Kurczak orientalny

Opublikowano: 30.06.2021 r., 20:22 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak orientalny na patelni
Kurczak orientalny
Kurczak orientalny podany jest z aromatycznym sosem, w którym znajduje się masa przypraw, nadających mu wspaniałego smaku i aromatu oraz prozdrowotnych właściwości.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Czas duszenia 10 min
118 kcal
Kcal w porcji
192 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (200 g)
  • Papryka zielona - 1 sztuka (250 g)
  • Cukinia - 1 sztuka (300 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
  • Sezam nasiona (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, sos sojowy, kurkuma, imbir mielony, cynamon
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na kurczaka orientalnego krok po kroku

W misce wymieszaj 2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki wody, 1 łyżeczkę imbiru, 0,5 łyżeczki kurkumy i po szczypcie cynamonu i pieprzu.

Kurczaka pokrój w paski, paprykę w kostkę a cukinię na 4 i w plasterki.

Na oliwie podsmaż kurczaka.

Następnie dodaj warzywa i także chwile podsmaż.

Na patelnię dolej mix przypraw i duś na wolnym ogniu około 10 minut.

Posyp całość sezamem.

Jak oceniasz przepis na kurczaka orientalnego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat kurczaka orientalnego

Kurczak to chyba najpopularniejszy rodzaj mięsa, które jedzą Polacy. Niestety zwykle używają do niego bardzo mało przyprawa, które, bardzo często, mają pozytywny wpływ na organizm. W kuchni orientalnej występuje masa przypraw. Jedną z popularniejszych jest na przykład kurkuma. Charakteryzuje się intensywnym żółtym kolorem, co sprawia, że często jest dodawany do żywności jako barwnik. Kurkuma to też bardzo zdrową przyprawą. Jest uzyskiwana z kłącza ostryżu długiego. Ma ona także wiele prozdrowotnych właściwości. Zawarte są w niej głównie związki polifenolowe zwane kurkuminami. Za najbardziej cenny związek uważa się kurkuminę. Wykazuje ona działanie antyoksydacyjne, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, a także przeciwnowotworowo. Żeby organizm dobrze funkcjonował, należy zachować równowagę między powstawaniem reaktywnych form tlenu a ich usuwaniem. Przewlekły stres oksydacyjny, czyli brak tej równowagi, jest powodem wielu chorób, a także jedna z teorii starzenia opiera się właśnie na kumulacji reaktywnych form tlenu, które powodują uszkodzenia komórek i dlatego się starzejemy. Kurkumina jako antyoksydant odpowiada właśnie za usuwanie szkodliwych dla nas reaktywnych form tlenu. Jej wchłanialność niestety nie jest najlepsza, ale można ją poprawić, dodając do dań z kurkumą także pieprz. Dla lepszego zdrowia warto ją spożywać codziennie. Można ją dodać do zup, kaszy czy ryżu, do mięs, sosów itp.

Skoro już wiesz, że warto używać kurkumy w swojej kuchni, to przejdźmy do naszego dania. Kurczak na sposób orientalny poza kurkumą zawiera też oczywiście pieprz, imbir, ostrą paprykę, sos sojowy, cynamon, kmin rzymski i natkę pietruszki lub kolendrę. Mięso z warzywami i przyprawami jest smażone/duszone na wolnym ogniu. Sposób podania zależy od ciebie, może to być kurczak orientalny z makaronem lub z ryżem albo kaszą. Ze względu na to, że wystarczy tylko podsmażyć pokrojone mięso i potem dusić je w sosie z przyprawami i warzywami to ten przepis na kurczaka orientalnego jest bardzo prosty. Dodatkowo zaskoczysz nim swoją rodzinę, ponieważ w polskich domach dania orientalne, na domowy obiad, to rzadkość, więc taki kurczak orientalny będzie czymś wyjątkowym.

Alergeny w kurczaku orientalnym

Lista alergenów dla kurczaka orientalnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze kurczaka orientalnego

na 100g gotowej potrawy

Kurczak orientalny jest daniem o niskim indeksie glikemicznym. Jeżeli użyjesz sosu sojowego bez glutenu to potrawa będzie także bezglutenowa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(192g)
Energia (kcal)
61.65
118.37
Białko (g)
7.03
13.50
Fenyloalanina (mg)
0.28
0.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(192g)
Węglowodany (g)
3.02
5.80
Węglowodany przyswajalne (g)
1.93
3.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
2.10
Sacharoza (cukier) (g)
0.06
0.11
Brak danych dla: sezam nasiona.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.79
1.52
Brak danych dla: sezam nasiona.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.90
1.73
Brak danych dla: sezam nasiona.
czytaj dalej
Skrobia (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: sezam nasiona.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: sezam nasiona.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(192g)
Tłuszcz (g)
2.73
5.24
Tłuszcze nasycone (g)
1.06
2.03
Tłuszcze nienasycone (g)
1.67
3.21
Brak danych dla: mięso z piersi indyka bez skóry.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.34
2.58
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.64
1.23
Cholesterol (mg)
13.77
26.43

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(192g)
Witamina A (µg (mcg))
11.04
21.19
Witamina B6 (mg)
0.32
0.61
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
0.67
Witamina C (mg)
33.08
63.51
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.10
Witamina E (mg)
0.26
0.49
Retinol (µg (mcg))
1.30
2.49
Tiamina (mg)
0.06
0.12
Ryboflawina (mg)
0.09
0.18
Niacyna (mg)
3.07
5.89
Foliany (µg (mcg))
15.68
30.10
Beta karoten (µg (mcg))
114.35
219.55

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(192g)
Sód (mg)
23.48
45.08
Potas (mg)
233.95
449.18
Wapń (mg)
24.49
47.03
Fosfor (mg)
77.52
148.84
Magnez (mg)
21.83
41.92
Żelazo (mg)
0.65
1.25
Cynk (mg)
0.57
1.09
Miedź (mg)
0.11
0.21
Mangan (mg)
0.14
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka orientalnego 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka orientalnego

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
200 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 200 g
Papryka zielona
250 g
1 sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.50
Za 250 g
Cukinia
300 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Sezam nasiona
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Koszt składników
43.00