Kurczak pieczony na butelce
- Kurczak cały (1500 g)
- Piwo jasne - 1 butelka (500 ml)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na kurczaka pieczonego na butelce krok po kroku
Kurczaka oczyść i umyj, osusz.
Wysmaruj mięso oliwą z oliwek i posyp przyprawami.
Odłóż kurczaka na całą noc do lodówki.
Nadziej kurczaka na butelkę od piwa.
Upiecz mięso w piekarniku przez 1,5 h w 180 st. C.
Więcej informacji na temat kurczaka pieczonego na butelce
Kurczak pieczony na butelce na pewno zaskoczy wszystkich Twoich znajomych, który nie znają tego przepisu. Jest on niezwykle efektowny, dlatego poleca się na pyszny obiad z całą rodziną. Pomimo użycia alkoholu cały kurczak jest soczysty i nieprzesiąknięty alkoholem.
Kurczak, czyli nic innego jak drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.
Zatem, jak zrobić kurczaka pieczonego na butelce piwa?
W pierwszej kolejności kurczaka oczyść i umyj, osusz. Wysmaruj mięso oliwą z oliwek i posyp przyprawami. Odłóż kurczaka na całą noc do lodówki. Nadziej kurczaka na butelkę od piwa. Upiecz mięso w piekarniku przez 1,5 h w 180 st. C. Skąd wiedzieć ile czasu piec mięso? Długość pieczenia zależy od wielkości kurczaka, standardowo jest to jedna godzina na każdy kg mięs. Tak przygotowane mięso na piwie podawaj z ziemniakami i dużą porcją warzyw. Jako dodatek idealnie sprawdzą się też frytki z batatów. Bataty to nic innego jak słodkie ziemniaki, różnią się od naszych polskich ziemniaków charakterystycznym słodkawym posmakiem, wielkością i kolorem. Bataty mają piękny, intensywny kurkumowy kolor i są dużo większe niż te ziemniaki, które my znamy. Ich bulwy moją ważyć nawet do 5 kilogramów i przybierać najróżniejsze kształty. Dodatkowo charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym. Po odpowiedniej obróbce termicznej i przygotowaniu mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).
Bataty są bezglutenowe, dlatego przepis na bataty faszerowane dobry pomysł na obiad.
Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Bulwy batatów to źródło potasu, magnezu, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.
Alergeny w kurczaku pieczonym na butelce
Lista alergenów dla kurczaka pieczonego na butelce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Piwo jasne
Wartości odżywcze kurczaka pieczonego na butelce
W podobny sposób przygotujesz też indyka w całości.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.