Kurczak po arabsku
Opublikowano: 19.11.2021 r.
Kurczak po arabsku to świetny pomysł na pyszny i aromatyczny obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. Poznaj przepis i przekonaj się sam.
Składniki dla 2 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 piersi)
- Koncentrat pomidorowy - 20 g (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Pomidory w puszce - 200 g (1/2 puszki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Kolendra świeża - 20 g (1 garść)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, sok z cytryny, chilli
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka pokrój w paski lub kostkę, dopraw do smaku.
- Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż cebulkę i czosnek.
- Dodaj mięso z piersi z kurczaka i podsmażaj.
- Po chwili dodaj pomidory z puszki i dopraw do smaku.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem.
- Gdy mięso będzie miękkie, danie jest gotowe.
- Podawaj z ugotowanym ryżem i posiekaną kolendrą.
Komentarz dietetyka
Wybierz mięso z piersi z kurczaka jest lekkostrawne, chude i delikatne, dodatkowo zawiera mało tłuszczu.