Przepis na kurczaka orientalnego krok po kroku
- Mięso z piersi indyka bez skóry 200 g
- Papryka zielona 250 g 1 sztuka
- Cukinia 300 g 1 sztuka
- Oliwa z oliwek 10 ml 1 łyżka
- Sezam nasiona 10 g
W misce wymieszaj 2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki wody, 1 łyżeczkę imbiru, 0,5 łyżeczki kurkumy i po szczypcie cynamonu i pieprzu.
Kurczaka pokrój w paski, paprykę w kostkę a cukinię na 4 i w plasterki.
Na oliwie podsmaż kurczaka.
Następnie dodaj warzywa i także chwile podsmaż.
Na patelnię dolej mix przypraw i duś na wolnym ogniu około 10 minut.
Posyp całość sezamem.

(liczba kalorii)
Kurczak orientalny - cechy przepisu
Więcej o kurczaku orientalnym
Kurczak to chyba najpopularniejszy rodzaj mięsa, które jedzą Polacy. Niestety zwykle używają do niego bardzo mało przyprawa, które, bardzo często, mają pozytywny wpływ na organizm. W kuchni orientalnej występuje masa przypraw. Jedną z popularniejszych jest na przykład kurkuma. Charakteryzuje się intensywnym żółtym kolorem, co sprawia, że często jest dodawany do żywności jako barwnik. Kurkuma to też bardzo zdrową przyprawą. Jest uzyskiwana z kłącza ostryżu długiego. Ma ona także wiele prozdrowotnych właściwości. Zawarte są w niej głównie związki polifenolowe zwane kurkuminami. Za najbardziej cenny związek uważa się kurkuminę. Wykazuje ona działanie antyoksydacyjne, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, a także przeciwnowotworowo. Żeby organizm dobrze funkcjonował, należy zachować równowagę między powstawaniem reaktywnych form tlenu a ich usuwaniem. Przewlekły stres oksydacyjny, czyli brak tej równowagi, jest powodem wielu chorób, a także jedna z teorii starzenia opiera się właśnie na kumulacji reaktywnych form tlenu, które powodują uszkodzenia komórek i dlatego się starzejemy. Kurkumina jako antyoksydant odpowiada właśnie za usuwanie szkodliwych dla nas reaktywnych form tlenu. Jej wchłanialność niestety nie jest najlepsza, ale można ją poprawić, dodając do dań z kurkumą także pieprz. Dla lepszego zdrowia warto ją spożywać codziennie. Można ją dodać do zup, kaszy czy ryżu, do mięs, sosów itp.
Skoro już wiesz, że warto używać kurkumy w swojej kuchni, to przejdźmy do naszego dania. Kurczak na sposób orientalny poza kurkumą zawiera też oczywiście pieprz, imbir, ostrą paprykę, sos sojowy, cynamon, kmin rzymski i natkę pietruszki lub kolendrę. Mięso z warzywami i przyprawami jest smażone/duszone na wolnym ogniu. Sposób podania zależy od ciebie, może to być kurczak orientalny z makaronem lub z ryżem albo kaszą. Ze względu na to, że wystarczy tylko podsmażyć pokrojone mięso i potem dusić je w sosie z przyprawami i warzywami to ten przepis na kurczaka orientalnego jest bardzo prosty. Dodatkowo zaskoczysz nim swoją rodzinę, ponieważ w polskich domach dania orientalne, na domowy obiad, to rzadkość, więc taki kurczak orientalny będzie czymś wyjątkowym.
Wartości odżywcze kurczaka orientalnego
Energia i białka
(192g)
Węglowodany w kurczaku orientalnym
(192g)
Tłuszcze
(192g)
Witaminy w przepisie na kurczaka orientalnego
(192g)
Składniki mineralne w przepisie na kurczaka orientalnego
(192g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kurczaku orientalnym
Lista alergenów dla kurczaka orientalnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy