Przepis na kurczaka po arabsku krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, sok z cytryny, chilli
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Pierś z kurczaka pokrój w paski lub kostkę, dopraw do smaku.

Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż cebulkę i czosnek.

Dodaj mięso z piersi z kurczaka i podsmażaj.

Po chwili dodaj pomidory z puszki i dopraw do smaku.

Dodaj koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem.

Gdy mięso będzie miękkie, danie jest gotowe.

Podawaj z ugotowanym ryżem i posiekaną kolendrą.

kurczak po arabsku z ryżem
Kurczak po arabsku
Koszt przygotowania dania
125.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
208 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
50

Kurczak po arabsku - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kurczaku po arabsku

Kurczak po arabsku to pomysł na szybki obiad w ciągu dnia. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie zajmie Ci więcej czasu niż ugotowanie ryżu.

W 20 minut będziesz mieć pyszny i pożywny obiad dla Ciebie i całej rodziny, który dostarczy Ci energii na resztę dnia. Przepis na kurczaka po arabsku jest bardzo prosty, zobacz sam.

Najlepiej jeśli podasz go z ryżem, to idealne połączenie.

Może to być zwykły ryż biały lecz pamiętaj, że charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym dlatego jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie nie wskazany. Możesz wybrać także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy.

Skoro ryż już mamy wybrany należy go ugotować w lekko osolonej wodzie. Pamiętaj aby go nie rozgotować lepiej niech będzie ugotowany al dente.

Teraz pora na główny składnik czyli nasz kurczak po arabsku. Jak zrobić kurczaka po arabsku?

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Dodaj mięso pokrojone w paski lub kostkę i dopraw do smaku aromatycznymi przyprawami.

Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Podsmażaj mięso przez chwilę, po czym dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Duś wszystko pod przykryciem przez 15 minut, składniki staną się miękkie a mięso będzie pysze i delikatne. Po 15 minutach podawaj z ryżem i duża ilością posiekanej kolendry to bardzo dobre połączenie.

Kurczaka po arabsku możesz przygotować według mojego przepisu, może być on także w cieście lub pieczony, każda wersja to dobry pomysł na smaczne danie dla Ciebie i Twojej rodziny. Przepis na kurczaka po arabsku świetnie sprawdzi się na obiad.

Wartości odżywcze kurczaka po arabsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
104.46 kcal
208.92 kcal
Białko
12.43 g
24.86 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
4.03 g
8.06 g
Tłuszcze nasycone
1.02 g
2.03 g
Tłuszcze nienasycone
3.01 g
6.03 g
Tłuszcze jednonasycone
2.06 g
4.13 g
Tłuszcze wielonasycone
0.95 g
1.90 g

Witaminy w przepisie na kurczaka po arabsku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.51 mg
1.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.68 mg
1.35 mg
Brak danych dla: koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
5.38 mg
10.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
12.36 µg (mcg)
24.72 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kurczaka po arabsku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
74.41 mg
148.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
314.67 mg
629.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
21.51 mg
43.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
128.44 mg
256.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
23.15 mg
46.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.72 mg
1.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.50 mg
1.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan
0.11 mg
0.23 mg
Brak danych dla: cebula, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka po arabsku 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kurczaku po arabsku

Lista alergenów dla kurczaka po arabsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kurczaka po arabsku

Cena przygotowania kurczaka po arabsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 piersi
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Pomidory w puszce
200 g
1/2 puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Kolendra świeża
20 g
1 garść
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 20
110.00
Za 20 g
Liczba porcji:
Koszt składników
142.80
Jak oceniasz przepis na kurczaka po arabsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób