Przepis na kurczaka curry z warzywami krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, imbir świeży, curry, papryka ostra, sok z limonki, czerwona pasta curry
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, tarka, miseczka

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cukinię umyj i pokrój w półplasterki.

Mięso z kurczaka pokrój w kostkę. Oprósz solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć kurczaka i podsmaż aż zrobi się złoty. Przełóż do miseczki.

Na tej samej patelni podsmaż cebulę z marchewką i startym imbirem. Gdy zmiękną dodaj pozostałe warzywa i duś ok. 5 minut.

Dołóż kurczaka na patelnię i wlej mleko kokosowe.

Dodaj pastę curry, pół łyżeczki kurkumy i przyprawy curry, łyżeczkę papryki słodkiej i pół łyżeczki ostrej. Dokładnie wymieszaj.

Gotuj wszystko razem około 30 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

W tym czasie ugotuj ryż według wskazówek na opakowaniu.

Wyłóż wszystko na talerz i skrop gotowego kurczaka curry sokiem z limonki.

kurczak curry z warzywami podany na białym talerzu, przystrojony szczypiorem i limonką
Kurczak curry z warzywami
Koszt przygotowania dania
21.34 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
415 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
54

Kurczak curry z warzywami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kurczaku curry z warzywami

Curry to tak naprawdę nazwa sposobu przyrządzania potraw w Indiach. Oznacza to po prostu składniki (warzywa, ryby, mięso) w sosie. W krajach europejskich kojarzy się to głównie z gotową mieszanką przypraw. Na tę mieszankę najczęściej składa się kurkuma, imbir, pieprz, sól, kolendra, kmin rzymski, chilli i gorczyca. Można je wzbogacić również cynamonem, czosnkiem, gałką muszkatołową, goździkami, kardamonem lub szalotką. Na półkach sklepowych można spotkać także pastę curry, gdzie przyprawy zmieszane są z olejem lub masłem ghee. Występuję w kolorach czerwonym lub żółtym i różni je proporcja użytych składników. Żeby jak najdłużej zachować świeżość przyprawy curry należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu w ciemnym miejscu. Wynika to z tego, że jest ona bardzo wrażliwa na światło i wilgoć.

Kurczak curry z warzywami to pyszny pomysł na obiad. Nasz przepis na kurczaka curry z warzywami ma w składnikach przyprawę sypką oraz pastę, dzięki czemu to danie jest jeszcze bardziej aromatyczne. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kurczaka curry z warzywami, to nasz przepis jest naprawdę szybki. Potrzebujesz piersi z kurczaka, marchewkę, cukinię, paprykę oraz cebulę. W naszym przepisie wykorzystujemy również mleko kokosowe, które nadaje całemu daniu jeszcze bardziej orientalny i dobry smak. Kupując mleko kokosowe wybierajcie takie bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących. Im krótszy skład tym lepszy.

Gotowego kurczaka curry możecie podać z ryżem lub z chlebkami naan. Ten ostatni sposób jest szczególnie wybierany właśnie w Indiach, gdzie do jedzenia nie używany jest nóż i widelec, ale dłonie. Ten sposób jedzenia, choć może wydawać się niehigieniczny ma bardzo duży wpływ na ludzki organizm. Wiecie, że zakończenia nerwowe w opuszkach palców już przekazują informację o tym co będziemy jeść, zanim to jedzenie trafi do ust? Dodatkowo pobudzamy zmysł dotyku, dzięki czemu spożywanie posiłku jest bardziej świadome a tym samym.. może dać nam sytość i satysfakcję na dłużej.

Wartości odżywcze kurczaka curry z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kalorie)
92.32 kcal
415.44 kcal
Białko
6.27 g
28.23 g

Węglowodany w kurczaku curry z warzywami

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany
12.36 g
55.62 g
Węglowodany przyswajalne
11.37 g
51.19 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.99 g
4.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz
2.09 g
9.41 g
Tłuszcze nasycone
0.91 g
4.10 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
1.09 g
4.90 g
Tłuszcze jednonasycone
0.82 g
3.70 g
Brak danych dla: ryż biały, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.25 g
1.14 g
Brak danych dla: ryż biały, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cholesterol
17.12 mg
77.03 mg
Brak danych dla: ryż biały, czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kurczaka curry z warzywami

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A
85.04 µg (mcg)
382.69 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B6
0.28 mg
1.25 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B12
0.10 µg (mcg)
0.43 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina C
24.91 mg
112.12 mg
Brak danych dla: ryż biały, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Retinol
5.87 µg (mcg)
26.41 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.26 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.45 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Niacyna
2.41 mg
10.86 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Foliany
19.02 µg (mcg)
85.59 µg (mcg)
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Beta karoten
800.78 µg (mcg)
3603.50 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kurczaka curry z warzywami

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód
108.51 mg
488.28 mg
Potas
216.49 mg
974.19 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń
27.98 mg
125.91 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor
102.59 mg
461.66 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Magnez
17.03 mg
76.66 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo
0.30 mg
1.36 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cynk
0.42 mg
1.87 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.22 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka curry z warzywami 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kurczaku curry z warzywami

Lista alergenów dla kurczaka curry z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry
    • czerwona pasta curry

Cena przygotowania kurczaka curry z warzywami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Marchewka
90 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cukinia
250 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Papryka czerwona
230 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Cebula
200 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czerwona pasta curry
10 g
1 łyżka
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 10 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Mleczko kokosowe
250 ml
1 szklanka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
3.12
Za 250 ml
Koszt składników
66.00
Jak oceniasz przepis na kurczaka curry z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób