Kurczak po arabsku

Opublikowano: 19.11.2021 r., 10:56 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczny kurczak po arabsku
Kurczak po arabsku
Kurczak po arabsku to świetny pomysł na pyszny i aromatyczny obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. Poznaj przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
208 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry - 2 piersi (400 g)
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (20 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (20 g)
  • Pomidory w puszce - 1/2 puszki (200 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Kolendra świeża - 1 garść (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, sok z cytryny, chilli
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na kurczaka po arabsku krok po kroku

Pierś z kurczaka pokrój w paski lub kostkę, dopraw do smaku.

Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż cebulkę i czosnek.

Dodaj mięso z piersi z kurczaka i podsmażaj.

Po chwili dodaj pomidory z puszki i dopraw do smaku.

Dodaj koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem.

Gdy mięso będzie miękkie, danie jest gotowe.

Podawaj z ugotowanym ryżem i posiekaną kolendrą.

Jak oceniasz przepis na kurczaka po arabsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kurczaka po arabsku

Kurczak po arabsku to pomysł na szybki obiad w ciągu dnia. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie zajmie Ci więcej czasu niż ugotowanie ryżu.

W 20 minut będziesz mieć pyszny i pożywny obiad dla Ciebie i całej rodziny, który dostarczy Ci energii na resztę dnia. Przepis na kurczaka po arabsku jest bardzo prosty, zobacz sam.

Najlepiej jeśli podasz go z ryżem, to idealne połączenie.

Może to być zwykły ryż biały lecz pamiętaj, że charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym dlatego jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie nie wskazany. Możesz wybrać także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy.

Skoro ryż już mamy wybrany należy go ugotować w lekko osolonej wodzie. Pamiętaj aby go nie rozgotować lepiej niech będzie ugotowany al dente.

Teraz pora na główny składnik czyli nasz kurczak po arabsku. Jak zrobić kurczaka po arabsku?

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Dodaj mięso pokrojone w paski lub kostkę i dopraw do smaku aromatycznymi przyprawami.

Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Podsmażaj mięso przez chwilę, po czym dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Duś wszystko pod przykryciem przez 15 minut, składniki staną się miękkie a mięso będzie pysze i delikatne. Po 15 minutach podawaj z ryżem i duża ilością posiekanej kolendry to bardzo dobre połączenie.

Kurczaka po arabsku możesz przygotować według mojego przepisu, może być on także w cieście lub pieczony, każda wersja to dobry pomysł na smaczne danie dla Ciebie i Twojej rodziny. Przepis na kurczaka po arabsku świetnie sprawdzi się na obiad.

Alergeny w kurczaku po arabsku

Lista alergenów dla kurczaka po arabsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kurczaka po arabsku

Wartości odżywcze kurczaka po arabsku

na 100g gotowej potrawy

Wybierz mięso z piersi z kurczaka jest lekkostrawne, chude i delikatne, dodatkowo zawiera mało tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
104.46
208.92
Białko (g)
12.43
24.86
Fenyloalanina (mg)
0.50
1.00
Brak danych dla: cebula, kolendra świeża.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
4.49
8.99
Węglowodany przyswajalne (g)
3.56
7.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.94
1.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
4.03
8.06
Tłuszcze nasycone (g)
1.02
2.03
Tłuszcze nienasycone (g)
3.01
6.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.06
4.13
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.95
1.90
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.01
Cholesterol (mg)
37.44
74.87

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
18.03
36.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.51
1.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.36
10.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.68
1.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.62
9.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.38
10.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.36
24.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
157.21
314.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
74.41
148.82
Potas (mg)
314.67
629.33
Wapń (mg)
21.51
43.03
Fosfor (mg)
128.44
256.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.15
46.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.72
1.43
Cynk (mg)
0.50
1.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.11
0.23
Brak danych dla: cebula, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka po arabsku 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka po arabsku

Koszt składników
142.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 piersi
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Pomidory w puszce
200 g
1/2 puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Kolendra świeża
20 g
1 garść
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 20
110.00
Za 20 g
Koszt składników
142.80