Kurczak duszony z warzywami

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:36 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak duszony z warzywami podany na patelni, w tle placki tortilli.
Kurczak duszony z warzywami
Kurczak duszony z warzywami to doskonała opcja na naprawdę smaczne danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostych, ale i odżywczych dań.
Przygotowanie 15 min
Czas duszenia 15 min
360 kcal
Kcal w porcji
411 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Cukinia (400 g)
  • Papryka czerwona (170 g)
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Olej rzepakowy (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, bazylia
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na kurczaka duszonego z warzywami krok po kroku

Kurczaka oczyść, pokrój w paski.

Cukinię i paprykę umyj i pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka.

Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną pierś z kurczaka, dopraw solą i pieprzem oraz pół łyżeczki słodkiej papryki. Smaż przez ok. 3 minuty.

Dodaj na patelnię cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż kolejne 3-4 minuty, regularnie mieszając, aż do zarumienienia.

Dodaj paprykę, cukinię, pomidory, łyżeczkę bazylii i tymianku. Dopraw solą i pieprzem. Duś przez ok. 20 minut. Jeśli sos za bardzo odparuje, dodaj 2-3 łyżki wody.

Podawaj z posiekaną pietruszką i ulubionym dodatkiem skrobiowym.

Jak oceniasz przepis na kurczaka duszonego z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 66,7% osób

Więcej informacji na temat kurczaka duszonego z warzywami

Kurczak duszony z warzywami to doskonała opcja na naprawdę smaczne danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostych, ale i odżywczych dań.

Przepis na kurczaka duszonego z warzywami to doskonały sposób na obiad dla całej rodziny. Tak delikatne mięso sprawdzi się również dla maluchów. To jeden z tych przepisów, które sprawdzają się na każdą okazję. Zarówno na uroczysty obiad, jak i codzienne dania. Wystarczy wysoka patelnia lub garnek i trochę cierpliwości. Duszenie jest bowiem dość długotrwałą obróbką termiczną. Na szczęście w przypadku drobiu wciąż nie trwa aż tak długo. Warto jednak po nią sięgać. Dlaczego? Jest znacznie zdrowsza od smażenia. Dla wielu osób jest również bardziej akceptowalna niż gotowanie. Podczas duszenia nie powstają szkodliwe związki. Mięso staje się delikatne i miękkie. Zachowuje też swoją sprężystość i delikatność. Dzięki dodatkowi przypraw i warzyw, całość nabiera wyjątkowego smaku. Możesz być pewny, że gdy raz spróbujesz tego przepisu, ciężko będzie Ci przestać go używać. Mięso przygotowane w ten sposób rozpływa się w ustach. Całość podana z dużym dodatkiem warzyw jest naprawdę zdrowa. Idealnie sprawdzi się więc na diecie redukcyjnej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kurczaka duszonego z warzywami, by był pyszny i dobry dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Do tego przepisu możesz wykorzystać zarówno mięso z piersi, udka z kurczaka, jak i pałki. Wszystko zależy od tego, jakie mięso masz w swojej spiżarni. Nie bój się eksperymentować. Pamiętaj jednak, że mięso z piersi zwykle jest gotowe szybciej niż to z udek. Głównym składnikiem w tym daniu jest oczywiście kurczak. To on gra tutaj pierwsze skrzypce. Mięso drobiowe cieszy się dość sporą popularnością. Nic dziwnego, jest smaczne, a przy tym odżywcze, sycące, tanie i łatwo dostępne. Jego obróbka jest prosta, więc nie trzeba się martwić o czas przygotowania. Jeśli chcesz do swojego menu włączyć więcej kurczaka, koniecznie sięgnij właśnie po ten przepis. Możesz zaserwować go z ziemniakami, kluskami, ale również makaronem.

Alergeny w kurczaku duszonym z warzywami

Lista alergenów dla kurczaka duszonego z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kurczaka duszonego z warzywami

Wartości odżywcze kurczaka duszonego z warzywami

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(411g)
Energia (kcal)
87.69
360.42
Białko (g)
7.76
31.89
Fenyloalanina (mg)
0.30
1.25
Brak danych dla: papryka czerwona, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(411g)
Węglowodany (g)
4.02
16.53
Węglowodany przyswajalne (g)
2.98
12.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.04
4.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(411g)
Tłuszcz (g)
4.63
19.03
Tłuszcze nasycone (g)
0.82
3.38
Tłuszcze nienasycone (g)
3.81
15.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.63
10.80
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.18
4.85
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Cholesterol (mg)
22.19
91.19

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(411g)
Witamina A (µg (mcg))
24.07
98.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.37
1.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
20.52
84.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.67
2.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.74
11.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.44
14.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.67
72.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
228.48
939.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(411g)
Sód (mg)
61.66
253.43
Potas (mg)
270.57
1112.04
Wapń (mg)
17.45
71.72
Fosfor (mg)
87.61
360.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.83
81.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.59
2.43
Cynk (mg)
0.40
1.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka duszonego z warzywami 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka duszonego z warzywami

Koszt składników
39.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Cukinia
400 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 400 g
Papryka czerwona
170 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.06
Za 170 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
39.80