Przepis na kurczaka chrupiącego po tajsku krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, mielony czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Mięso pokrój w paseczki lub kostkę, w zależności od preferencji.

Mięso oprósz solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką słodką i tymiankiem.

Jajko wbij do miseczki, a następnie każdy kawałek dokładnie w nim zamocz.

Kurczaka oprósz mąką ziemniaczaną.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej kawałki kurczaka na złoto.

Mięso odłóż na talerzyk.

Wszystkie warzywa pokrój w paseczki.

W misce zmieszaj pozostałe składniki, by utworzyły sos.

Wlej sos na patelnię i zagotuj.

Następnie dodaj do niego warzywa i podsmaż 15 minut.

Wrzuć kawałki kurczaka, podgrzej przez kilka minut, aż do miękkości warzyw.

Kurczak chrupiący po tajsku w miseczce z makaronem i sosem.
kurczak chrupiący po tajsku
Koszt przygotowania dania
29.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
556 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
50

Kurczak chrupiący po tajsku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kurczaku chrupiącym po tajsku

Kurczak chrupiący po tajsku to doskonały pomysł na naprawdę ciekawe danie, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Całość jest smaczna, prosta i szybka. Smakuje jak z najlepszej azjatyckiej restauracji, a można je odtworzyć we własnej kuchni.

Przepis na chrupiącego kurczaka po tajsku to dokonały pomysł na wspaniałe danie, które sprawdzi się na obiad. Jest tak smaczny, że znika z talerzy w ekspresowym tempie. Dzięki dużej ilości przypraw jest smaczne, ale również niezwykle aromatyczne. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą i tworzą potrawę tak dobrą, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Można dostać ja w każdej restauracji serwującej potrawy kuchni azjatyckiej, jednak dużo prościej jest je zrobić w swoim domu i cieszyć się jego dużą porcją. Całość zajmuje tylko kilka chwil. Niezwykle ważnym elementem jest również odpowiedni sos. W tym daniu to właśnie on odpowiada za właściwy smak, dlatego używa się do niego mnóstwa przypraw. Wszystkie, choć brzmiące egzotycznie, można z łatwością dostać w każdym większym sklepie lub zamówić w azjatyckich delikatesach online. Mięso z kurczaka wspaniale łączy się z przyprawami i warzywami. Smakuje niezwykle wspaniale i pełne jest aromatycznych przypraw, które pozwolą przenieść się do Azji w kilkanaście minut. Wszystko to można osiągnąć, stosując kilka podstawowych składników, które łatwo można znaleźć w każdym większym sklepie. Choć wykonuje się tę potrawę niezwykle prosto, to nie można nazwać jej banalną czy nudną. Będzie idealnym pomysłem na pyszny posiłek.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chrupiącego kurczaka po tajsku, by był pyszny, szybki i ciekawy, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To dobry wybór również dla początkujących osób. To danie to najsłynniejsza potrawa kuchni tajskiej, jednak jest popularna na całym świecie. To najłatwiejszy sposób na odtworzenie tego pysznego dania w domu. To pomysł na pyszne, ale również bardzo aromatyczne danie ze względu na liczne przyprawy. Wszystkie składniki są tanie i łatwo dostępne.

Wartości odżywcze kurczaka chrupiącego po tajsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(284g)
Energia (kalorie)
195.83 kcal
556.14 kcal
Białko
9.12 g
25.89 g

Węglowodany w kurczaku chrupiącym po tajsku

Na 100g
Na porcję
(284g)
Węglowodany
13.60 g
38.62 g
Węglowodany przyswajalne
12.19 g
34.62 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.41 g
4.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(284g)
Tłuszcz
11.95 g
33.94 g
Tłuszcze nasycone
2.51 g
7.13 g
Tłuszcze nienasycone
9.44 g
26.81 g
Tłuszcze jednonasycone
7.23 g
20.53 g
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.14 g
6.07 g
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Cholesterol
39.98 mg
113.55 mg

Witaminy w przepisie na kurczaka chrupiącego po tajsku

Na 100g
Na porcję
(284g)
Witamina A
100.10 µg (mcg)
284.30 µg (mcg)
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B6
0.44 mg
1.25 mg
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B12
0.11 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina C
25.76 mg
73.15 mg
Witamina D
0.09 µg (mcg)
0.25 µg (mcg)
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina E
1.79 mg
5.08 mg
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Retinol
9.98 µg (mcg)
28.35 µg (mcg)
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.21 mg
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.33 mg
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Niacyna
3.79 mg
10.77 mg
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Foliany
19.51 µg (mcg)
55.42 µg (mcg)
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Beta karoten
907.85 µg (mcg)
2578.28 µg (mcg)
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kurczaka chrupiącego po tajsku

Na 100g
Na porcję
(284g)
Sód
203.21 mg
577.11 mg
Potas
308.06 mg
874.89 mg
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń
19.53 mg
55.48 mg
Fosfor
109.91 mg
312.16 mg
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Magnez
22.25 mg
63.19 mg
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo
0.58 mg
1.66 mg
Cynk
0.45 mg
1.28 mg
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.15 mg
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka chrupiącego po tajsku 50
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kurczaku chrupiącym po tajsku

Lista alergenów dla kurczaka chrupiącego po tajsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zielona pasta curry
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Cena przygotowania kurczaka chrupiącego po tajsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka ziemniaczana
120 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 120 g
Olej sezamowy
30 ml
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 ml
Zielona pasta curry
10 g
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 10 g
Sos sojowy
30 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Sok z limonki
10 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 10 ml
Ketchup
25 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Miód
25 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Imbir korzeń
2 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 2 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Oliwa z oliwek
100 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
230 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Koszt składników
123.50
Jak oceniasz przepis na kurczaka chrupiącego po tajsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób