak nie trzeba się po nie udawać aż do azjatyckich krajów, wystarczy połączyć te, które są łatwo dostępne również w Polsce, by stworzyć naprawdę ciekawą potrawę. To idealny pomysł na zrobienie efektownego dania przy małym nakładzie pracy. To danie jest idealnym odwzorowaniem bardzo popularnej potrawy, która można zamówić w większości azjatyckich restauracji.
To danie ma wszystko, co typowe dla kuchni orientu, wspaniały smak, klejącą teksturę i cudowny zapach, który sprawia, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To wszystko dzięki wspaniałemu połączeniu aromatycznych przypraw i świeżego mięsa. Dodatek sosu sojowego i rybnego dopełnia całość kompozycji smakowej. To danie jest tak pyszne, że przekona do siebie każdego. Smakuje jak z najlepszej azjatyckiej restauracji, a można je odtworzyć we własnej kuchni. Można również zastąpić kurczaka indykiem, który jest równie delikatny i chudy. Drób to świetny wybór do tego typu dań, ze względu na mały udział tłuszczu, a naprawdę spory białka. W porównaniu do czerwonego mięsa jest on znacznie lepszy dla zdrowia, zwłaszcza dla układu krwionośnego. W dodatku ma bardzo delikatny smak, więc wspaniale współgra ze wszystkimi przyprawami. W tym przepisie nie ma konieczności marynowania mięsa, a całe przygotowanie zabiera tylko kilka chwil.
Alergeny w kurczaku po koreańsku
Lista alergenów dla kurczaka po koreańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
- Sezam nasiona
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Czerwona pasta curry
- Sos sojowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
W przepisie na kurczaka po koreańsku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- sos słodki chilli
Wartości odżywcze kurczaka po koreańsku
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(227g)
Węglowodany
(227g)
Tłuszcze
(227g)
Witaminy
(227g)
Składniki mineralne
(227g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.