Przepis na kurczaka po indyjsku curry krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, curry, kolendra świeża, żółta pasta curry, garam masala
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Kurczaka pokrój w drobną kostkę, dopraw solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej oliwę.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Podsmaż je na rozgrzanym tłuszczu.

Do warzyw dodaj pokrojonego kurczaka. Podsmaż całość przez 6 minut.

W miseczce zmieszaj mleczko kokosowe i jogurt. Dodaj curry i garam masala.

Dokładnie wymieszaj i wlej na patelnię.

Całość duś 20 minut.

Gotowe danie posyp posiekaną kolendrą.

Kurczak po indyjsku curry podany na talerzu z ryżem i limonką.
kurczak po indyjsku curry
Koszt przygotowania dania
20.42 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
305 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
40

Kurczak po indyjsku curry - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kurczaku po indyjsku curry

Kurczak po indyjsku curry to kultowa potrawa orientalnej kuchni, która skradła serca wielu osobom. W tej wersji jest nieco uproszczona, ale równie smaczna i aromatyczna. Warto spróbować go w takiej właśnie opcji, by przekonać się wspaniały może być kurczak w kremowym, lekko ostrym sosie.

Przepis na kurczaka curry po indyjsku jest niezwykle prosty, dlatego jest on tak popularny wśród wielu osób. Całe danie, choć składa się tylko z kilku składników, zachwyca wspaniałym aromatem i zawsze zachwyca, bez względu na to, z czym je połączymy. Ten kurczak to klasyka kulinarna. Sprawdzi się idealnie dla wszystkich miłośników indyjskich smaków. Do jej przygotowania wystarczy tylko pierś z kurczaka, cebula, jogurt i mleczko kokosowe. Można również zastąpić kurczaka indykiem, który jest równie delikatny i chudy. Drób to świetny wybór do tego typu dań, ze względu na mały udział tłuszczu, a naprawdę spory białka. W porównaniu do czerwonego mięsa jest on znacznie lepszy dla zdrowia, zwłaszcza dla układu krwionośnego. W dodatku ma bardzo delikatny smak, więc wspaniale współgra ze wszystkimi przyprawami. W tym przepisie nie ma konieczności marynowania mięsa, a całe przygotowanie zabiera tylko kilka chwil.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kurczaka curry po indyjsku, by był niezwykle smaczny, a przy tym bardzo delikatny i soczysty, to ten sprawdzony przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całe danie świetnie sprawdzi się dla zabieganych osób, gdyż nie zabiera dużo czasu. W dodatku świetnie komponuje się z różnorakimi dodatkami, zarówno ryżem, jak i makaronem, czy pieczywem. Choć zwykle w curry sporo jest warzyw, w tym nie goszczą one w tak dużej ilości, ze względu na łatwość przygotowania i uniwersalność przepisu, jednak można do sosu dodawać swoje ulubione jarzyny, które wzbogacą całe danie. Ten przepis idealnie sprawdzi się zwłaszcza na obiad, gdyż jest niezwykle sycące, to ze względu na naprawdę dużą zawartość białka. Ten pomysł na szybkie curry będzie super opcją na dni, kiedy nie ma czasu na skomplikowane potrawy. Kurczak w pysznym sosie to dobry sposób także na lunch czy kolację. Jest smaczny, a przy tym szybki i nieskomplikowany.

Wartości odżywcze kurczaka po indyjsku curry

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(234g)
Energia (kalorie)
130.63 kcal
305.68 kcal
Białko
12.78 g
29.91 g
Fenyloalanina
0.55 mg
1.28 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w kurczaku po indyjsku curry

Na 100g
Na porcję
(234g)
Węglowodany
5.00 g
11.70 g
Węglowodany przyswajalne
4.72 g
11.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.28 g
0.66 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(234g)
Tłuszcz
6.48 g
15.17 g
Tłuszcze nasycone
1.81 g
4.23 g
Tłuszcze nienasycone
4.67 g
10.94 g
Tłuszcze jednonasycone
3.95 g
9.25 g
Tłuszcze wielonasycone
0.72 g
1.69 g
Cholesterol
34.30 mg
80.27 mg

Witaminy w przepisie na kurczaka po indyjsku curry

Na 100g
Na porcję
(234g)
Witamina A
7.06 µg (mcg)
16.52 µg (mcg)
Witamina B6
0.38 mg
0.90 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12
0.13 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina C
1.30 mg
3.05 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol
6.93 µg (mcg)
16.20 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.12 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.24 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna
4.14 mg
9.69 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany
6.47 µg (mcg)
15.13 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten
2.19 µg (mcg)
5.13 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kurczaka po indyjsku curry

Na 100g
Na porcję
(234g)
Sód
62.83 mg
147.02 mg
Potas
182.23 mg
426.42 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
50.87 mg
119.03 mg
Fosfor
123.42 mg
288.80 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez
15.32 mg
35.85 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo
0.26 mg
0.62 mg
Cynk
0.37 mg
0.87 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.07 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka po indyjsku curry 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kurczaku po indyjsku curry

Lista alergenów dla kurczaka po indyjsku curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Cena przygotowania kurczaka po indyjsku curry

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Mleczko kokosowe
125 ml
1/2 szklanki
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
1.56
Za 125 ml
Jogurt grecki 0% tłuszczu
250 ml
1 szklanka
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
3.06
Za 250 ml
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
51.40
Jak oceniasz przepis na kurczaka po indyjsku curry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób