Kurczak po japońsku

Opublikowano: 18.08.2022 r., 8:52 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak po japońsku podany na czarnym talerzu.
Kurczak po japońsku
Kurczak po japońsku to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Kurczak w aromatycznym sosie sprawdzi się idealnie podany z ryżem lub makaronem ryżowym. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
999 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Ryż jaśminowy (300 g)
  • Ketchup (100 g)
  • Mąka ziemniaczana 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Olej sezamowy 4 łyżki stołowe (40 ml)
  • Szczypiorek 1 pęczek (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, imbir świeży, sos mirin
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na kurczak po japońsku krok po kroku

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.

Imbir zetrzyj na tarce.

W misce umieść kurczaka i imbir.

Wlej sos sojowy, ketchup i wino mirin.

Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.

Marynuj przez 30 minut.

W garnku zagotuj wodę i dodaj do niej łyżkę soli.

Umieść we wrzątku ryż i gotuj przez 20 minut.

Na patelni rozgrzej olej sezamowy i smaż kurczaka razem z marynatą przez 10 minut.

Dopraw całość solą i pieprzem w miarę potrzeby.

Posiekaj szczypior.

Kurczaka podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem ryżu.

Całość udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na kurczak po japońsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kurczaka po japońsku

Kurczak po japońsku to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kurczak w sosie z ketchupem jest wyrazisty w smaku i łatwy do zrobienia. Potrawę można przygotować z piersi kurczaka lub innego kawałka tuszki. Przepis na kurczaka po japońsku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, imbir, sos sojowy, sos mirin, ryż jaśminowy, ketchup, sól, pieprz, mąka ziemniaczana, olej sezamowy, szczypior.

Jak zrobić kurczaka po japońsku? Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Imbir zetrzyj na tarce. W misce umieść kurczaka i imbir. Lej sos sojowy, ketchup i wino mirin. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Marynuj przez 30 minut. W garnku zagotuj wodę i dodaj do niej łyżkę soli. Umieść we wrzątku ryż i gotuj przez 20 minut. Na patelni rozgrzej olej sezamowy i smaż kurczaka razem z marynatą przez 10 minut. Dopraw całość solą i pieprzem w miarę potrzeby. Posiekaj szczypior. Kurczaka podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem ryżu. Całość udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

Ryż jest zbożem bez glutenowym. Dlatego jest zalecany dla osób chorych na celiakię lub mających nietolerancję glutenu. Uprawiany jest od setek tysięcy lat. Ryż jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Ryż jest źródłem witamin z grupy B oraz selenu, cynku i fosforu. Selen bierze udział w procesie wytwarzania przez tarczycę prawidłowych ilości hormonów, które odpowiadają między innymi za nasz metabolizm. Zawiera spore ilości błonnika, który pomaga regulować pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Pierś z kurczaka jest doskonałym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Białko jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłowej regeneracji naszego organizmu. Bierze ono udział w procesach budulcowych naszych tkanek oraz powstawaniu hormonów.

Podsumowując pyszny kurczak z ryżem jest najlepszy na obiad. Łatwy do zrobienia kurczak sprawdzi się idealnie podczas spotkania ze znajomymi oraz jako lunch do pracy. Kurczak jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni. Kurczaka podać można także z dodatkiem makaronu ryżowego.

Alergeny w kurczaku po japońsku

Lista alergenów dla kurczaka po japońsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

W przepisie na kurczak po japońsku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sos mirin
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kurczaka po japońsku

na 100g gotowej potrawy

Kurczak po japońsku to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Kurczak zawiera niedużą ilość kalorii i świetnie sprawdzi się jako danie dla osób na diecie redukcyjnej. Kurczak zawiera także dużą ilość składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
222.19
999.86
Białko (g)
13.71
61.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
29.01
130.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
4.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
5.58
25.11
Tłuszcze nasycone (g)
1.59
7.16
Tłuszcze nienasycone (g)
3.99
17.95

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
118.49
533.23
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka po japońsku 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka po japońsku

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Ryż jaśminowy
300 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 300 g
Ketchup
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Mąka ziemniaczana
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Olej sezamowy
40 ml
4 łyżki stołowe
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 ml
Szczypiorek
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
48.00