Przepis na kurczak na piwie krok po kroku
- Kurczak cały 1400 g
- Piwo ciemne 500 ml 1 butelka
- Masło klarowane 50 g
- Koperek ogrodowy świeży 20 g 1 pęczek
Masło rozpuść w mikrofali.
Dodaj do niego sól, pieprz, majeranek i wymieszaj.
Przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj ja masłem.
Dodaj do masła kumin i paprykę słodką.
Przygotowaną marynatą natrzyj dokładnie kurczaka.
Z butelki zdejmij etykietę.
Kurczaka umieść na butelce.
Włóż kurczaka do naczynia żaroodpornego.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 70-90 minut.
Kurczaka wyjmij z piekarnika, zdejmij z butelki i pokrój na porcje.
Podawaj na dużym talerzu.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Kurczak na piwie - cechy przepisu
Więcej o kurczaku na piwie
Kurczak na piwie to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Przyprawy do kurczaka na piwie dobrać możesz indywidualnie do swojego gustu. Jeśli zastanawiasz się, jak przyrządzić kurczaka na piwie przeczytaj nasz przepis do końca. Kurczak pieczony w całości sprawdzi się na wiele różnych okazji, także tych bardziej uroczystych. Mięso jest bardzo soczyste i aromatyczne. Przepis na kurczaka na piwie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kurczak cały, piwo ciemne, sól, pieprz, majeranek, masło klarowane, koper, czosnek, papryka słodka, kumin.
Jak zrobić kurczaka na piwie? Masło rozpuść w mikrofali. Dodaj do niego sól, pieprz, majeranek i wymieszaj. Przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj ja masłem. Dodaj do masła kumin i paprykę słodką. Przygotowaną marynatą natrzyj dokładnie kurczaka. Z butelki zdejmij etykietę. Kurczaka umieść na butelce. Włóż kurczaka do naczynia żaroodpornego. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 70-90 minut. Kurczaka wyjmij z piekarnika, zdejmij z butelki i pokrój na porcje. Podawaj na dużym talerzu.
Mięso z kurczaka jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Jest także składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie oraz substratem do powstawania hormonów białkowych takich jak insulina czy prolaktyna. Insulina odpowiada między innymi za transport glukozy do naszych tkanek. Bez niej nie jesteśmy w stanie wytwarzać energii potrzebnej do życia. Białko jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała, dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika.
Podsumowując pieczony kurczak sprawdzi się doskonale na obiad dla Twojej rodziny. Do jego przygotowania możesz użyć także jasnego piwa. Idealnie sprawdzi się także piwo na bazie owocowej. Nada ona mięsu lekko słodkiego posmaku. Kurczak jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni. Kurczak na butelce od piwa jest bardzo ciekawą formą przygotowania mięsa.
Wartości odżywcze kurczaka na piwie
Energia i białka
(350g)
Węglowodany w kurczaku na piwie
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy w przepisie na kurczak na piwie
(350g)
Składniki mineralne w przepisie na kurczak na piwie
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kurczaku na piwie
Lista alergenów dla kurczaka na piwie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Piwo ciemne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane