Przepis na kurczaka curry z warzywami krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 300 g
- Ryż biały 100 g
- Marchewka 90 g 2 sztuki
- Cukinia 250 g 1 sztuka
- Papryka czerwona 230 g 1 sztuka
- Cebula 200 g 1 sztuka
- Czerwona pasta curry 10 g 1 łyżka
- Oliwa z oliwek 10 ml 1 łyżka
- Mleczko kokosowe 250 ml 1 szklanka
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cukinię umyj i pokrój w półplasterki.
Mięso z kurczaka pokrój w kostkę. Oprósz solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć kurczaka i podsmaż aż zrobi się złoty. Przełóż do miseczki.
Na tej samej patelni podsmaż cebulę z marchewką i startym imbirem. Gdy zmiękną dodaj pozostałe warzywa i duś ok. 5 minut.
Dołóż kurczaka na patelnię i wlej mleko kokosowe.
Dodaj pastę curry, pół łyżeczki kurkumy i przyprawy curry, łyżeczkę papryki słodkiej i pół łyżeczki ostrej. Dokładnie wymieszaj.
Gotuj wszystko razem około 30 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie ugotuj ryż według wskazówek na opakowaniu.
Wyłóż wszystko na talerz i skrop gotowego kurczaka curry sokiem z limonki.
-
Zupa ogórkowa
-
Ośmiornica
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Strogonow wieprzowy
-
Cynaderka
-
Flaczki
-
Pieczona gęś
-
Pilaw
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Pizza z kalafiora
-
Pizza bezglutenowa
-
Pyzy ziemniaczane
-
Naleśniki z mąki kukurydzianej
-
Szponder wołowy
-
Filet z indyka pieczony w rękawie
-
Frytki stekowe
-
Pierogi bezglutenowe
-
Pularda
-
Obiad bezglutenowy

(liczba kalorii)
Kurczak curry z warzywami - cechy przepisu
Więcej o kurczaku curry z warzywami
Curry to tak naprawdę nazwa sposobu przyrządzania potraw w Indiach. Oznacza to po prostu składniki (warzywa, ryby, mięso) w sosie. W krajach europejskich kojarzy się to głównie z gotową mieszanką przypraw. Na tę mieszankę najczęściej składa się kurkuma, imbir, pieprz, sól, kolendra, kmin rzymski, chilli i gorczyca. Można je wzbogacić również cynamonem, czosnkiem, gałką muszkatołową, goździkami, kardamonem lub szalotką. Na półkach sklepowych można spotkać także pastę curry, gdzie przyprawy zmieszane są z olejem lub masłem ghee. Występuję w kolorach czerwonym lub żółtym i różni je proporcja użytych składników. Żeby jak najdłużej zachować świeżość przyprawy curry należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu w ciemnym miejscu. Wynika to z tego, że jest ona bardzo wrażliwa na światło i wilgoć.
Kurczak curry z warzywami to pyszny pomysł na obiad. Nasz przepis na kurczaka curry z warzywami ma w składnikach przyprawę sypką oraz pastę, dzięki czemu to danie jest jeszcze bardziej aromatyczne. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kurczaka curry z warzywami, to nasz przepis jest naprawdę szybki. Potrzebujesz piersi z kurczaka, marchewkę, cukinię, paprykę oraz cebulę. W naszym przepisie wykorzystujemy również mleko kokosowe, które nadaje całemu daniu jeszcze bardziej orientalny i dobry smak. Kupując mleko kokosowe wybierajcie takie bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących. Im krótszy skład tym lepszy.
Gotowego kurczaka curry możecie podać z ryżem lub z chlebkami naan. Ten ostatni sposób jest szczególnie wybierany właśnie w Indiach, gdzie do jedzenia nie używany jest nóż i widelec, ale dłonie. Ten sposób jedzenia, choć może wydawać się niehigieniczny ma bardzo duży wpływ na ludzki organizm. Wiecie, że zakończenia nerwowe w opuszkach palców już przekazują informację o tym co będziemy jeść, zanim to jedzenie trafi do ust? Dodatkowo pobudzamy zmysł dotyku, dzięki czemu spożywanie posiłku jest bardziej świadome a tym samym.. może dać nam sytość i satysfakcję na dłużej.
Wartości odżywcze kurczaka curry z warzywami
Energia i białka
(450g)
Węglowodany w kurczaku curry z warzywami
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy w przepisie na kurczaka curry z warzywami
(450g)
Składniki mineralne w przepisie na kurczaka curry z warzywami
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kurczaku curry z warzywami
Lista alergenów dla kurczaka curry z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Czerwona pasta curry
- czerwona pasta curry