Kurczak gong bao
- Piersi kurczaka bez skóry - 2 średnie sztuki (400 g)
- Imbir korzeń - 3 cm kawałek (10 g)
- Czosnek - 3 ząbki (18 g)
- Cebula dymka - 5 białych części (50 g)
- Papryczka chili czerwona świeża - 1 sztuka (10 g)
- Orzechy arachidowe (ziemne) - 3 garści (75 g)
- Sos sojowy - 2 łyżki (24 ml)
- Cukier trzcinowy - 1 łyżeczka (3 g)
Przepis na kurczaka gong bao krok po kroku
W misce wymieszaj pół łyżeczki soli, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę sherry, 1,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej oraz 1 łyżkę wody.
Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w równą, średniej wielkości kostkę i przełóż do miski z marynatą.
W drugiej miseczce wymieszaj cukier trzcinowy, 0,75 łyżeczki skrobi kukurydzianej, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę czarnego octu ryżowego, 1 łyżeczkę oleju sezamowego oraz 1 łyżkę wody. Wymieszaj dokładnie i odstaw na bok.
W plasterki pokrój obrany czosnek, imbir oraz cebulkę dymkę. Posiekaj także chili.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju arachidowego.
Na patelnię dodaj posiekane chili i 1 łyżeczkę pieprzu syczuańskiego. Podsmaż aż chili stanie się lekko brązowa.
Dodaj kawałki piersi z kurczaka i smaż szybko na dużym ogniu. Dodaj imbir, czosnek i cebulkę.
Podsmaż aż mięso będzie złote.
Na patelnię wlej sos, gdy zacznie gęstnieć dodaj orzechy (możesz je wcześniej podprażyć i posiekać na mniejsze kawałki).
-
Udka z kurczaka
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka
-
Tortilla
-
Szu szu
-
Makaron z kurczakiem
-
Kurczak curry
-
Kurczak z rożna
-
Chicken butter
-
Tortilla z kurczakiem
-
Kurczak po tajwańsku
-
Filet z kurczaka
-
Roladki z kurczaka
-
Kurczak pieczony
-
Ryż z warzywami
-
Kurczak po wietnamsku
-
Kurczak po chińsku
-
Pomysł na obiad z kurczakiem
Więcej informacji na temat kurczaka gong bao
Kurczak gong bao jest jedną z najpopularniejszych dań kuchni syczuańskiej. Potrawa składa się z paru prostych składników, które tworzą wyśmienite i aromatyczne danie.
Kurczak gong bao przygotowywany jest z orzechami arachidowymi, inaczej zwanymi fistaszkami lub orzechami ziemnymi. Nadają one daniu wyjątkowego smaku i tekstury, dodają chrupkości i delikatnej słodkości. Smak dania pochodzi także z aromatycznych przypraw, takich jak czosnek, chili, imbir, sos sojowy i olej sezamowy. Tak jak większość dań kuchni azjatyckiej, kurczaka gong bao przygotowuje się bardzo szybko. Wystarczy parę minut aby przyrządzić obłędne w smaku danie. Danie możesz podać z ryżem, brązowym, długoziarnistym czy jaśminowym oraz z azjatycką surówką z kapusty białej, kapusty czerwonej lub ogórka zielonego. Dzięki tym dodatkom stworzysz pełnowartościowe, zdrowe i pyszne danie. Przepis na kurczaka gong bao jest naprawdę łatwy i szybki w wykonaniu. A jak zrobić kurczaka gong bao dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap jest dokładnie wytłumaczony.
Kurczak gong bao jest wyjątkowo pysznym daniem kuchni chińskiej. Na pewno zasmakuje każdemu miłośnikowi lekko ostrych i aromatycznych dań azjatyckich.
Alergeny w kurczaku gong bao
Lista alergenów dla kurczaka gong bao przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy arachidowe (ziemne)
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- olej sezamowy
W przepisie na kurczaka gong bao nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- pieprz syczuański, olej arachidowy (z orzechów ziemnych), wytrawne sherry, skrobia kukurydziana, czarny ocet ryżowy
Wartości odżywcze kurczaka gong bao
Kurczak gong bao to jedna z azjatyckich propozycji dań. Podany ze świeżą surówką oraz brązowym ryżem stanowi pyszny i pełnowartościowy posiłek.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.