Kurczak chrupiący po tajsku
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka ziemniaczana (120 g)
- Olej sezamowy (30 ml)
- Zielona pasta curry (10 g)
- Sos sojowy (30 ml)
- Sok z limonki (10 ml)
- Ketchup (25 g)
- Miód (25 g)
- Imbir korzeń (2 g)
- Czosnek (15 g)
- Oliwa z oliwek (100 ml)
- Cebula (100 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Marchewka (90 g)
Przepis na kurczaka chrupiącego po tajsku krok po kroku
Mięso pokrój w paseczki lub kostkę, w zależności od preferencji.
Mięso oprósz solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką słodką i tymiankiem.
Jajko wbij do miseczki, a następnie każdy kawałek dokładnie w nim zamocz.
Kurczaka oprósz mąką ziemniaczaną.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej kawałki kurczaka na złoto.
Mięso odłóż na talerzyk.
Wszystkie warzywa pokrój w paseczki.
W misce zmieszaj pozostałe składniki, by utworzyły sos.
Wlej sos na patelnię i zagotuj.
Następnie dodaj do niego warzywa i podsmaż 15 minut.
Wrzuć kawałki kurczaka, podgrzej przez kilka minut, aż do miękkości warzyw.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat kurczaka chrupiącego po tajsku
Kurczak chrupiący po tajsku to doskonały pomysł na naprawdę ciekawe danie, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Całość jest smaczna, prosta i szybka. Smakuje jak z najlepszej azjatyckiej restauracji, a można je odtworzyć we własnej kuchni.
Przepis na chrupiącego kurczaka po tajsku to dokonały pomysł na wspaniałe danie, które sprawdzi się na obiad. Jest tak smaczny, że znika z talerzy w ekspresowym tempie. Dzięki dużej ilości przypraw jest smaczne, ale również niezwykle aromatyczne. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą i tworzą potrawę tak dobrą, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Można dostać ja w każdej restauracji serwującej potrawy kuchni azjatyckiej, jednak dużo prościej jest je zrobić w swoim domu i cieszyć się jego dużą porcją. Całość zajmuje tylko kilka chwil. Niezwykle ważnym elementem jest również odpowiedni sos. W tym daniu to właśnie on odpowiada za właściwy smak, dlatego używa się do niego mnóstwa przypraw. Wszystkie, choć brzmiące egzotycznie, można z łatwością dostać w każdym większym sklepie lub zamówić w azjatyckich delikatesach online. Mięso z kurczaka wspaniale łączy się z przyprawami i warzywami. Smakuje niezwykle wspaniale i pełne jest aromatycznych przypraw, które pozwolą przenieść się do Azji w kilkanaście minut. Wszystko to można osiągnąć, stosując kilka podstawowych składników, które łatwo można znaleźć w każdym większym sklepie. Choć wykonuje się tę potrawę niezwykle prosto, to nie można nazwać jej banalną czy nudną. Będzie idealnym pomysłem na pyszny posiłek.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chrupiącego kurczaka po tajsku, by był pyszny, szybki i ciekawy, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To dobry wybór również dla początkujących osób. To danie to najsłynniejsza potrawa kuchni tajskiej, jednak jest popularna na całym świecie. To najłatwiejszy sposób na odtworzenie tego pysznego dania w domu. To pomysł na pyszne, ale również bardzo aromatyczne danie ze względu na liczne przyprawy. Wszystkie składniki są tanie i łatwo dostępne.
Alergeny w kurczaku chrupiącym po tajsku
Lista alergenów dla kurczaka chrupiącego po tajsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Zielona pasta curry
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
Wartości odżywcze kurczaka chrupiącego po tajsku
To danie zdrowe, które dostarcza sporo białka i witamin.
Energia i białka
(284g)
Węglowodany
(284g)
Tłuszcze
(284g)
Witaminy
(284g)
Składniki mineralne
(284g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.