Kurczak pieczony w rękawie
- Kurczak cały (1200 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Kalafior (200 g)
- Cytryna - 5 małych sztuk (300 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
Przepis na kurczak pieczony w rękawie krok po kroku
Kurczaka na 12 godzin umieść w solance. Przygotujesz ją z 2 litrów wody i 3 łyżek soli oraz liścia laurowego, ziela angielskiego i czosnku.
Kurczaka wyjmij z solanki. Osusz ręcznikiem papierowy i natrzyj majerankiem i papryką z dwiema łyżkami odrobiną oleju.
Cytryny przekrój w ćwiartki i włóż do środka kurczaka.
Obierz i pokrój marchew, kalafior podziel na mniejsze części, dopraw solą i pieprzem. Włóż do worka do pieczenia a na warzywach ułóż kurczaka.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 70-80 minut.
Więcej informacji na temat kurczaka pieczonego w rękawie
Kurczak pieczony w rękawie to doskonała propozycja na soczystego kurczaka z piekarnika. Przepis na kurczaka pieczonego w rękawie jest łatwy do zrobienia dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia kurczaka w rękawie będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: kurczak cały, cytryny, majeranek, olej rzepakowy, marchew, kalafior, sól i pieprz.
Jak upiec kurczaka w rękawie i przez ile czasu? Na początek zrób solankę do kurczaka. Mięso dzięki solance będzie doprawione w całości. Dwa litry wody wlej do naczynia, w które włożysz kurczaka, wsyp trzy łyżki soli kuchennej i wymieszaj. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie oraz rozciśnięty nożem czosnek. Mięso w solance powinno pozostać 12 godzin. Po tym czasie osusz kurczaka ręcznikiem papierowym. W misce wymieszaj olej z majerankiem, papryką słodką i pieprzem i wetrzyj dokładnie w kurczaka. Cytryny pokrój w ćwiartki i włóż do środka kurczaka. Następnie przygotuj warzywa, które upieczesz razem z kurczakiem. Obierz marchew i pokrój dowolnie, kalafior podziel na mniejsze części, dopraw solą i wyłóż w rękawie. Na warzywach ułóż mięso, zamknij rękaw. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 70-80 minut.
Mięso z kurczaka jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Jest także składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie oraz substratem do powstawania hormonów białkowych takich jak insulina czy prolaktyna. Insulina odpowiada między innymi za transport glukozy do naszych tkanek. Bez niej nie jesteśmy w stanie wytwarzać energii potrzebnej do życia. Białko jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika.
Podsumowując nasz sprawdzony przepis idealnie pasuje na obiad dla całej rodziny lub pyszną kolację w gronie znajomych. Już wiesz jak zrobić kurczaka w rękawie możesz więc śmiało korzystać z tego sposobu przygotowania mięsa, które dzięki rękawowi jest soczyste i miękkie.
Alergeny w kurczaku pieczonym w rękawie
Lista alergenów dla kurczaka pieczonego w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kurczak pieczony w rękawie
Wartości odżywcze kurczaka pieczonego w rękawie
Kurczak pieczony w rękawie to świetny pomysł na przygotowanie soczystego mięsa. Mięso możesz przygotować bez dodatku tłuszczu. Mięso z kurczaka zawiera łatwo przyswajane białko zwierzęce.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.