Kurczak curry z warzywami

Opublikowano: 25.10.2021 r., 15:03 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kurczak curry z warzywami podany na białym talerzu, przystrojony szczypiorem i limonką
Kurczak curry z warzywami
Kurczak curry z warzywami to pyszne i aromatyczne danie, idealne na obiad. Podawany z ryżem na pewno zasmakuje całej rodzinie. Aromat przeniesie Cię do krajów bliskiego wschodu
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
415 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
  • Ryż biały (100 g)
  • Marchewka 2 sztuki (90 g)
  • Cukinia 1 sztuka (250 g)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (230 g)
  • Cebula 1 sztuka (200 g)
  • Czerwona pasta curry 1 łyżka (10 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
  • Mleczko kokosowe 1 szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, imbir świeży, curry, papryka ostra, sok z limonki, czerwona pasta curry
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, tarka, miseczka

Przepis na kurczaka curry z warzywami krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cukinię umyj i pokrój w półplasterki.

Mięso z kurczaka pokrój w kostkę. Oprósz solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć kurczaka i podsmaż aż zrobi się złoty. Przełóż do miseczki.

Na tej samej patelni podsmaż cebulę z marchewką i startym imbirem. Gdy zmiękną dodaj pozostałe warzywa i duś ok. 5 minut.

Dołóż kurczaka na patelnię i wlej mleko kokosowe.

Dodaj pastę curry, pół łyżeczki kurkumy i przyprawy curry, łyżeczkę papryki słodkiej i pół łyżeczki ostrej. Dokładnie wymieszaj.

Gotuj wszystko razem około 30 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

W tym czasie ugotuj ryż według wskazówek na opakowaniu.

Wyłóż wszystko na talerz i skrop gotowego kurczaka curry sokiem z limonki.

Jak oceniasz przepis na kurczaka curry z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,9% osób

Więcej informacji na temat kurczaka curry z warzywami

Curry to tak naprawdę nazwa sposobu przyrządzania potraw w Indiach. Oznacza to po prostu składniki (warzywa, ryby, mięso) w sosie. W krajach europejskich kojarzy się to głównie z gotową mieszanką przypraw. Na tę mieszankę najczęściej składa się kurkuma, imbir, pieprz, sól, kolendra, kmin rzymski, chilli i gorczyca. Można je wzbogacić również cynamonem, czosnkiem, gałką muszkatołową, goździkami, kardamonem lub szalotką. Na półkach sklepowych można spotkać także pastę curry, gdzie przyprawy zmieszane są z olejem lub masłem ghee. Występuję w kolorach czerwonym lub żółtym i różni je proporcja użytych składników. Żeby jak najdłużej zachować świeżość przyprawy curry należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu w ciemnym miejscu. Wynika to z tego, że jest ona bardzo wrażliwa na światło i wilgoć.

Kurczak curry z warzywami to pyszny pomysł na obiad. Nasz przepis na kurczaka curry z warzywami ma w składnikach przyprawę sypką oraz pastę, dzięki czemu to danie jest jeszcze bardziej aromatyczne. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kurczaka curry z warzywami, to nasz przepis jest naprawdę szybki. Potrzebujesz piersi z kurczaka, marchewkę, cukinię, paprykę oraz cebulę. W naszym przepisie wykorzystujemy również mleko kokosowe, które nadaje całemu daniu jeszcze bardziej orientalny i dobry smak. Kupując mleko kokosowe wybierajcie takie bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących. Im krótszy skład tym lepszy.

Gotowego kurczaka curry możecie podać z ryżem lub z chlebkami naan. Ten ostatni sposób jest szczególnie wybierany właśnie w Indiach, gdzie do jedzenia nie używany jest nóż i widelec, ale dłonie. Ten sposób jedzenia, choć może wydawać się niehigieniczny ma bardzo duży wpływ na ludzki organizm. Wiecie, że zakończenia nerwowe w opuszkach palców już przekazują informację o tym co będziemy jeść, zanim to jedzenie trafi do ust? Dodatkowo pobudzamy zmysł dotyku, dzięki czemu spożywanie posiłku jest bardziej świadome a tym samym.. może dać nam sytość i satysfakcję na dłużej.

Alergeny w kurczaku curry z warzywami

Lista alergenów dla kurczaka curry z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry
    • czerwona pasta curry

Wartości odżywcze kurczaka curry z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Kupując mleko kokosowe wybierajcie takie bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących. Im krótszy skład tym lepszy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
92.32
415.44
Białko (g)
6.27
28.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
12.36
55.62
Węglowodany przyswajalne (g)
11.37
51.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
4.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
2.09
9.41
Tłuszcze nasycone (g)
1.00
4.51
Tłuszcze nienasycone (g)
1.09
4.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.82
3.70
Brak danych dla: ryż biały, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.25
1.14
Brak danych dla: ryż biały, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
17.12
77.03
Brak danych dla: ryż biały, czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
85.04
382.69
Brak danych dla: ryż biały, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.28
1.25
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.43
Brak danych dla: ryż biały, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
24.91
112.12
Brak danych dla: ryż biały, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.87
26.41
Brak danych dla: ryż biały, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.26
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.45
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.41
10.86
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.02
85.59
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
800.78
3603.50
Brak danych dla: ryż biały, czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
108.51
488.28
Potas (mg)
216.49
974.19
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń (mg)
27.98
125.91
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
102.59
461.66
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.03
76.66
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.30
1.36
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.42
1.87
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.22
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka curry z warzywami 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka curry z warzywami

Koszt składników
66.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Marchewka
90 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cukinia
250 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Papryka czerwona
230 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Cebula
200 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czerwona pasta curry
10 g
1 łyżka
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 10 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Mleczko kokosowe
250 ml
1 szklanka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
3.12
Za 250 ml
Koszt składników
66.00