Przepis na kurczaka po arabsku krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 400 g 2 piersi
- Koncentrat pomidorowy 20 g 2 łyżki
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 20 g 2 ząbki
- Pomidory w puszce 200 g 1/2 puszki
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
- Kolendra świeża 20 g 1 garść
Pierś z kurczaka pokrój w paski lub kostkę, dopraw do smaku.
Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż cebulkę i czosnek.
Dodaj mięso z piersi z kurczaka i podsmażaj.
Po chwili dodaj pomidory z puszki i dopraw do smaku.
Dodaj koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem.
Gdy mięso będzie miękkie, danie jest gotowe.
Podawaj z ugotowanym ryżem i posiekaną kolendrą.

(liczba kalorii)
Kurczak po arabsku - cechy przepisu
Więcej o kurczaku po arabsku
Kurczak po arabsku to pomysł na szybki obiad w ciągu dnia. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie zajmie Ci więcej czasu niż ugotowanie ryżu.
W 20 minut będziesz mieć pyszny i pożywny obiad dla Ciebie i całej rodziny, który dostarczy Ci energii na resztę dnia. Przepis na kurczaka po arabsku jest bardzo prosty, zobacz sam.
Najlepiej jeśli podasz go z ryżem, to idealne połączenie.
Może to być zwykły ryż biały lecz pamiętaj, że charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym dlatego jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie nie wskazany. Możesz wybrać także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy.
Skoro ryż już mamy wybrany należy go ugotować w lekko osolonej wodzie. Pamiętaj aby go nie rozgotować lepiej niech będzie ugotowany al dente.
Teraz pora na główny składnik czyli nasz kurczak po arabsku. Jak zrobić kurczaka po arabsku?
Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Dodaj mięso pokrojone w paski lub kostkę i dopraw do smaku aromatycznymi przyprawami.
Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.
Podsmażaj mięso przez chwilę, po czym dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Duś wszystko pod przykryciem przez 15 minut, składniki staną się miękkie a mięso będzie pysze i delikatne. Po 15 minutach podawaj z ryżem i duża ilością posiekanej kolendry to bardzo dobre połączenie.
Kurczaka po arabsku możesz przygotować według mojego przepisu, może być on także w cieście lub pieczony, każda wersja to dobry pomysł na smaczne danie dla Ciebie i Twojej rodziny. Przepis na kurczaka po arabsku świetnie sprawdzi się na obiad.
Wartości odżywcze kurczaka po arabsku
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w kurczaku po arabsku
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na kurczaka po arabsku
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na kurczaka po arabsku
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kurczaku po arabsku
Lista alergenów dla kurczaka po arabsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kurczaka po arabsku