Kurczak po indyjsku
- Piersi kurczaka bez skóry - 2 piersi (400 g)
- Czosnek - 2 ząbki (20 g)
- Imbir korzeń - kawałek (10 g)
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (20 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Śmietana 18% - 1/2 szklanki (125 g)
Przepis na kurczaka po indyjsku krok po kroku
Pierś z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki.
W misce wymieszaj śmietanę, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
W marynacie wymieszaj kurczaka i pozostaw prze 30 minut w lodówce.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek.
Usmaż kurczaka i dodaj resztę marynaty.
Smaż kurczaka do momentu, aż będzie miękki.
Więcej informacji na temat kurczaka po indyjsku
Masz dość kurczaka w tradycyjnej wersji z niewielką ilością przypraw? Poznaj przepis na kurczaka po indyjsku i odmień swoje zdanie o tym rodzaju mięsa.
Kurczak należy do chudego rodzaju mięs, dlatego polecany jest w diecie lekkostrawnej lub diecie odchudzającej. Można go jednak przyrządzić tak aby był niezwykle aromatyczny, a danie z nim smaczne.
Pierś z kurczaka po indyjsku przygotujesz niezwykle szybko. Wystarczy, że pokroisz pierś z kurczaka na mniejsze kawałki i zamarynujesz, jeśli masz na to czas. Jeśli chcesz przygotować równie pyszny błyskawiczny obiad pomiń etap marynowania. Zapewniam Cię, że kurczak będzie tak samo aromatyczny.
W tym czasie na patelni zeszklij cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę lub rozgnieciony. Dopiero wtedy uwalnia on prozdrowotne substancje. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.
Po chwili dodaj zamarynowane kawałki mięsa i podsmaż. Po 10 minutach danie jest gotowe do spożycia. Kurczaka po indyjsku możesz podawać z ryżem. Może to być zwykły ryż biały lecz pamiętaj, że charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym dlatego jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie nie wskazany. Możesz wybrać także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy.
W trakcie przygotowywania dania nie zapomnij o aromatycznych przyprawach. To one są tutaj kluczowe. Postaw na papryczkę chii, wędzoną paprykę, kurkumę lub curry, pieprz i sól.
Całe danie posyp obficie posiekaną natką pietruszki.
Kurczak po indyjsku to będzie idealny pomysł na obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny.
Skoro już wiesz jak zrobić kurczaka po indyjsku przygotuj go na obiad i przekonaj się sam jak smaczne jest danie.
Alergeny w kurczaku po indyjsku
Lista alergenów dla kurczaka po indyjsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze kurczaka po indyjsku
Zamiast kurczaka możesz użyć mięso z indyka jedno i drugie należą jednak do chudych gatunków mięs.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.